Keramičke pločice uglavnom su jedna od stvari koju zateknete kada se uselite u novi prostor. Bilo da je reč o nekretnini koju ste kupili ili iznajmili, pitanje pločica najčešće je već rešeno. Stanodavac i/ili prethodni vlasnik već su sredili taj deo doma, kupatilo ili kuhinja već su ukrašeni i izgleda kao da tu nema izgleda da se nešto promeni. Odnosno, deluje kao da nema prostora da se nešto veće promeni bez standardnih renoviranja i  onoga što podrazumeva i lupanje i razbijanje pločica.

Ipak, da li je to tačno?

Keramičke pločice koje vam i nisu naročito zanimljivog izgleda nisu nerešiv problem. Za njihov novi izgled možete se pobrinuti sami. A to ne mora nužno da znači i kompletno renoviranje kuhinje ili kupatila. Ne treba vam ni mnogo novca. Već samo rešenost da se oprobate u farbanju keramičkih pločica, da odvojite malo vremena i budete raspoloženi za igru. Kao rezultat ovog mini projekta dobićete kupatilo ili kuhinju modernog izgleda koji vas neće mnogo koštati.

Nije loše podsetiti da se farbanje pločica ne razlikuje se mnogo od farbanja drugih stvari u domaćinstvu. A sigurno ste bar nešto dosad farbali i imate to iskustvo.

Farbanje pločica ima svoje tri faze.

To su čišćenje, nanošenje predpremaza i farbanje. Tu je i sušenje, ali ta faza ne zahteva vaš angažman. Samo strpljenje.

Od velikog značaja za ceo proces farbanja je čišćenje pločica. Treba ih oprati deterdžentom, odnosno, očistiti ih od nečistoće i kamenca. Posle toga, potrebno je prebrisati pločice alkoholom i pustiti da se osuše. U slučaju da na njima uočite naslage koje ne mogu da se skinu pomenutim načinom čišćenja, slobodno probajte sa razređivačem koji je na vodenoj bazi.

Zatim je neophodno smanjiti sjaj pločica koje ćete farbati. Ručna kružna brusilica biće od velike pomoći za ovaj posao. Najbolje je koristiti brusni papir granulacije 220, kako bi se uklonio glatki sloj i drugi tragovi koji bi mogli da se pojave tokom farbanja. Potom, kada sve obavite, obavezno dobro očistite prašinu koja je nastala tokom rada sa brusilicom.

Pločice pre farbanja treba da prođu drugu faze pripreme

Ovde govorimo o nanošenju predpremaza. Reč je o postupku koji se vrši kako bi se olakšao proces farbanja i kako bi on bio što uspešniji. Predpremazi se obično biraju u beloj ili sivoj boji. Nanose se jednostavno, a značajna su faza u ovom poduhvatu.

Farbanje pločica – deo projekta stvoren za kreativce

Svakako, farbanje može biti uspešno i onima koji i nisu skloni većim eksperimentisanjima tokom ovakvih radova. Sasvim će lepo izgledati i ako pločice ofarbate u jednu ili više boja ili samo odaberete neki jednostavniji motiv. Pre samog pristupanja ovom zadatku, ne bi bilo loše isprobati farbanje na nekoj od starih pločica. To će pomoći jer ćete tako videti koliko duboko treba uroniti četkicu u boju da bi trag bio ravnomeran.

Onda sledi rad na pločicama koje ste odredili za preuređivanje. Tokom samog farbanja, budite strpljivi, radite bez žurbe, kako bi sve izgledalo što bolje, a pločice nalikovale onim iz radnje. Najpametnije je da boju nanesete u dva, pa čak i tri sloja, da bi nijansa bila što ujednačenija. Ne treba žuriti sa slojevima, svakom dati malo vremena da odstoji, pre nanošenja narednog.

Ukoliko imate želju da nove pločice budu sjajne, kada se farba osuši, premažite ih specijalnim premazom.

Savet: 
Veoma je mudro imati uz sebe i razređivač za boju, kako bi se očistile mrlje i kapljice tokom rada. Takođe je više nego korisno papirom zašititi ostale površine koje nisu predviđene za farbanje, kako bi se olakšao kasniji process čišćenja.

Farbanje i sušenje – naoružajte se strpljenjem

Kao što ste morali uložiti trud da ne biste žurili, brzali i mnogo grešili tokom farbanja, isto strpljenje mora da postoji i dok se pločice budu sušile. One ne treba da se peru bar nekoliko dana, kako bi se boja dobro osušila. Nije pametno ni da se na pločice nešto prislanja, kako se boja ne bi oštetila.

Posle farbanja i sušenja sledi sređivanje kuhinje ili kupatila, ali to neće biti mučna aktivnost. Novi izgled vaših pločica biće i više nego dobra motivacija da, uprkos umoru, završite ceo posao dobro raspoloženi.