Laminat je i danas jedan od popularnijih izbora kada govorimo o podovima, zbog svoje ekonomičnosti i izdržljivosti. Ono što ga razlikuje od drvenih podova nije samo cena već i činjenica da laminat ne mora da bude prikovan, niti mora da se brusi i lakira, a dosta je otporan.

Prema načinu postavljanja postoje dve vrste laminata – onaj koji se lepi i laminat koji se postavlja klik sistemom. Klik sistem je jednostavniji i brži, budući da se pri postavljanju ne koristi lepak, te je odmah i upotrebljiv nakon postavke.

Osnovni materijal kada se postavlja laminat pored samog laminata je:

  • parna brana, odnosno polietilenska folija debljine 0.2mm koja se najčešće koristi;
  • folija ili tanke ploče;
  • lepljiva traka;
  • lajsne za laminat;
  • odbojnici.

Kada govorimo o priboru, tačnije, alatu, tu su potrebni: skalpel, gumeni čekić, ubodna testera, rukavice, metar, olovka, libela. Naravno, pre odlučivanja o tome da ćete samostalno postavljati laminat u svom domu, uputili ste se u to šta vam treba i šta se od alata za šta koristi.

Pripreme za postavljanje                      

Najpre, pozabavite se podlogom – mora biti ravna i čista. Laminat je moguće postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, pločice, itd.

Tokom pripremanja za ovaj posao, treba da izmerite prostoriju u kojoj se postavlja laminat, da biste znali koliko materijala je potrebno. Pre postavljanja laminata neke materijale je važno navići na sobnu temperaturu pa dobro dođe da laminat odstoji dan ili dva u sobi u kojoj će biti postavljen.

Laminat se postavlja – korak po korak

Kada je podloga betonska ili je reč o cementnoj košuljici, pre laminata se postavlja parna brana, koja se polaže sa preklopom od 20 do 30 cm. U slučaju da laminat postavljate preko stare drvene podloge, korak sa parnom branom preskočite. Međutim, ispod laminata je neohodno postaviti foliju za prigušivanje udarne buke, koja istovremeno služi i za poravnavanje sitnih nepravilnosti podloge na koju će ići laminat. Naravno, umesto folije se mogu koristiti i tanke ploče, a postavljaju se tako što se jednostavno poređaju po podu i spoje samolepljivom trakom.

Kada je podloga spremna, kreće se sa ređanjem ploča laminata. Laminat se uglavnom postavlja uzdužno – duža stranica se usmeri prema prozoru.
Laminat sklon širenju i skupljanju usled promene temperature, pa je neophodno  da se uz zid obezbedi diletacioni prostor – tu se najčešće uglavljuju odbojnici širine od 10mm. Odbojnici se postavljaju bočno, sa čela ploče laminata, ali je bitno zapamtiti da plivajuće postavljen laminat ne sme da dodiruje zidove, pragove, cevi i druge fiksne predmete u prostoru.

Spajanje laminata – pratite uputstvo

Iako način spajanja zavisi od proizvođača i imate upustvo, postoji najčešći metod koji je isprobalo mnogo njih. Reč je o tome da ploče laminata treba pribiti tako da legnu jedna u drugu. Sve drugo nije dobro. Kada stignete do kraja reda, potrebno je skratiti laminatnu ploču kako biste je uklopili u prostor u kom laminat i postavljate. Skraćivanje se vrši okretanjem ploče za 180 stepeni u odnosu na položaj koji je predviđen za slaganje. Obeleži se i odseče po iscrtanoj liniji. Odsečeno parče laminata postavlja se na predviđeno mesto, i nastavlja sa radom u novom redu. Važno je pomenuti da se prvi red počinje celom pločom, a drugi polovinom ploče – na taj način se podnoj površini obezbeđuje ujednačen razmak čeonih ivica.

Mali savet: Tokom obeležavanja laminata koji planirate da sečete, nemojte obeležavati po dekorativnoj strani, već po onoj koja neće biti vidljiva. Naravno, kada sečete, neka ta vidljiva strana ide dole, kako tokom sečenja ne bi došlo do oštećenja.

Dalji tok postavljanja ide kao što smo opisali. Budite strpljivi, mirni i sasvim rešeni da izvedete stvar kako treba od početka do kraja. Ako poznajete nekog ko je već ispekao ovaj zanat, možete ga ispitati i za sve druge sitne pojedinosti u obavljanju ovog posla.

Zašto laminat?

Otporan je na ogrebotine, udarce, habanje, neki čak i na žar cigarete. Uz to, ne treba mu lakiranje nakon postavljanja, a lako se može ukloniti i iskoristiti za postavljanje u drugim prostorijama. Lako se održava i veoma je otporan kada govorimo o hemikalijama kojima biste ga održavali. A videli ste i da se jednostavno postavlja, samo je potrebno da želite da se oprobate u ovom “Uradi sam” projektu.