Jesen neki ne vole jer donosi mnogo kišnih dana i snažne vetrove, neki  zato što je uvertira za zimu, ali niko ne može osporiti zanosne boje kojima ulepšava prirodu. Jesen. Godišnje doba koje podrazumeva kraće dane i niže temperature (mada, nekad sunčani jesenji dani zavodljivo demantuju ovu tvrdnju), ali doba kom se sve to prašta jer je dobrim delom satkano od toplih boja koje odišu elegancijom. Otuda je veoma zahvalno prihvatiti se izazova i jesen ugostiti u svom domu.

Kako je to izvodljivo?

Načina je mnogo, ima lakših i zahtevnijih, ali fokusirajmo se najpre na zadatke koji zahtevaju manje posla a daju dobre i efektne rezultate. I koji, pri tom, inspirišu.

Krenimo od boja.

Pomenuli smo, jesen je čarobna, čim nastupi oboji ulice u: braon, na primer nijansu čokolade, narandžastu, zlatno žutu, crvenu nalik karminu, maslinasto zelenu, čak i sivu. Svaka od njih dobrodošla je i u kući ili stanu i krajnje je pitoma u pogledu saradnje sa nijansama koje već postoje u vašem enterijeru.

Jastučići u nekoj od jesenjih boja ili čak zavese biće inspirativni za početna uvođenja jeseni u vaše životno okruženje. Dalje, tepisi ili prekrivači omogućiće vam osećaj izležavanja po šuškavim parkovima koji blistaju čim nastupi jesen.  

Neki su razmišljali o krečenju usred oktobra? Odlično, imajte u vidu neku jesenju nijansu – sigurno će biti sjajan odabir.

Jesen i boje: kako kombinovati?

Braon, pomenuta boja čokolade, ali i bordo uklapaju se dobro sa nežnim nijansama, sa pastelnim tonovima i u prostoru deluju umirujuće. Tamo gde vladaju pastelni tonovi ili pak neutralni crvena će, pažljivo usađena, dati dozu elegancije. Zato s njom ne treba preterivati: jastučnica, svećnjak, možda lampa u dubokoj nijansi crvene biće dovoljni da se osećate ušuškano svesni da je jesen stigla i da se njenih hladnih dana ne treba plašiti.

Bronza, gotovo vodeća boja jeseni i prva asocijacija na ovo godišnje doba, boja je prefinjenosti. Sjaj bronze uklopljen sa zemljanim tonovima utopliće enterijer onih koji je odaberu za svoju omiljenu jesenju boju.

Nastavimo s dekoracijom

Kad nastupi jesen, dekorisati je tako lako. I jeftino. Jesenje lišće, žito, kukuruz, kestenje, šišarke, suvo cveće… Ponuda je mnogo, važno je odabrati ono što vam najviše prija.

Za one koji nemaju mnogo vremena da smišljaju ideje, u jednoj činiji okupljeni plodovi jeseni podjednako će ukrasiti vaš dom koliko i pažljivo odabrana dekorativni elementi.

Onima koji nisu raspoloženi za duža bavljenja jesenjom dekoracijom, nekoliko grančica u tegli biće dovoljno efektan angažman. Za veštije, tu je i mogućnost pletenja jesenjih venčića – pružiće uživanje već tokom samog procesa izrade, a rezultat će biti unikatan – venac koji postoji samo u vašem domu.

Ramovi za slike u bojama jeseni uz nekoliko listova pokupljenih nakon šetnje parkom, svima će pokazati da vas je upravo ovo godišnje doba inspirisalo da osvežite svoj dnevni boravak.

Prezanimljiv poduhvat, posebno za one koji imaju decu, biće i kolaž od jesenjeg lišća postavljen na zidu. Treba vam samo hamer papir u nekoj zanimljivoj nijansi, lepak i lišće. Zabaviće i vas i mališane.
Ne zaboravimo bundeve – neizostavni su deo jeseni.  Bilo da su velike ili male, savršeno su rešenje za jesen u vašem gnezdu.

Hrana koju bismo uvrstili u idealan jesenji izbor za grickanje neka bude deo stalne postavke – jabuke, kruške, klementine, orasi, kestenje, bundeve… sve što volite a jestivo je, neka krasi vašu dnevnu sobu. Izgledaće lepo, a biće dobra stvar za održavanje vašeg imuniteta i njegovo jačanje.

Jesen i njene arome

Važan deo za osnaživanje jesenjeg ambijenta. Sveće su uvek odličan izbor. Možete ih kupiti ali i samostalno napraviti. Koji su to jesenji mirisi? Definitivno cimet, bundeva takođe, vanila je miris stvoren i za jesen  i zimu.

Ruzmarin će takođe biti dobar svedok jeseni, a uselićete ga u vaš dom kroz venčić ovešan u bilo kojoj prostoriji.

Čaj od jabuke i cimeta, ukusna sangrija, miris čarobnog karanfilića tek prstohvatom sručen u kuvano vino biće magični za jesenja osveženja u trenucima predaha. Kod kuvanog vina ne zaboravimo ni pomorandže. Njihova kora uneće citrusno osveženje u vaš dom, zato je ne bacajte u kantu odmah po ljuštenju.

Iako mnoge asocira na zimske dane koje postupno i najavljuje, jesen je definitivno najinspirativnije godišnje doba. Otvorite joj vrata svoga doma i tek kada uđe pokazaće vam svu svoju raskoš.