Dom kao iz časopisa naveliko je poznat izraz, pogotovo istinskim ljubiteljima enterijera. Ovaj izraz srećemo bezmalo svuda, ali ga najčešće povezujemo sa velikim sumama novca koje smatramo da nismo spremni da izdvojimo zarad jednog sna o dekoraciji doma.

Međutim, šta ako bismo vam rekli da postoje trikovi za uređenje „kao iz časopisa“?

I da to ne mora nužno mnogo da košta? Ne biste poverovali.

Ali zaista, danas za dom uređen nalik onima iz časopisa nisu neophodni preskupi nameštaj, ni skupoceni dekorativni detalji. Naravno, ukoliko ste u prilici, ne treba da bežite od skupljih komada nameštaja, ali cena nije presudna. Nikad, pa ni kada govorimo o lepo uređenom životnom prostoru. Kvalitetan nameštaj poželjan je u svakom domu, ali za njim ne treba posezati po svaku cenu.

Dom savremenog čoveka nije nužno opremljen skupim stvarima, ali to nikako ne znači da taj prostor ne može da oduzme dah onima koji u njega kroče ili ga vide na fotografijama.

Važno je, prilikom uređenje, obratiti pažnju na nekoliko stvari. I poslužiti se nekim trikovima.

Dom kao iz časopisa voli simetriju

Simetrija je važna i zahvaljujući njoj može se postići efekat većeg prostora, što znači najviše enterijerima sa manjom kvadraturom. Uz to, upravo simetrijom postiže se izvesni enterijerski balans, odnosno, harmonija prostora.

Kako do simetrije?

Nameštaj sličnih dimenzija potrebno je rasporediti oko glavnog komada. To je već dobro znani trik, on je najdominantniji u trpezarijama u kojima sto igra glavnu ulogu. Primenom ovog principa u drugim prostorijama, u kojima je to izvodljivo, postići ćete efekat ne samo većeg, već i odlično uređenog prostora. Onog koji nalikuje domu  iz časopisa.

Kontrasti su harmonija

Zvuči suludo, ali u vizuelnom smislu, kontrasti zaista unose harmoniju. Naravno, pod kontrastima ne podrazumevamo nagomilane velike elemente koji će činiti kontrast, već govorimo o detaljima. Tepisi, prostirke, vaze, slike na zidu, jastučići, ili bilo šta drugo, sitno a efektno. I harmonično, razume se.

U enterijeru kontrast se ne mora unositi putem boja, već se može postići i mešanjem tekstura, kao što je, recimo, kombinacija pliša sa kožom.

Dom želi boje

Boje vole čak i ljubitelji minimalizma. Važne su jer prostoru daju draž, toplinu i posebnost. Naravno, prilikom izbora boje, treba imati u vidu kojoj prostoriji namenjujete koju nijansu, treba voditi računa o veličini te prostorije. Uz to, imajte u vidu njenu osvetljenost i nameštaj koji ste joj odabrali.

Na primer, malim prostorijama nisu potrebne tamne boje, dok slabo osvetljeni prostori žude za svetlim tonovima. Boje, bilo da se unose kroz okrečene zidove, tapete, ili putem nameštaja, tekstila ili dekorativnih sitnica, svakom će kutku dati jednu zanimljivu atmosferu. A zanimljiva atmosfera – to je ono što nam se osmehuje iz svakog časopisa o uređenju enterijera.

Dom kao iz časopisa obožava detalje

A volite ih i vi. Jer upravo detalji upotpunjuju dom, čine prostor jedinstvenim, doprinose njegovoj karakterizaciji i vizuelnom identitetu. Treba voditi računa o sitnicama, kao što su mali uglovi, prividno neupotrebljivi uglovi u stanu ili kući. Prostor namenjen detaljima možete napraviti baš tamo – osmisliti kutak namenjen uspomenama sa putovanja, ili mini foto pregled vaših dragih trenutaka i ljudi, možda čak mini biblioteku.

Kutak namenjen detaljima ne mora da bude veliki. Čak i ukoliko je reč o malom prostoru, i on može biti idealno mesto za stvaranje jedne posebne galerije koja će svedočiti o vašem životu, hobijima ili interesovanjima. To može biti i samo jedno parče zida, a da rezultat ove enterijerske igrarije oduševi vaše goste.

Upozorenje: ne preterivati. Svi znamo, i svi smo čitali (možda baš u časopisima) da „manje je više“, i zato nema potrebe da natrpavate prostor.

Dom iz časopisa ima i biljke

Biljke su dobrodošle u svakoj prostoriji. Ne samo što utiču na kvalitet vazduha u prostoru, već su dobar (kontrastni) detalj, i svakoj će sobi dati jednu živost koja će vam prijati. U slučaju da ste u onoj grupi ljudi kojoj cveće baš i ne ide od ruke, ne brinite – ima dosta biljaka koje gotovo da ne zahtevaju nikakvu naročitu negu.

Inspiracija za nalaženje najboljih kombinacija za vaš životni prostor ima mnogo. Potrebno je samo naći nešto što će najviše ići uz vas, i možete boraviti u jednom od domova koji ste gledali u nekom od najdražih časopisa.