Industrijski stil, odnosno, atmosfera industrije. Šta je to? Stari magacini, napuštene zgrade i fabrike, duh prošlog i zagubljenog danas su inspiracija mnogim zaljubljenicima u dizajn. Mada ranije nije ni podrazumevao nešto što bi se obuhvatilo rečju stil, industrijski stil se istakao pukom jednostavnošću – zgrade, fabrike, magacini izgledali su prosto takvi kakvi jesu, bez šminke i sjaja. Danas je stvar drugačija: prikazati svu nesavršenost prostora za neke je krajnje savršena ideja.

Industrijska atmosfera – kako?

Važan je prostor, za početak. Idealno je da svoje ideje vezane za ovaj stil smestite u neki napušteni kvart, u osamljenije okruženje, po mogućstvu, u prostor koji zahteva kompletno renoviranje. Goli zidovi od stare cigle, čelične grede ili pak stubovi biće ključni u vašoj početnoj postavci. Oni će vašoj industrijskoj priči udariti temelj, a vi ćete se dalje postarati za finese. Imajte na umu da ovaj stil u enterijeru predstavlja interakciju između forme i funkcije.

Važan argument koji dodatno motiviše zaljubljenike u ovaj stil tiče se finansija: ovakvo uređenje ne zahteva mnogo novca za sređivanje zidova, podova i plafona pa novac koji bi se potrošio na te radove može da se iskoristi za kupovinu polovnih (pa opet jeftinijih) stvari koje ćete uvrstiti u nameštaj.

Industrijski stil i materijali – čega se latiti?

Metal, drvo, pomenuta cigla, čelik i gvožđe  omiljeni su izbor kada se renovira u ovom stilu, jer direktno upućuju na sam proces rada – na strukturu, instalacije, na nedovršenost i radove u toku. Ogoljeni zidovi od stare cigle su nepropustiva stvar u primeni industrijskog stila, pa retko kada da se i obnavljaju jer: tako vidljive i netaknute doprinose rustičnoj i šik atmosferi. Oni koji nemaju mogućnost za gole zidove neretko se odlučuju za fototapete sa uzorcima stare cigle.

Za utopljavanje prostora, koje je neophodno, u pomoć priskače drvo: poseban šmek ima ukoliko se koristi kao neobrađeno.

Industrijski stil i nameštaj – ako baš mora, a mora

U savremenom prostoru primena industrijskih elemenata svoj maksimalni šarm postiže kroz kombinaciju starog i novog nameštaja – u igri starih i modernih stilova.

Stare mašine ili druge vremešne stvari mogu se sasvim lepo obraditi i iskoristiti kao deo dizajna ali i deo nameštaja. Sajmovi i buvljaci odlična su mesta za nalaženje različitih divota koje se lako mogu iskoristiti i u enterijeru, samo je potrebno oštro oko koje će spaziti dobar komad. A nipošto ne zaboravite ni radionice ili neka stovarišta koja postoje u blizini.

Metalni i gotovo zarđali stolovi dobrodošli su. Rustični, masivni elementi takođe. Svaki vidljiv znak dotrajalosti dobar je izbor za enterijer industrijskog stila. Bitno je da znate šta želite ili ako ne znate, da prepoznate kada to nešto vidite!

Koža nije redak izbor za nameštaj za sedenje – čak i pohabana i vidno korišćena daće prostoru vintidž izgled koji se odlično uklapa u industrijski stil.

Neka sija industrija

Osvetljenje prostora razumljivo da mora da prati celu stilsku priču – industrijske retro lampe, veoma često metalne, daće prostoru šmek koji mu je neophodan za kompletiranje slike. Viseće lampe takođe su dobrodošle. Gole sijalice, gde se čak vide žive i kablovi isto su prava stvar. Opustite se u traženju prave rasvete za vaš dom – ako je ne nađete vi, pronaći će ona vas, samo se malo više vrzmajte po lokalima koji su uočljivo motivisani industrijskim stilom.

Dodatno dekorisanje – usavršavanje nesavršenosti

Dekor je sve ono što će omekšati prostor uređen ovim stilom koji se definitivno svrstava u grublje.  Udobna sofa, veliki jastuci, biljke, svakako biljke, što veće to je zanimljivije. Bitno je samo ne natrpavati prostor stvarima.

Globusi, geografske karte, kakvi drugi glomazni detalji u ovom prostoru osnažiće vašu polaznu ideju: da stvorite jedan kreativan i originalan prostor na sirovom i gruboj enterijerskoj osnovi. I da u njemu istinski uživate.

Koristite umetnička dela ili se poigravajte. Grafike, murali, iscrtani simboli po zidu pojačaće industrijski akcenat koji vas je i nadahnuo da pristupite ovakvom uređivanju.

Industrijski stil: u čemu je tajna industrije koja se putem enterijera inkorporirala u naš život?

Ona je poput nas samih. Nesavršena je, puna nekakvih nedovršenosti, nedostataka i okrnjenosti.Takvi smo i mi  – svojim stilom, navikama, mentalnim sklopom, veoma jedinstveni u svom večitom nadograđivanju.

Ako niste sigurni da li vam se sviđa industrijski stil i da li ga želite u svom domu, a vi onda ne žurite sa nalaženjem odgovora: biće da još nije vreme za susret vašeg bića i grube industrije.