Tapete pamtimo kao deo dekora u kućama naših starih. Još kao mali, sretali smo takve ukrašene zidove, ispipavali ih i ispitivali starije o tim šarama. Nekada su tapete na zidovima bile znak otmenosti, modernosti i stila.

Onda, njihovo prisustvo predstavljalo je nemodernost, tapete su bile deo prošlosti. Sada su ponovo u modi. Jasno je da ovakav vid ukrasa itekako može oplemeniti prostor – i dezenom, i stilom i šarmom.

Ponovo u trendu, sa različitim dezenima, bojama, motivima i materijalima, tapete mogu  da se dopadnu svima. Tradicionalni dizajn tapeta, tačnije, onaj običniji, i dalje je moguće naći, međutim, današnja ponuda podrazumeva i mnogo modernije i eksperimentalnije varijante.

Postavljaju se jednostavno

I taj posao je moguće samostalno uraditi. Šta je potrebno?

  • Skalpel;
  • Metar;
  • Visak ili laser za izvlačenje vertikala;
  • Tapete;
  • Lepak;
  • Četka i valjak za nanošenje lepka;
  • Valjak za ravnanje.

Kako proceniti koliko tapeta treba? Postoji upustvo za približnu računicu.

Ima i formulu: Br = (D • n)/d.

Br – broj svitaka tapeta koje treba kupiti.

D – dužina staze koja se dobija merenjem visine prostorije (kojoj se doda još oko 10 cm);

n  – broj staza. Izračunava se tako što se izmeren obim prostorija podeli sa širinom svitka tapete.

d – dužina svitka.

Ova merenja je važno izvršiti kao da nema prozora i vrata, jer je potrebno imati malo više tapeta. To će biti zgodno zbog ukrajanja i uklapanja dezena.

Priprema za rad

Najpre, zid treba pripremiti za postavljanje tapeta. Zidovi koji su već bili oblepljeni tapetama ne traže posebnu pripremu, ako su stare dobro pričvršćene. Labava mesta treba ponovo zalepiti i dobro ošmirglati njihove spojeve.

Oštećene tapete ili one koje nisu dobro prilepljene uz zid moraju da se odstrane – najčešće se to radi špahtlom i sapunicom. Rupe u zidu treba da se popune makulaturom, a u slučaju manjih oštećenja, poslužiće i glet masa. Kada se ove ispravke osuše, pomoću šmirgle potrebno je izravnati glet sa površinom zida.

Priprema čistog zida, koji ranije nije imao tapete, dosta je jednostavnija – potrebno mu je samo čišćenje, za koje može da posluži blagi deterdžent.

Najbolje bi bilo da se pre početka postavljanja uklone prekidači, utičnice i lajsne. Rupe od tiplova, naravno, takođe je potrebno sanirati, pukotine popuniti gipsom. Šmirglom treba izbrusiti malene neravnine zidova, a veće nejednakosti treba izgletovati.

Lepak, uz tapete najvažniji učesnik

Lepak treba razrediti deset puta više nego što je naznačeno u uputstvu i time premazati zidove. Sačekati da se taj sloj osuši i tek onda početi sa lepljenjem. Za to vreme, pripremiti  lepak za lepljenje – ovaj put, po uputstvu proizvođača.

Lepljenje: Najbolje je krenuti od ćoška – najbližeg prozoru kako bi mesta spajanja nekih delova tapeta bila manje vidljiva. Dakle, od tog ćoška treba odmeriti širinu tapete, i tu povući vertikalu. Lepljenje prve staze je najznačajnije, jer od nje zavisi svaki dalji korak.

Treba iseći nekoliko traka dužine koja je odgovarajuća za visinu prostorije (+10 cm) – obavezno to raditi pod pravim uglom. Potom, postaviti dve trake jednu pored druge, a treću po sredini – ovakav postupak omogućava nanošenje lepka preko samih ivica. Kada su se tapete premazale lepkom, jedan kraj treba presaviti tako da prikrije trećinu dužine, drugi da prikrije dve trećine. Ovako presavijene neka odstoje nekoliko minuta – radi omekšavanja. Period omekšavanja treba da traje podjednako za sve tapete – dok jedne lepite, sledeće tapete se omekšavaju.
Dalje, zalepiti gornji deo tapete tako da bočna ivica bude uz ranije povučenu vertikalu, a potom istisnuti vazduh. To se radi četkom, sunđerom ili peškirom. Istiskivanje vazduha vrši se prelaženjem preko tapete od gornjeg dela nadole i ukoso, prema ivicama.

Onda je na redu razmotavanje donjeg dela trake, a proces lepljenja ostaje isti. Naredna traka tapete lepi se isto kao prva, samo što se njena ivica poravnava sa ivicom zalepljene trake. Višak tapeta kod poda sređuje se skalpelom, tako što se prati linija lajsne. Dešava se da vazduh ostane zarobljen između zida i tapeta. To se rešava pomoću igle, a napravljena rupica se neće ni videti.

Na kraju, vratiti utičnice, prekidače, lajsne i nastaviti sa uređivanjem drugih delova.

Savet: možda će sve ići lakše i bolje uz muziku i dobro društvo.