Sobne biljke su veoma korisne, čuli smo nebrojeno puta. Uz to, svaki enterijer ukrašen cvećem izgleda zaista lepo. Mimo estetskog udela koji daju prostoru u kom se nalaze, biljke su i filter za zagađivače vazduha, neki tvrde da poboljšavaju pamćenje i koncentraciju, i unose osećaj smirenosti. Nesumnjivo, boravak u prostoru koji je obogaćen cvećem na svakog deluje opuštajuće.

Međutim, sobne biljke namučile su mnoge entuzijaste rešene da se oprobaju u gajenju. Naslušali smo se rečenica poput: „Cveće mi ne ide od ruke!“; „Ništa mi ne uspeva!“; „Svaki cvet mi se osuši.“ Zato nije ni čudo što uspešno gajenje cveća mnogi smatraju talentom. Međutim, uz malo bolju informisanost vrlo je lako naći sobne biljke koje će ići od ruke i onima koji se večito žale na cvetne neuspehe.

Sobne biljka i uspešno gajenje – ima rešenja

Kao i kada je reč o drugim izborima, i izbor sobnog cveća mora da bude pažljiviji. Često se izbor cveća svodi na kupovinu nekog koje lepo izgleda,  ili onog koje ide od ruke nekom iz naše okoline. U obzir se, vrlo često, ne uzimaju uslovi koje nudi životni prostor. A to je veliki propust i upravo on povećava šanse za neuspeh.

Neke biljke su osetljivije od drugih, zahtevaju mnogo više nege i posla, i prava su muka za one koji nemaju iskustva u gajenju biljaka. Ili za one koji i nisu marljivi kada je reč o redovnom zalivanju. Isto tako, postoje i one koje uspešno rastu i cvetaju i u najneverovatnijim uslovima. Pri tom, veoma lepo izgledaju.

Sobne biljke i novi početak u gajenju

Pre kupovine i odlaska na cvetnu pijacu ili cvećaru, važno je raspitati se koje su to biljke koje bi mogle da poprave vaše samopouzdanje kada je reč o dosadašnjem iskustvu sa gajenjem. Ili, ako ste puki početnik, treba se raspitati o biljakama koje ćete moći da negujete, a da se ne razočarate i ne odustanete.

Zato predlažemo neke od onih koje važe za veoma otporne i samim tim zahvalne za gajenje.

Sanseverija

Zovu je još i Indijansko pero, Svekrvin jezik, Sablja. Reč je o sobnom cvetu uspravnih, mesnatih i dugih listova. Održavanje ove biljke nije zahtevno, veoma je izdržljiva – može da preživi u senci, ali i na suncu. Sanseverija nije ljubitelj velike vlage, pa može da opstaje i kada se nalazi blizu radijatora. Idealna je za radne prostore.

Zamija

U pitanju je sukulentna biljka koja važi za jednu od najjednostavnijih za gajenje. Ne zahteva ni mnogo svetlosti, ni vode.  Za ovu biljku je suvo zemljište podnošljivije od vlažnog, te nije neophodno zalivati je češće od jednom mesečno. Zamija ne voli direktan kontakt sa sunčevom svetlošću, kao ni česta pomeranja. Gde je stavite, tu može ostati. Veruje se da upija negativnu energiju.

Ljiljan mira            

Mada ime upućuje na to, ovaj cvet ne pripada porodici ljiljana. Reč je o biljci koja traži vrlo malo svetlosti i nizak nivo vlažnosti vazduha. Ima divne listove koji doprinose njenoj lepoti, dok njeni beli cvetovi iako najzastupljeniji leti, mogu da cvetaju i tokom cele godine.

Potos

Svrstava se među najotpornije sobne biljke i važi za veoma prilagodljivu. Uz to, reč je o jednom od dekorativnijih cvetova. Može da bude na svetlu, kao i u mračnijim prostorima, jedino što nije pametno držati ga na udaru sunca. Brzo raste, i treba ga zalivati samo kada je površina zemlje suva.

Dracena

Dracenu još zovu i „Ženski zmaj“, i jedan je od češćih izbora za ukrašavanje doma. Godi joj zatvoren prostor, mada traži više svetlosti. Odlično podnosi suvo tlo, pa joj neće smetati neredovnosti u zalivanju, budući da joj konstantna vlaga nimalo ne prija. Slovi za jednog od najboljih čistača vazduha.

Fikus

Jedino što fikus zahteva jeste svetlo. Nije reč o biljci kojoj treba direktno izlaganje suncu, ali fikus traži dosta svetla.  Listovi fikusa su krupni i zeleni, s vremena na vreme ih treba prebrisati, kako bi se što bolje razvijali. Što se tiče vode – zimi se fikus zaliva otprilike dvaput mesečno, dok leti traži malo više vode – na svakih sedam dana mlakom vodom, najbolje nekom koja, za tu svrhu, stoji u flaši.

Uz dobru pripremu pre same kupovine biljaka, nema lošeg ishoda. Postoje načini da zajedničkim životom budete zadovoljni i vi i vaše sobne biljke.