Stan na dan: krenimo od pojma. Nesumnjivo da je sam izraz prepoznatljiv i pamtljiv. A ono što podrazumeva danas znaju bezmalo svi, dok ranije to i nije bio slučaj. Usluga iznajmljivanja stanova na jedno ili više noćenja ranije nije bila toliko rasprostranjena – ako se negde boravi kraće, ide se u hotel ili hostel, za boravak na (više)mesečnom nivou, nađe se stan i plati se kirija.

U slučaju iznajmljivanja stana nije bilo mnogo razmišljanja – stanodavac je uvek tražio ozbiljne stanare, koji imaju redovna primanja, ili su studenti o kojima brinu roditelji i koji jemče da će kirija biti regulisana na vreme. Bitno je bilo poverenje, da neće biti krtoga, česte buke i da će se kvarovi prijavljivati na vreme. Vrtirep kao stanar nije bio neka opcija koja se rado prihvatala. Stan se iznajmljivao na nekoliko meseci ili godina.

Danas je stvar sasvim drugačija.

Stan na dan osvojio je svet a oni koji su se priklonili ovom načinu poslovanja zarađuju mnogo bolje nego kada su sarađivali dugoročnije.I što je mesto u kom žive poznatije ili sadržajnije u pogledu dešavanja koje nudi turistima, to je zarada veća.

Beograd je glavni, potom Novi Sad

Turistička ponuda naše prestonice je ogromna, a gosti više ne dolaze samo tokom prazničnih dana već su raspoloženi da Beograd posećuju tokom cele godine.  Stranci kao jednu od prednosti naše zemlje ističu i povoljne cene hrane i pića – spram onog što su navikli da plate u svojoj domovini ili drugim zemljama koje obilaze dosta smo jeftiniji što je još jedan plus. Isto tako, i cene samog najma sobe ili stana veoma su pristupačne pa oni koji dođu kod nas rađe biraju da tokom boravka caruju u celom stanu umesto u hotelskoj sobi.

Novi Sad najviše promoviše Exit festival, koji posećuju mladi iz svih krajeva sveta, ali je srpska Atina takođe atraktivna cele godine, uvek ima zanimljivog sadržaja koji posetioci drže za vredan pažnje. Postoje interesovanja i za druge srpske destinacije, ali su Beograd i Novi Sad zbog svoje široke ponude među zapaženijim.

Stan na dan: zašto?

Isplativije je od hotela, na primer, na više nivoa. Kad iznajmite sobu ili stan oni ne podrazumevaju cenovnik baziran na uslugama čišćenja, doručka, recepcije, itd, što znatno smanjuje troškove vlasnika sa kojim pregovarate pa je samim tim i cena koju nudi niža. Kako jedan apartman može da ugosti više ljudi, to je cena za sve njih jeftinija od one koju bi platili da su smešteni u hotelu. Iznamljivanje apartmana za recimo šest osoba znači da oni zajedno dele cenu tog jednog apartmana, umesto što bi plaćali tri hotelske sobe.

Lokacija je bitna – znate i sami

Hotel van centra je jeftiniji od onog koji je dobro pozicioniran, dok iole iskusniji pretraživač smeštajnih kapaciteta može naći dobru cenu dobro lociranog apartmana veoma jednostavno, koji uz to, može biti i bolje opremljen.

Apartman uglavnom poseduje i kuhinju čime se rešilo i pitanje ishrane tokom boravka – to je rajska stvar za one koji putuju a rešeni su da se ne odreknu redovnih obroka ili imaju specifičan režim ishrane. Ne smemo zaboraviti da spomenemo da je samostalna priprema obroka i najjeftinije rešenje. Poseban poen za apartman daje i frižider, koji nije mini, niti je napunjen malom a skupom ponudom kako to najčešće biva u hotelskim sobama. Samim tim: imate i mesto za odlaganje namirnica ali i rashlađivanje napitaka.

Ne zaboravimo higijenu

Ne mislimo na tuširanje, nego na pranje veša. Dosta apartmana je opremljeno mašinom za pranje ali i sušilicom, što automatski znači STOP svim onim kesama u koje skladištimo nošene stvari koje se gomilaju u koferima i peru se tek po povratku. Za razliku od hotela, u apartmanima se korišćenje veš mašine najčešće ne naplaćuje dodatno.

Sloboda – najvažniji argument

Konkretno: važno je osećati se kao kod kuće. Mada i u hotelima može biti prijatno, apartman podrazumeva mnogo širu priču – raspored soba je prirodniji i ceo ambijent deluje sasvim drugačije. Imate osećaj kao da ste u nečijem domu a ne u prostoru vidno privremenog boravka.

Pride: Pre nego što se odlučite na iznajmljivanje prostora koji vam deluje pogodno, uvek možete ispratiti komentare i ocene onih koji su pre vas boravili u tom prostoru te se upoznati sa kvalitetom usluge koju pruža cela ponuda.