Stočić za kafu jedan je od glavnih stvari u vašem domu, odnosno dnevnoj sobi. Naravno, ukoliko ga imate. Nekad on zaista služi za kafu i još poneku sitnicu kojom biste počastili sebe ili goste, a nekada služi za različita odlaganja. U ovoj rečenici ima istine, prepoznajete to i sami, zar ne?

Stočić za kafu i tipologija? O čemu se radi?

Ono što se na njemu odlaže donekle govori i o onom ko sve to na stočić i stavlja. Zato smo ponudili nekoliko tipova zatrpavanja ili dekorisanja ovog simpatičnog komada nameštaja. Budući da nije veliki kao što je slučaj sa trpezarijskim stolom, čak i mali neredi koji se skladište na stočiću imaju svoju šarmantnu priču. A njih svi volimo.

Dakle, kakav se šarm krije u priči u stočićima za kafu?

Stočić prekriven knjigama i novinama

On ukazuje na ljubitelje pisane reči, na lovce na informacije i inspiraciju. Novine i knjige stvarno odlično idu uz kafu, a uz to su, kada stignu gosti na sedeljku zgodni i kao tema za razgovore tokom druženja. Uz to, sto za kafu dekorisan knjigama ili časopisima česta je inspiracija za pravljenje dobrih fotografija iz „home decor“ oblasti.

Bez ikakve sumnje, ovako zatrpani sto pripada kreativcima, pa i kada je u stvarnom neredu, pravdamo to mogućnošću da je u pitanjiu kreativni haos ljubitelja književnosti.

Stočić večito prepun otvorenih i neotvorenih koverti

Uglavnom su to pristigli računi ili promo materijali. Ostaju neotvoreni ili nesortirani najčešće kod onih čiji je tempo intenzivniji i dinamičniji. Sad, pitanje je da li zbog istinski neodložnih stvari ili navike da se sve obavlja u poslednji čas. Međutim, odložena na nesumnjivo vidno mesto pristigla pošta doći će na svoj red.

Ako je stočić uvek uredan

To upućuje na to da ste i vi sami veoma uredni ili da retko boravite kod kuće. Veće su šanse da ste perfekcionista koji voli da je sve na svome mestu. Kako je vaš dom verovatno uvek poprilično uredan, za tren oka na vašem stočiću može biti postavljeno posluženje za goste. Čak i nenajavljene.

Druga krajnost – večito neuredan

Dani se nižu i protiču prepuni događaja, pa ostaje vrlo malo vremena i energije za sređivanje po kući. To se vidi i po stočiću. Da li na njemu ima mrvica, prašine, nesortiranih stvari – ni najmanje vas ne zanima. Ono što je u vašem fokusu uglavnom je odmor pred sutrašnji, takođe buran i dinamičan dan. U pravu smo, zar ne?

Stočić i nivoi: gore red, dole nered

Tipično za one koji vole udobnost ali ne i pedanteriju koja lišava utiska da u tom prostoru niko ne živi. Lepo je voditi računa o organizaciji, ali je lepo i na koji tren zaboraviti na sve i  ponekad „zabašuriti“ stvari ispod, gde se manje vidi. Prostor odiše toplinom onda kada se u njemu oseti sloboda nesavršenosti i to prija svakom ko kroči u takav dom. Da je vaš stan takav potvrđuje i stočić sa prividnim neredom i prividnim redom. Gde možete nesmetano popiti kafu sa prijateljima, dok u drugom času možete zagnjuriti glavu u ono što ste baš pred dolazak gostiju ostavili za kasnije.

Podmetači – neodvojiva stvar od stočića

Uglavnom ih koriste oni koji vole da vode računa o svemu. Najviše o budućnosti, konkretno, o raznim stvarima, među kojima je i stočić. Podmetači su tu da se njegova površina ne ošteti, da na njemu ne ostanu tragovi od vode, kafe ili neke druge fleke. Lako je zaključiti: oni koji vole podmetače vole da liše sebe dodatne obaveze koja se tiče nepotrebnog svakodnevnog čišćenja mrlja sa stola. O trajnim flekama bolje i da ne razmišljamo.

Stočić bez podmetača

Dobro, nije reč o nekom posebnom tipu stočića, ali jasno je da oni koji ni najmanje ne misle o podmetačima predstavljaju sasvim drugi tip ljudi u odnosu na ljubitelje opreza, pardon, podmetača. Ovde se prednost daje spontanosti, slobodi, i ne baš dalekom razmišljanju o budućnosti. Bar ne kada je reč o sređivanju i čišćenju nakon odlaska gostiju. Sadašnjost, udobna, opuštena i neopterećena mislima o onome kasnije odlikuje one koji nikada i nisu imali na umu da kupe podmetače. Iako ih često viđaju na stočićima onih koje posećuju.

A vi, koji ste vi tip? Tačnije: kakav je vaš stočić?