Proleće kao godišnje doba koje označava buđenje prirode razbuđuje i nas. Čim grane sunce osećamo kao da smo prodisali, a sigurno da je taj osećaj potrebno uneti i u naš životni prostor. Ne treba naročito naglašavati da usred proleća nikom nije želja da lepo vreme provede u zatvorenom prostoru i u radnoj akciji. Zato smo pobrojali nekoliko brzih poslova koje možete obaviti za tren oka i uneti prolećno blistanje u svoj dom.

Luftiranje – puštanje proleća u dom

Otvorite vrata ili prozore, napravite čak i promaju kako bi prostrujao vazduh kroz prostor i uneo prolećnu vedrinu u vaš dom. Svežina će vam sigurno prijati pre nego što prionete na obavljanje brzih poslića koje možemo smatrati uvertirom za druga prolećna spremanja. Ukoliko volite sveće, one sa mirisom lavande dodatno će osvežiti vašu kuću ili stan.

Usisivač – neophodnost u svakom godišnjem dobu

Usisajte podove, tepihe pa i paučinu. Verovatno da usisavate češće nego što se posvećujete nekim drugim  radovima koje smo pripremili za prolećnu sezonu, ali nemojte ovaj posao preskočiti ni tokom ovog sređivanja.

Proleće je doba za sijanje kupatila

Prebrišite ogledala, očistite kadu ili kabinu, naravno lavabo i šolju. Napunite bočicu za tečni sapun – poslić koji odlažete već nekoliko dana jer niste sasvim ispraznili zalihe. Nemojte zaboraviti da kupite osveživače za toalet a prostirke spremite za pranje. Isto važi i za zavesu za tuširanje. Bljesnuće kupatilo kada ga pogledate već sledeći put.

Pranje prozora – barem u jednoj prostoriji

Recimo, baš u onoj u kojoj najviše boravite. Kuhinja ili dnevna soba, u kojima uglavnom svi mi najviše i provodimo vremena, neka ožive putem svežeg pogleda na razbuđenu prirodu. Za početak prozori u jednoj sobi pokrenuće vas na dalje prolećno čišćenje. Ne morate sve u jednom danu.

Proleće i prašina – prionite na brisanje polica

Možda baš prašine sa polica sa knjigama. To je lako, posebno ako imamo u vidu da se taj posao može obaviti pomoću četke za čišćenje prašine ali i usisivača. Budite strpljivi i očistite prašinu sa gornjeg dela knjiga, ali i drugih međuprostora. Nemojte se praviti da ne vidite. Prijaće vam osećaj da ste taj posao obavili od početka do kraja, bez preskakanja.

Sređivanje noćnih ormarića               

Uglavnom su uvek u zapećku. Sklonite novine, čaše koji stoje danima, prazne flašice od vode, šnalice za kosu i gumice. Pogledajte šta se sve nepotrebno krije u fioci noćnog stočića, obrišite prašinu i lepo organizujte ono što vam zaista treba kraj kreveta. Već tokom prve noći biće vam drago što ne morate da pazite da nešto ne porušite.

Presvucite posteljinu

Ako ste u prilici da birate dezen čiste posteljine koju ćete navući – odlučite se za prugice ili cvetiće. Mada su i tufne dobrodošle. Vazu sa svežim cvećem, recimo, visibabama ili đurđevkom, stavite da vam miriše kraj kreveta.

Raskrčite stočić u dnevnoj sobi

Tačnije: pobacajte stare novine, kataloge i druge papire koji već neko vreme skupljaju prašinu i zauzimaju prostor. Sklonite sa stočića sve kako biste ga detaljno prebrisali a potom ga možete lepo aranžirati, dekorisati cvećem, knjigom koju trenutno čitate ili mirisnom svećom.

Čišćenje daljinskih upravljača

Uzmite sve koje imate u kući i očistite ih temeljno pomoću vate i alkohola ili higijenskih maramica za čišćenje. Posebno obratiti pažnju na delove oko dugmića koje se najviše i isprljaju zbog pritiskanja tokom menjanja kanala.

Proleće i dezinfekcija ekrana

Odmah posle daljinskih upravljača tu su i ekrani. Maramicama za čišćenje kompjutera i televizora prebrišite sve ekrane koje imate u domu od prašine, otisaka prstiju i svih drugih nakupljenih nečistoća. Kad pominjemo ekrane, tu mislimo i na tablete i smartfone. I oni čekaju svoj red.

Nije loše za početak

Nisu u pitanju aktivnosti koje bi vam oduzele mnogo vremena, već smo istakli važne stavke koje bi mogle biti priprema za dalje poslove koje možete obavljati u serijama: da ne izgubite ceo dan, ali da učinak bude primetan. Kao i vi, i vaš dom voli proleće. Zato dopustite da ovo godišnje doba uđe u vaš prostor kako dolikuje. Učinak će prijati.