Soda bikarbona je proizvod koji u domaćinstvu gotovo da ima svaka kuća. Reč je o veoma jeftinom  prahu bele boje koji može da posluži za sve i svašta. Bilo da je reč o kuvanju, čišćenju, ličnoj higijeni, soda bikarbona može da se pokaže i više nego korisnom.

Svestrana je upotreba sode bikarbone, proizvoda sa hemijskom formulom NaHCO3 i stručnijim nazivima: natrijum bikarbonat/ natrijum hidrogenkarbonat.

U pitanju je proizvod koji dezodoriše, čisti i neutrališe i koji je i više nego dostupan i povoljan – pola kilograma sode bikarbone u supermarketu moguće je kupiti za manje od sto dinara.

Soda bikarbona – glavno sredstvo za čišćenje

Danas je sve popularnije da se za čišćenje koristi što manje hemije, a što više domaćih sastojaka, odnosno onih koje ima svaki dom u skoro svakom trenu. Limuntus (limun), soda, alkoholno sirće, maslinovo ulje i drugi proizvodi sve su češći pomoćnici u čišćenju. I sigurno su zdraviji.

Čišćenje frižidera i zamrzivača

Higijena kuhinje osnovna je tačka svake dalje higijene jednog doma, te je veoma važno voditi računa o njoj i redovno je sređivati. To ne mora da bude višesatni posao, jer bi osnovno čišćenje trebalo da se obavlja svakodnevno. Tokom kuvanja ili drugih radova u kuhinji koji iziskuju više vremena, ali dopuštaju i prazan hod, uvek možete obaviti sitne poslove. Brisanje radne površine, drugih dostupnih delova može biti usputan ali koristan angažman.

Sodu bikarbonu naneti na vlažnu krpu i time obrisati unutrašnjost frižidera i/ili zamrzivača. Soda bikarobna neutrališe neprijatne mirise, i posle ovog brisanja, samo je potrebno površine isprati vodom. Redovno održavanje frižidera od presudnog je značaja za kvalitet života svakog domaćinstva.

Veš mašina i mašina za sudove

Tretman koji se smatra održavanjem ovih pomagača u domaćinstvu podrazumeva sodu bikarbonu. Jednom u mesec dana potrebno je očistiti ih sodom i limunom – pustiti prazne mašine da odrade jedan ciklus pranja. Nije retkost da  neko pri svakom uključivanju veš mašine prašku ili deterdžentu doda i sodu bikarbonu.

Ukoliko u kantu za otpatke sipate malo sode, pre postavljanja kese za smeće, umanjićete šanse za stvaranje neprijatnih mirisa. Naravno, pod uslovom da redovno izbacujete đubre.

Takođe, rastvorom sode i vode neutralisaćete miris iz pepeljare.

Mikrotalasna pećnica  – i tu je soda od velike pomoći

I ovo čišćenje biće kvalitetno ukoliko se koristi soda. Sodu bikarbonu pomešati sa alkoholnim sirćetom i tom smesom prebrisati unutrašnje zidove mikrotalasne pećnice. Ostaviti otvorena vrata desetak minuta, kako bi miris ispario, pa isprati vodom. I eto, ponovo je spremna za korišćenje.

Escajg će zablistati zahvaljujući sodi bikarboni

Kašike, noževi i viljuške, kao i ostali pribor od nikla ili srebra mogu ponovo dobiti stari sjaj ukoliko se jusodom. (Ne treba podsećati na to da se srebrni nakit čisti upravo ovim proizvodom. To je već dobro poznata receptura.)

Soda će pomoći i kod čišćenja roštiljske rešetke: posuti je preko rešetaka, pričekati petnaestak minuta pa dobro isprati.

Soda bikarbona za čisto kupatilo i ličnu higijenu

Lavabo, WC šolja i kada mogu se održavati pomoću sode. Vlažni sunđer natopiti ovim proizvodom, istrljati i na kraju isprati. Dobro je i jednom nedeljno sipati dve-tri kašike sode u slivnike, i potom pustiti mlaz vrele vode, kako ne bi dolazilo do začepljenja.

Nije nepoznato da podjednako dobro deluje i kada se koristi za ličnu higijenu. U vodu za kupanje dovoljno je da se sipa samo pola šoljice i rezultat će biti vidljiv – koža će biti meka. Veoma je popularno i pranje zuba sodom bikarbonom: na vlažnu četkicu naneti ovaj prašak i istrljati zube. Kažu da zubi postaju belji redovnijom upotrebom.

Uklanja mirise

Neutralisaće mirise kućnih ljubimaca sa tepiha ili nameštaja. Sodu posuti preko tkanine i ostaviti sat do dva da bi delovala, a potom detaljno usisati. U slučaju da imate mačke,  na dno kutije sa peskom stavite sodu i potom kutiju prekrijte peskom. Miris uopšte neće biti primetan.

Kako je danas sve zapaženije posezanje upravo za veoma dostupnim, a pri tom, nimalo skupim proizvodima za čišćenje, soda je definitivno jedan od vodećih. I kada je reč o ceni, ali i o kvalitetu. Stoga, što ne probati?