Hodnik, iako je prva prostorija na koju se naiđe prilikom ulaska u neki dom, veoma često ostaje u drugom planu. Barem kada je reč o uređenju. Možda zato što tamo provodimo najmanje vremena. A on je, zapravo, prostor stvaranja prvog utiska. Stoga, hodnik je daleko od nevažnog dela u domu i treba se pobrinuti za njegov izgled. Potrebno je samo obratiti pažnju na ono što mu treba da bi izgledao odlično. Često su to sitnice.

Zato nabrajamo nekoliko stvari kojima bi se moglo pozabaviti kako bi hodnik izgledao preporođeno.

Hodnik i njegove boje

Tamnije nijanse zahvalne su za dekorisanje prostranijeg hodnika, dok malim hodnicima odgovaraju svetle boje. Svetlije nijanse mali prostor učiniće vizuelno većim, pa nije loše izbeći mogućnost da se u hodniku osetite skučeno. Čak ni tokom kraćeg boravka.

Tapete su, takođe, moguće rešenje za dekoraciju zida u hodniku. Izbor boja i dezena je, u tom slučaju, neiscrpan jer je i ponuda široka. Samo je važno, i kod biranja tapeta, ne gubiti iz vida veličinu hodnika. Tek hodnici veće kvadrature izgledaće dobro uz tamnije nijanse tapeta. Ukoliko imate priliku, hodnik je pravo mesto da u njega uselite neke šašave tapete, da se osmelite i baš tu postavite nešto sasvim šik i zanimljivo što ne biste smeli da odaberete za dekoraciju, na primer, dnevne sobe.

Čak i ako je hodnik vrlo mali, ne znači da mora sve da bude u neutralnim tonovima. Uvek ima prostora za neku intenzivniju nijansu kojom ćete akcentovati prostor koji uređujete.

Za vizuelno proširenje prostora veliko ogledalo biće od  velike pomoći. Veliko ogledalo u hodniku zaista može da bude baš, baš veliko. A i ne mora.

Svetlo u hodniku

Pošto je reč o prostoriji koja uglavnom nema prirodno osvetljenje, rasveta je ključna. Kada je reč o malim ili uskih hodnicima, za bolje osvetljenje pomoći će ugradne svetiljke, ili plafonske, postavljene linijski. Luster je dobro rešenje samo za veće hodnike, gde se ne mora voditi računa o svakom milimetru prostora.Lampe su uvek dobar izbor.

Hodnik koji nema problem sa osvetljenjem nipošto ne treba da bude pokriven teškim zavesama. Lagane tkanine biće odličan izbor, jer će tako hodnik imati svetlosti.

Hodnik traži pod koji se lako održava

Kako je reč o prostoriji u koju se prvo zakorači, važno je birati podnu podlogu koja se lako održava. Najčešće su to pločice, koje su i najpraktičnije, jer se sa njih lako čiste tragovi svih vremenskih uslova.

Parket, pa čak i pločice, najbolje je prekriti dekorativnom krparom, koja se lako održava i pere u veš mašini, jer je to najpraktičnije rešenje. 

Nameštaj za hodnik i dekoracija

Cipelarnik i garderober, pa i natkasna spadaju u osnovni nameštaj kada govorimo o hodniku. Uzani cipelarnik izvrstan je izbor, ali ne treba smetnuti s uma i čivuluk koji može jako lepo da izgleda. Danas je moguće naći čiviluke zanimljivog dizajna i boja.

Plakar od poda do plofona sve češće se nalazi u hodniku. Zahvalno je rešenje, i tu se jedino treba pozabaviti dobrom organizacijom gde će šta da stoji.

Najobičnije kuke na zidu biće od pomoći za mali ili uzak hodnik. Ovako improvizovani čiviluk biće zgodan za odlaganje stvari kojih se oslobađamo čim uđemo u dom – jakna, kapa, šešir, torba… Za mališane je dobro postaviti niže kukice, kako bi odlaganje i njima bilo dostupno. Oni će se tako brzo naučiti da vraćaju stvari na mesto, a vi nećete morati da idete za njima i dovršavate ono što oni ne mogu.

Sve češće se biraju i otvorene police. Na njima se odlažu sitnice koje uvek trebaju, koje se lako zagube, pošto uglavnom nemaju jasno definisano mesto za odlaganje. Otvorene police  u hodniku biće dobro rešenje za ovakvu vrstu problema. Zato u hodnik postavite i činijice za sitnice koje se inače ostavljaju svuda po kući. Neka hodnik postane njihovo mesto.

Komadi nameštaja koji će dobro doći su tabure ili stolica. Oni će pomoći prilikom obuvanja, a lepo će i izgledati u hodniku.

Vaza sa cvećem, tepih ili pomenuta krpara zanimljivih boja biće zanimljivi detalji za hodnik. Iako je reč o prostoriji u kojoj smo samo u prolazu, hodnik je na neki način uvertira u priču i utisak o našem domu. Zato, izdvojite malo vremena i ušminkajte hodnik. Iskoristite neke od saveta. Finalni izgled dopašće se i vama.