Selidbe predstavljaju novu etapu u životu kojoj se često i radujemo, ali se nesumnjivo smatraju i jednim od najstresnijih događaja. Nervozu stvaraju čak i koraci koji prethode samom preseljenju, pa je veoma važno tokom organizacije i sprovođenja selidbe sačuvati i živce i pribranost.

„Čega ovde sve ima?“

Rečenica koja definitivno izražava čuđenje prilikom susreta sa svim stvarima koje bi trebalo spakovati i preneti u novi životni prostor.  Nameštaj, posuđe, knjige, garderoba, obuća, ukrasi, biljke, svašta bitno, a svašta i nebitno u jednom trenu ozbiljno zapreti da sasvim obeshrabri sve koji su se uhvatili ukoštac sa pakovanjem i drugom organizacijom selidbe.

Ima li pomoći?

Ima. Ogleda se u temeljnoj pripremi koja je jedina stvar pomoću koje se čitava star sa selidbom neće maksimalno oteti kontroli i izazvati sveopšte rasulo niti napad panike. Naravno, proces pripreme nije lak, a nije ni brz. Zato je važno početi na vreme.

Čistka pre selidbe – prava stvar

Pakovanje i raspakivanje su stresni, pa gledajte da sebi što više olakšate. Priprema za selidbu istovremeno znači i susret sa zaturenim ili gotovo zaboravljenim stvarima kojih biste mogli i zauvek da se rešite. Godinama su te stvari ostajale nekorišćene i vreme je da se od njih oprostite. Time ćete spasiti sebe besomučnog pakovanja ionako nepotrebnih stvari.

Ne zaboravite važna dokumenta

Ona koja se odnose na stan ili kuću, vaše lične izvode iz matičnih knjiga, državljanstva, pasoše, važne ugovore i sve drugo. Najbolje je smestiti ih u fasciklu.

Napravite spisak

Stručnjaci za selidbe koji se njima bave profesionalno tvrde da je spisak vrlo važan. Na njemu treba da se nađe sve ono što ne treba da se zaboravi tokom selidbe. Ujedno, spisak će biti i merilo vaše pripremljenosti, pogotovo u periodu kada sam dan selidbe bude sve bliži. Imaćete pred sobom sve ono što ste obavili i potom štiklirali, ali i sve ono što još uvek niste uspeli da okončate. Takođe, jedino sa spiskom možete biti sigurni da nešto nećete zaboraviti.

Organizovano pakovanje – pola posla oko selidbe

Dobro, možda nije baš pola selidbe, ali će biti od velike pomoći tokom useljenja. Zato je najbolje odvojeno pakovati stvari iz prostorija.  Stvari iz spavaće sobe po kutijama beležiti tako da kada bude došlo vreme za raspakivanje, izbegnete haos oko toga šta vam je gde. Nije loše ovo beleženje sprovoditi uz pomoć šarenih nalepnica – svaka boja nalepnice predstavljaće određenu prostoriju. Sigurno će biti kutija koje ćete želeti što pre da raspakujete jer se u njima nalaze neophodne stvari. Zato ih obeležite još izraženije, kako biste ih najlakše pronašli.

Ne bi bilo loše kada biste i za svakog ukućana spakovali jedan ranac njemu neohodnih stvari koji biste držali odvojeno.

Pazite na posuđe tokom selidbe

Potrebno je umotati ga u papir za pakovanje, svaki sud pojedinačno, a potom papirom za pakovanje udružiti nekoliko komada posuđa. Veoma je važno pomoću papira za pakovanje odvojiti pojedinačne komade, kako se ne bi porazbijali prilikom selidbe.

Selidbe i kutije – saveti i cake

Kada govorimo o kutijama, nadamo se da ste ih pripremili na vreme. One su ključna stvar za sam proces selidbe, jer od njih zavisi opstanak vaših stvari tokom i nakon transporta. Zato je važno služiti se svim dobrim savetima vezanim za pakovanje.

U manje kutije bolje je pakovati teške stvari poput knjiga, dok je u veče kutije bolje spremati ono što je lagano – recimo jastuke i posteljinu. Time nećete teškim predmetima oštetiti one lakše. Velike kutije napunjene teškim stvarima noćna su mora za one koji utovaraju stvari. Druga finesa tiče se sortiranja: teže stvari bolje je staviti na dno kutije, dok je odozgo potrebno ređati ono što nije teško.

Poluprazne kutije – čista nepotrebnost

Prazan prostor u kutijama uvek treba nečim popuniti: odećom, peškirima ili papirom za pakovanje. S druge strane, ni pretrpane kutije nikom neće biti od pomoći i namučiće one koji će ih utovarati i istovarati. Kada napunite kutije, nemojte odugovlačiti sa njihovim zatvaranjem. Odmah ih zatvorite, dobro zalepite i obeležite kako biste sebi olakšali sve dalje korake ovog inače svakako napetog događaja.

Iako selidbe ne mogu da vas liše stresa, dobra priprema je glavni trik pomoću kog možete koliko-toliko smirenije pristupiti onome što sledi – useljenju.