Farbanje stolarije nije lak posao, ali naravno da ga možete obaviti samostalno. Dobra priprema i organizacija ovde su ključne. Uz korisne savete ceo proces može biti i veoma zabavan, a rezultat i više nego odličan.

Stolarija može dugo da traje, ali traži održavanje

Održavanje je bitno za njen opstanak ali i vizuelnu pristojnost. Ukoliko su se poslednji radovi na stolariji izvodili pre više od deset godina, sada je pravo vreme da se ponovo njome pozabavite. Nije neka nauka ali je važno biti pažljiv i temeljan i ne preskakati postupke.

Pre pristupanja stolariji, treba zaštiti sve što sada nije u fokusu

Mislimo na podne površine i štokove. Znate i sami da je poslednje što vam treba da oštetite ili zaprljate površine koje trenutno nisu deo vašeg projekta. Za zaštitu mogu da posluže najloni, samolepljive trake ali i stare novine koje skoro svi imamo u kući. Da bi se zaštitilo prozorsko okno, može da  posluži krep traka.

Uklanjanje starog zarad novog

Govorimo o farbi. Sa drvenih površina previđenih za farbanje potrebno je ukloniti staru boju. U slučaju da sređujete stolariju koja do sada nije farbana, ovaj korak je moguće i preskočiti. Skidanje farbe najbolje je obavljati brusnim papirom (šmirglom) granulacije 240 koja će poslužiti odlično za skidanje tankih premaza. Kod debljih slojeva boje, neophodno je koristiti posebno sredstvo koje će rešiti problem i koje se nanosi četkom. Kada se nanese, potrebno je da deluje oko 30 minuta i tek onda možete sastrugati delove koji su se odlepili.

Farbanje ima svoju uvertiru – šmirglanje

Pošto skinete farbu, površinu drveta treba doraditi grubljom šmirglom (granulacije od oko 60 ili  80), a zatim i finijom – od 120 do 150 zrna po m2. Drvo se šmirgla u smeru linija koje su prisutne u njegovoj teksturi. Ovi postupci se smatraju čišćenjem stolarije i njenom valjanom pripremom za farbanje.

Pobrinuti se za oštećene delove

Treba ih popuniti i izravnati gitom. Najpametnije je  koristiti akrilne smese. Ipak, ukoliko je reč o glazurnim bojama, bolje je uzeti git u boji drveta sa kojim radite – bor, jela, mahagoni ili hrast. Ne brinite se ako krpljenje naruši glatkoću, jer ćete pre farbanja svakako morati još da šmirglate. Slojevi gita ne smeju biti predebeli, jer ćete time otežati šmirglanje izgitovane površine. Za šmirglanje korigovanih delova birajte šmirgle granulacije od 120 ili 140, koje će dati glatku površinu.

Pre farbanja obrisati prašinu

Pripremanje stolarije donelo je mnogo prašine koju je potrebno ukloniti. Vlažnom, a ne mokrom krpom prebrisati stolariju. Kompresor će biti stvarno dobar za taj posao, ako živite u kući i možete da iznesete elemente u dvorište. Korišćenje kompresora je najbolji način za uklanjanje prašine – jedino tako će prašina biti uklonjena iz svake pore drveta.

Nanošenje podloge –  u dva sloja

Prvi sloj treba da bude tanak, kako bi ga drvo upilo. Drugi sloj naneti deblje, ravnomerno i to ujednačenim potezima. Između prvog i drugog sloja dobro je napraviti pauzu oko 30 minuta. Nakon što se premaže drugi sloj, pre daljeg tretiranja stolarije sačekati još pola sata, kako bi se formirao drugi sloj koji je deblji od prvog.

Farbanje stolarije – u tri sloja

Dakle, prvo smo imali pripremu, zaštitu, gitovanje, šmirglanje i nanošenje podloge. Koraci koji prethode finalnom poslu, koji smo se i namerili da obavimo. Sa farbanjem početi kada se podloga sasvim osuši. Pre farbanja treba još jednom preći sve površine finijom šmirgom (oko 200 zrna po m2),  kako bi se uklonile neravnine premazane podloge.

Tri sloja su potrebna za farbanje. Prvi je najtanji, a druga dva su deblja sloja. Prva ruka farbanja se maže u pravcu linija drveta. Druga ruka se nanosi usko, a treća se nanosi isto kao prva – prate se linije koje su u strukturi drveta.

Farbanje pa sušenje

Najbolje je da se stolarija suši tokom noći, a rezultati vašeg marljivog rada biće vam vidljivi već sutradan.

P.S. U ovu avanturu nemojte polaziti bez rukavica i zaštitne maske. Uvek treba voditi računa o zdravlju i gledati da se zaštitimo od mogućih povreda.