Prevare su, nažalost, danas postale svakodnevica zajedno sa strahom da neko hoće da nas prevari. Možda strepimo s razlogom – tehnološki napredak omogućio je i rad na unapređenju prevarantskih mogućnosti, pa s pravom treba zadržati oprez. Zato smo i skloni strahu od potencijalne prevare koju bi nam neko podmetnuo. To važi kada govorimo o bilo kakvoj kupovini. Kupovini namirnica bilo da je u pitanju prodavnica ili pijaca, kupovini robe kada sumnjamo u kvalitet i rok trajanja. To sve važi i kada govorimo o kupovini nekretnine.

Ili bolje rečeno: naročito kada govorimo o kupovini nekretnine

Kada je u pitanju kupovina kuće ili stana, ma koliko novca da je u igri, malo ko bi odbio mogućnost da uštedi. Da, na primer, sa kupovinom nekretnine prođe jeftinije, ili izbegne posrednika, odnosno agenciju, čime će uštedeti na proviziji. Sve te mogućnosti same po sebi ne moraju obavezno biti loša ideja, međutim, opreza nikad dosta.

Mada je istina da je sve manje zabeleženih prevara prilikom prometa nepokretnosti, takvih slučajeva ima još uvek kada je u pitanju kupoprodaja stanova. Veliki broj prevara događa se jer usled želje za uštedom, potencijalni kupci pokušavaju da izbegnu saradnju sa agentima prodaje ili drugim stručnjacima.

Gde leže problemi?

Prevare su najizvodljivije kod nekretnina koje nisu legalizovane, ali je na lažni ugovor, odnosno, falsifikat moguće naići i kada je reč o legalnim stanovima.

Nasleđivanje nekretnina takođe donosi priliku za različite prevare. Nije retkost podmetanje ugovora koji su overeni u sudu i imaju lažni pečat. U sudskom arhivu često nedostaju kompletne knjige overa, da su listovi ukradeni i slično. Sve  navedeno ukazuje na to da prevaranti imaju svoje pomagače koji obezbeđuju priliku za lažne overe stanova. Nisu male sume u igri kada je reč o prodaji stanova, pa je veći broj učesnika okupljen oko jedne prevarantske namere.

Takođe, kako u našoj zemlji nema jasnih podataka o tome koliko je starih ljudi koji žive sasvim sami i da li imaju potomke, nimalo nije nemoguće da se nakon smrti  osobe bez naslednika prevaranti upišu kao vlasnici. Budući da su stare osobe veoma često korisnici socijalnih ustanova, nije isključeno da upravo odatle i pristižu podaci o statusu lica sa nekretninom.

Važno je imati advokata. Pouzdana osoba koja se unajmi da bi ispratila i proverila verodostojnost svakog dokumenta koji bi trebalo potpisati prepoznala bi falsifikovani dokument. Upravo zbog toga na potpisivanja i predaju kapare ne dolazi se bez advokata ili drugog stručnog lica.

Zaštita od prevare u vidu programa

Reč je o programu Libra, jednistvenom integralnom sistemu koji pomaže rad pravosudnih organa. Ujedno, to je program koji pokriva sve aspekte rada pravosudnih organa. Reč je o sistemu koji koriste svi zaposleni – i upisničar i sudija, odnosno tužilac ili pravobranilac, pa su tako sve informacije mnogo dostupnije. Zahvaljujući ovom programu, moguće je proveriti ispravnost ugovora. Svi zaključeni ugovori registruju se i moguće je proveriti da li više prodavaca pokušava da overi isti stan. Ipak, ovakva provera je mnogo teža kada se radi o stanovima koji nisu legalizovani.

Kako biti dovoljno oprezan?

Kupovina nekretnine, bilo da je u pitanju stan ili kuća ozbiljna je investicija, za koju se priprema veoma dugo. Baš iz tog razloga važno je ne srljati i biti oprezan. Bitno je da svaki korak koji planirate pre kupovine bude promišljen i da budete dobro informisani. Takođe, najbolje bi bilo da sve korake vezane za kupovinu nekretnine ispratite zajedno sa vašim agentom ili drugim stručnim savetnikom.

Možda bi neki da nas prevare, a naše je da im to nikako ne omogućimo.