Rustičan stil veoma je popularan poslednjih godina. Zapravo, sve ono u dekoru što izgleda kao staro i više je nego inspirativno. Posebno kada je u pitanju enterijer. Duh prošlog vremena osvojio je srca mnogih, a ono što liči na staro i korišćeno, doprinelo je osećaju ušuškanosti i odomaćenosti.

Rustičan stil sretali smo na filmovima ili ga najčešće vezivali za vikendice ili seoske kuće, međutim,  postao je popularan i kada je reč o uređenju modernijih enterijera. Danas upravo dašak rustike inspiriše mnoge da ovaj stil primene tokom uređenja ili da ga kombinuju sa modernim.

O samom stilu

Samim tim što je raznovrstan, rustičan stil vrlo je lak za kombinovanje sa drugim stilovima. To znači da je idealan je samo za kuće na selu, već i za moderne stanove. Prostor uređen ovim stilom je topao, prijatan, veoma udoban i nesumnjivo zanimljiv.

Sačinjen od prirodnih materijala, poput kamena i drveta, rustičan stil voli naglašenu teksturu. Konoplja, pamuk, lan, koža, vuna su materijali koji itekako idu uz rustično ruho svakog doma. Ovaj stil voli čipku, sitne detalje, vence, šarke, zanimljive brave, tačnije, satkan je od sitnih pojednosti. Rustičan dom voli lepo ukombinovano sve ono što je prirodno i neobično.

Ne treba pominjati koliko je kamin dobrodošao u ovakvom prostoru. Nije nužan, ali je besprekorno uklopiv. Čak i najkraće zamišljanje jednog udobnog doma uređenog u duhu rustike najčešće će podrazumevati jedan kamin, njegovu utopljenu pucketavost i ušuškane trenutke u zimsko doba.

Boje idealne za ovaj stil su: bela (dobrodošla gotovo u svakom stilu), krem, drap, sunčana žuta, topla braon, zelena poput boje žalfije ali i šuma zelena boja. Lagani i svetli tonovi prostor će vizuelno činiti širim, a svetao nameštaj i, recimo, veliki prozori, domu će dati vedrinu.

Uselite rustiku

Ideja je zaista mnogo, materijala ima napretek, a sve to zajedno i ne mora mnogo da košta. Važno je da budete istrajni, strpljivi i da imate u vidu šta  bi se dobro uklopilo u vaš životni prostor. U prostor koji je deo vaše svakodnevice.

Grede na plafonu i drveni podovi perfektan su uvod za dalje uvođenje rustičnog stila u dom. Ogoljenost građe daće odličnu podlogu svemu daljem što ćete pridruživati domu koji uređujete.

Lamperija, recimo, nije u trendu već duže vreme, međutim, ofabrana u belo daće svoj vidljivi doprinos tokom uvođenja rustičnog stila u dom. Drvo utopljuje prostor, dok bela stilski ujednačava.

Potom, sve dalje u ovom uređenju podrazumeva sitne ali promišljene trikove zahvaljujući kojima će rustičan stil vašeg doma biti pun pogodak.

Zanimljiv tepih ili prostirka – upotpuniće čaroliju rustičnog koju ste odabrali za vaš dom.
O restauriranom nameštaju i ne treba dodatno govoriti. On je gotovo neizostavan deo svakog rustičnog prostora. Moderniji komadi nameštaja zahvaljujući ručkama, ili dekupaž tehnici mogu dobiti svoju vremešnu crtu i tako se dobro uklopiti u enterijer.

Tapete u domu

Tapete su te koje mogu osnažiti dekor svakog stana ili kuće. To važi i kada govorimo o rustičnom stilu. Naravno, to ne mora nužno da znači oblepljivanje svih zidova, već se tapetama mogu nijansirati pojedini kutkovi u domu. Prugasti dizajn, cvetići, nešto drugo što odaberete, a što podseća na duh prošlih vremena može se sjajno uklopiti u vaš dekor. Bitno je da imate ideja, da razgledate, nalazite insipiraciju, i na kraju odaberete nešto što najviše ide uz vas.

Luster, pa još starinski

Izvrstan izbor. Svakako, i više nego rustičan, zašravo, najviše rustičan detalj upravo će biti starinski luster. Luster ukrašen postoljem sa svećama, luster sa kuglama – u dnevni boravak može se useliti upravo jedan zahvaljujući kom će soba dobiti jednu romantičnu notu.

Rustičan stil – satkan od detalja

Lampe, stolnjaci, jastučiči, vaze, ramovi za fotografije ili slike, činije, escajg, tanjiri, šolje, zanimljivi prekrivači – idealni su detalji za osnaživanje rustičnog stila. Ništa od ovoga ne mora da bude skupo, najbolje bi i bilo kada bi to mogli da budu neki vremešni predmeti, nasleđeni od nekog, pronađeni na buvljaku ili antikvarnici.

Bilo koji stil da je u pitanju, ideja je toliko mnogo. Međutim, kada je reč o rustičnom stilu – svaka sitnica oko nas može biti najveća inspiracija. Otvorite širom oči i zavirite u svaki kutak svakodnevice – sve oko vas toliko je nadahnjujuće.