Krečenje, mada sa sobom donosi dosta posla, samo po sebi i nije naročito težak posao. Zapravo, reč je o jednom od lakših angažmana, s tim što je veoma važno obratiti pažnju na korake koje bi valjalo ispratiti tokom rada. Rezultat može biti i iznad vaših početničkih očekivanja: zidovi mogu izgledati kao da ih je okrečio iskusni majstor.

Kada planirate krečenje treba da imate na umu i druge stvari.

Recimo, vremenske uslove

Kiša nije dobrodošla kada se spremate za ovaj posao, jer vlaga usporava sušenje boje na zidovima, a i sami znate koliko je tokom krečenje svima u interesu da se stvar ne oduži previše. Ali, kako sa vremenom čovek nikad ne može biti siguran, u slučaju da vas kiša i zadesi, iskoristite ovaj vid usporavanja posla da ispravite greške ukoliko ih ima.

Izvršite detaljan pregled zidova

Ovo je jedan od vidova pripreme za krečenje. Ako uočite nekakve pukotine u zidovima, delove koji su počeli da se ljušte ili bilo šta slično, znajte da te probleme morate srediti pre nego otpočnete krečenje. Jer, ukoliko propustite da pregledate zidove i okrečite ih, a da prethodno niste sanirali nesavršenosti, one će kad-tad izaći na videlo. Što znači da ćete ponovo morati da se bavite krečenjem, ali naredni put mnogo pažljivije.

Pukotine na zidovima popunite gipsom, a neravnine ispravite šmirglom. Ako uočite masne fleke, njih možete očistiti mešavinom vode i sapuna kojim ćete natopiti sunđer. Potom tu površinu pređite vodom, kako biste isprali ostatke deterdženta. Naravno, pre početka krečenja,  sačekajte da se cela površina osuši.

Zaštitite ono što nije planirano da se okreči

Podsetimo se: krečite zidove. Ne nameštaj, ne podove, niti  bilo šta drugo. Zato kupite traku, najlon i nađite malčice vremena da se pozabavite prekrivanjem onog što će biti u vašoj blizini tokom rada a što niste planirali da farbate.

Prekidače i utičnice možete zaštititi trakom, ali ih možete i skinuti. Bitno je da olakšate sebi posao farbanja.

Pribor za krečenje – birajte kvalitetno

Kada izaberete kvalitetnu četku i(ili) valjak, ujedno birate i bolje slojeve farbe za zidove. Često biramo kvalitetniju boju, ali gledamo da uštedimo na priboru, što je jedna od većih grešaka. Jeste važna boja, ali to važi i za pribor. Dobar pribor će ujednačenije pokriti površinu, i neće ostavljati mnogo neravnina i drugih tragova. Pri tom, bolji pribor ćete moći koristiti više puta, te će isplatiti taj izdatak na koji ste se rešili.

Nemojte preskočiti prajmer

Odlična stvar pogotovo ukoliko imate problematičnije zidove ili jednostavno, krečite ono što dugo nije krečeno. Najbolji savet o odabiru prajmera možete dobiti tamo gde ćete ga kupiti. Važno je da prodavcu objasnite kakve zidove treba da okrečite, o kakvoj je strukturi reč pa čak i to koliko dugo ta površina nije sređivana. Ujedno ćete dobiti i savet o količini farbe koja vam je potrebna.

Posle priprema pređite na glavnu stvar

Alat imate, materijal imate, zaštitili ste sve što nije u planu za krečenje – kreće prava zabava. Tačnije: uputstvo za rad sa valjkom. Ukoliko snažno pritiskate valjak, on se  ne kotrlja kako bi trebalo, a ukoliko isuviše lagano pristupite tom poslu, boja ne prianja dobro. Zato birajte zlatnu sredinu. Ne pritiskajte valjak jako kako bi mogao da se slobodno kreće i ostavlja tragove, ali nemojte biti ni previše blagi jer je važno da boju i nanesete na zid.

Uglove je važno popuniti farbom i četkom, ali kretanje valjkom treba da ide od vrha ka dnu, to jest, od plafona ka podu. Budite strpljivi, i drugi sloj počnite da nanosite tek kada se uverite da se prvi sloj osušio. To je važno jer sigurno da ne želite vidljive tragove krečenja.Kada se osuše zidovi, svuda oko vas biće plodovi vašeg truda i vremena. I svežina novookrečenih zidova. Bićete ponosni što ste svoj prostor ovaj put okrečili baš vi. Uprkos stisci s vremenom i tome što dosad niste nikada krečili.

P.S. Ukoliko se kojim slučajem desi da je nešto pošlo kako ne treba, znate i sami da možete da krečite ponovo. Naredni put biće sigurno bolje. U slučaju velike nervoze, imajte u vidu da, na kraju krajeva, možete pozvati i svog majstora. Ali ne odustajte od posla pre nego što probate. Možda se iznenadite koliko vam je išlo dobro!