Žurka, odnosno Garden party jeste letnji izazov kojim se mogu pokazati sve organizatorske sposobnosti domaćina. Oni koji žive u kući sa dvorištem itekako mogu da upriliče ovu divnu letnju aktivnost koja će okupiti ljubitelje druženja i prirode.  Ma koji povod za okupljanje da vam se vrti po glavi, ideja za pripremanje ambijenta i svih drugih propratnih stvari ima mnogo a provod će biti zagarantovan.

Tempo života danas je veoma brz a razgovori o nedostatku slobodnog ili kvalitetno utrošenog vremena je sve više. I baš zato što je obaveza uvek mnogo a vremena za uživanje istinski malo, nipošto ne treba zanemarivati lepe trenutke koji nam se dešavaju, niti propuštati prilike za lepa i vesela okupljanja. Rođendani, godišnjice, unapređenja, preseljenja i svi drugi sitni i krupni uspesi koji izazovu i najmanji smešak zadovoljstva na našem licu zgodna su prilika za novo okupljanje sa dragim ljudima. Nemojte to nikada zaboraviti!

Zato je žurka u dvorištu dobro rešenje!

Žurka GARDEN PARTY: šta je potrebno osim dvorišta

Ljude koje biste voleli da vidite i okupite, kompjuter, internet i koliko-toliko pristojne zvučnike za muzičku podlogu (Youtube ili lična arhiva), nekoliko stolica, stolove i stočiće, escajg, frižider i zamrzivač.
Šta možete vrlo lako nabaviti?

Salvete, slamčice, plastične čaše i tanjiriće, kišobrančiće za dekorisanje koktela, sveće, bočice, flašice, faze i druge sitne detalje koji vam makar i na milisekund padnu na um. Svaka ovako dekorisana žurka ima dobru priliku da bude uspešna!

Žurka i organizacija prostora: gde?

Osmislite gde je u dvorištu najbolje da se postavi sto sa hranom, gde je idealno da se nalazi ozvučenje i gde bi bilo naprijatnije da se okupi društvance. Dalje sve ide samo, važno je vizuelno usmeriti priču, žurka će se dalje planirati sama.

Žurka i dekoracija: boje, sitnice, detalji

Kod dekoracije je dobra stvar što sve može da se iskoristi i bude dobra ideja: sto ukrašen svećnjacima, cvećem u vazi, posute latice svuda po stolu, šarene salvete, tegle koje će poslužiti umesto vaza pa i svećnjaka. Sve može biti vrlo ukusno, lepo i originalno samo je važno imati na umu koje nas boje ili motivi inspirišu. Cveće, tufne, konfete, pruge, ili miks svega pobrojanog može doprineti da prvi utisak obori s nogu goste koji dolaze. Baloni, imajte na umu i balone!

Posluženje iliti narodski: iće i piće

Kad je reč o posluženju najlakša varijanta je dobri stari švedski sto. Žurka sa samoposluživanjem je za domaćina najbolja stvar jer mu dopušta da se i sam opusti i prepusti uživanju.
Ne morate biti kulinarski mag da bi sve bilo lepo i ukusno: dobra stara salata (od svežeg povrća ili ruska, sa makaronama i piletinom, mimoza ili ma kakva druga), roštilj, pecivo, kanapei sa namazima ili kulenom, sirom i maslinama biće ugodni zalogajčići koji će prijati gostima.

Dobri stari sendviči sa rendanim sirom koji su asocijacija na svačije detinjstvo takođe mogu dobro doći ukoliko niste vešti u kuhinji. U slučaju da se odlično snalazite u pripremanju hrane pa osmislite neobičniju ponudu, možete na šarenim papirićima ispisati šta je šta na meniju, da bi gosti bili upućeniji. Dekoracija stola sa hranom može biti minimalna: escajg postavljen u šarenim vazama, na primer, već pomenute salvete, šareni tanjirići, makar i papirni.

Kod poslastica imajte na umu da sladoled nikada nije izneverio ali i to da su dinje i lubenice pravi letnji specijaliteti.Osveženje je ipak najvažnije. Hladni napici, sokovi, alkohol, led, sveža voda, kokteli – šta god odredite da vam je najzgodnije za nabavku biće dobro prihvaćeno. Ukoliko ste radi da se oprobate u spravljanju koktela, imate odrešene ruke da odlučite šta ćete napraviti, a u slučaju da ste stručnjak za koktele, znate i sami šta vam je činiti.

Šta god da se pije, uvek su tu slamčice i kišobrančići ili čaše raznih boja, makar i plastične, da daju celoj priči poseban šmek.

Žurka može da počne – na redu je atmosfera

Gosti će reagovati na ambijent koji ste im priredili, komentari će pristizati, piće i hrana vodiće razgovore u neke dalje teme, smeha će biti uvek, muzika treba da je glasna a kukovi će se sami gibati. Ko prvi zaigra zaslužio je nagradu za pokretanje nove faze u dvorišnom žurkanju!

Velika napomena (mentalna zabeleška) organizatoru: pravim party na kojem želim da uživam.