Radni prostor u vlastitom domu sve je češća stvar u savremenom svetu. Pogotovo jer danas postoji mnogo prilika da se zaradi bez izlaska iz doma. Konkretnije: da se radi od kuće. Posao bez kancelarije čak i zvuči mnogo opuštenije od zvaničnih radnih prostorija, ali je i tokom ovakvog zaposlenja važno brinuti o radnim navikama.

Važno je uvek biti dovoljno motivisan

Posebno kada je reč o radu od kuće. Kuća je prostor u kom se osećamo sasvim odomaćeno, pa  kada se radi o poslu van nekih zvaničnih prostorija postoji mnogo načina da se izgubi koncentracija. Kako se razmišljanja o obavezama vezanih za posao ne bi pomešala sa kućnim obavezama, važno je poraditi na tome da se zadrži fokus.

Radni prostor u kući jedno je od mogućih rešenja

Ako ne i glavno. Jer: ne možete baš uvek raditi bilo gde. Nekada je zaista važno raditi u miru, ma koliko da je čovek kreativan i da mu ne smeta gužva ili buka. Dobra stvar u stvaranju radnog prostora u sklopu doma jeste što se on može nalaziti u bilo kojoj prostoriji. Samo je bitno osmisliti ga da on bude što funkcionalniji i uređen tako da tu „uselite“ sve što vam treba.

Mesto za rad može da se nađe u svakoj prostoriji

U dnevnoj, ili spavaćoj sobi, u nekom ćošku koji ima slobodnog prostora, taman toliko da se tamo „uselite“ i odatle nesmetano radite. Prostor iza kauča ili garniture takođe može biti  idealno mesto za vaš radni prostor. Važno je birati prostor koji nakon kreiranja kućne kancelarije neće izgledati stešnjeno. I koji ima dovoljno svetlosti.

Radni prostor zahteva nameštaj

Sto, stolica i računar – prve i glavne stavke za radni kutak jer su to osnovni alati za ovakav tip rada. Naravno, internet konekcija se podrazumeva.  Štampač i skener – stavke koje ne moraju biti neophodne, ali su sve češće deo kućnog radnog ambijenta. Najbolje rešenje je štampač koji je ujedno i skener – napominjemo to zbog uštede prostora.

Stvar sa nameštajem ide mnogo jednostavnije kod onih koji sebi za rad mogu da omoguće čitavu sobu. Za one koji radni prostor osmišljavaju u okviru drugih prostorija, dolazi do nekih komplikacija. Najpre, nameštaj treba birati spram prostora koji im je na raspolaganju. Ono o čemu se mora voditi računa jeste udobnost – stolica mora da bude udobna, a sto takav da se na njemu može odložiti sve što je neophodno za rad.

Sve drugo od nameštaja manje je važno, jer nije neophodno. Dodatni nameštaj kao što su ormarići ili police za odlaganja dokumentacije, radnih svezaka ili drugog pribora, nesumnjivo je dobrodošao.

Radni prostor i dodaci za dekorisanje

To što govorimo o dekorisanju prostora za rad, ne znači da ga ne treba personalizovati. Naravno da treba: iako je reč o mestu sa kog ćemo raditi, ono svejedno treba da nam prija, da nam tu bude ugodno.

Deo kutka namenjen za rad možete i okrečiti u neku nijansu drugačiju (ali ne mnogo odudarajuću) od one koja vlada ostatkom prostorije. U obzir dolaze i dekorativne tapete, što da ne?

Deo slobodnog zida može se ukrasiti: ogledalom, slikom, nečim trećim što će motivisati na rad i neće mnogo odvlačiti misli. Polica sa knjigama ili rečnicima podjednako je dobro rešenje i biće od pomoći.

Lampa je isto dobrodošla. Neki bi rekli da je i neophodna. Kako sijalice ne uspevaju da podjednako obasjaju svaki deo sobe, lampa je zaista važna stvar za kućnu kancelariju. Posebno ako radite ili nešto dovršavate i u večernjim satima.

Biljke i sitnice – nek nađu svoje mesto…

… u vašem radnom prostoru. Ako imate mesta za poneku sitnicu, dragu i simpatičnu, dopustite joj da boravi u kutku za rad. Cvet je isto pogodno društvo – uz to je tih i neće smetati. Cveće i detalje pominjemo jer radni prostor ne mora da izgleda strogo i ozbiljno da bi se u njemu istinski radilo. On i treba da ima neku toplinu, pa mu zato dajte neki lični pečat. Ne sme da vam bude mrsko kada sednete da radite, znate to i sami.

A šta ćemo sa radnim navikama, mogućim sabotažama i trenucima lenjosti? To su već stvari koje nemaju veze sa dekorom kancelarije, ali prijatno radno okruženje unutar doma može biti dobra stvar za donošenje ozbiljne odluke o samodisciplini.