Čisto kupatilo, pored čiste kuhinje, najvažnija je prostorija u čitavom domaćinstvu. To je sasvim razumljivo, jer upravo od ovih njih i kreće svaka dalja higijena doma. Današnja večita jurnjava od kuće do posla i od posla do kuće dovela je do toga da se čovek sve češće oseća premoreno. I zato retke trenutke koje provodi u domu gleda da što manje troši na spremanje.

Međutim, dom zahteva sređivanje i održavanje. A ljudi, uvereni da te stvari nužno oduzimaju mnogo vremena, sve češće odlažu početak sređivanja.

A šta ako čišćenje ne mora dugo da traje?

Ako bi se sa sređivanjem krenulo od kupatila, bilo bi izvodljivo pospremiti sve za manje od 15 minuta.

Zvuči nemoguće, ali stvarno nije neostvarivo. Ukoliko pokušate i uverite se, ove finese postaće vaša redovnost u svakom narednom čišćenju. Postaće vaša navika.

Pred vama je izazov koji čeka da se s njim uhvatite ukoštac. A to čeka i vaše kupatilo.

Niski start: spremite sve što treba – rukavice, krpe, sunđere, ubruse, maramice za čišćenje (ukoliko ih koristite) i sredstva za čišćenje.

Prvih pet minuta:

Iako naredni poslovi deluju kao da je na njih potrebno potrošiti mnogo više vremena, verujte da se sve zaista brzo i lako može obaviti. I da ćete, na kraju, pred sobom imati čisto kupatilo kao rezultat.

Za početak, kadu, WC šolju i lavabo poprskajte sredstvima za čišćenje, kako bi  odstojalo neko vreme, tokom kog ćete sređivate druge delove kupatila. Znate i sami da je potrebno nekoliko minuta da bi svaki preparat počeo da deluje. Dok sve to traje, vi svakako imate šta da radite.

Najbolje je krenuti odozgo – čišćenje paučine, lustera, dekoracije na zidovima ili polica. Kada se krene od plafona ka podu izbegava se mogućnost da prašina pada na već očišćen deo, te je ovo zaista mudar potez. Brisanje prašine brzo je, a takođe i vrlo efikasno obavljati pomoću vlažnih maramica za čišćenje.

Vlažne maramice mogu da posluže i za brisanje pločica u kupatilu – iako nisu sve pločice na udaru konstantnog dodirivanja rukama, svejedno ih je potrebno makar ovlaš obrisati.

Naravno, tokom spremanja, kada god uočite nešto što je za bacanje, jer mu tu nije mesto, jer ste to potrošili ili mu je istekao rok, odmah reagujete. Rešite se svega što procenite da je nepotrebno. Znate i sami da će vam to bacanje u kantu ili džak oduzeti tek koji trenutak, pa nema potrebe da odlažete čistku.

Potom, nemojte zaboraviti sklanjanje prljavog veša. Ubacite ga u korpu ili u mašinu, i obavezno sredite kozmetiku. Sve što se povlači svuda po kupatilu jer ga tamo ostavljate usled redovnog korišćenja odmah sklonite. Najbolje je  takve stvari držati ili u ormariću ili u fioci. A ni neseser nije loše rešenje. Time ćete izbeći skupljanje prašine i kupatilo će vam delovati urednije.

Čisto kupatilo – aktivnosti u šestom, sedmom i osmom minutu:

Sredstvom za čišćenje poprskajte ogledalo u svom kupatilu i obrišite ga, najbolje ubrusom. Sa brisanjem prašine nastavite i po površinama kao što su veš mašina, vodokotlić i ormarići.

Na red dolazi ono od čega smo krenuli.

WC šolja, lavabo i kada ili tuš kabina bili su početni koraci i sada im se ponovo treba posvetiti kako bi dobili punu negu. To je neophodno za svako valjano čišćenje kupatila. Šolju oprati četkom, a lavabo i kadu ili tuš kabinu treba dobro istrljati sunđerom i sve dobro isprati.

Ako je potrebno, zamenite sapun za pranje ruku ili dopunite ispražnjenju bočicu sa tečnim sapunom kako bi sve bilo sređeno i upotpunjeno. Nemojte zaboraviti da očistite i isperete čašu koja služi za odlaganje četkica za zube.

Čisto kupatilo i poslednji minuti koji ga dele od kompletne sređenosti

Sam kraj sređivanja kupatila podrazumeva brisanje poda i pražnjenje kante za smeće. Time će se ova generalka kompletirati. Kada sve završite i pogledate svoje kupatilo, imaćete šta i da vidite. Ono će biti čisto i pregledno, a vi ćete biti zadovoljni jer niste potrošili večnost na spremanje pa je pred vama dosta vremena.

Petnaest minuta kasnije:

Spremni ste da naredne sate svog života provedete daleko od spremanja. I još plus: spremni ste da se i sledeći put upustite u ovaj izazov petnaestominutnog sređivanja.