Dnevna soba je, po pravili, prostorija u kojoj se provodi najviše vremena, Zato je važno što pametnije pristupiti njenom uređenju, kako bi ona bila bila što zahvalnija za sve aktivnosti koje se u njoj mogu odigravati.

Pre nego što krenete sa planiranjem, postavite sebi nekoliko važnih pitanja. Ti odgovori ujedno mogu biti i smernice za dobre odluke vezane za opremanje dnevne sobe.

Dnevna soba i niz pitanja – kako to?

Važno je imati na umu da govorimo o uređenju prostorije koja bi morala biti što funkcionalnija, što zavisi od različitih stvari iz vašeg života i vaših navika.

Vi i vaš životni stil – koji ste tip?

Koje su vaše potrebe, na koji način provodite slobodno vreme kod kuće, koliko ste prisutni i druge stvari. Sve je to važno i za uređenje dnevne sobe, jer sebi treba da prilagodite sve prostorije u svom domu, a dnevnu sobu naročito. Da li često imate goste ili baš i ne? Ukoliko ste skloni čestom ugošćavanju, onda je sasvim razumljivo da vaša dnevna soba treba da ima veći broj mesta za sedenje. Ni šank nije isključen.

Kada imate goste, gde uglavnom spavaju?

Ne pitamo to slučajno, jer često baš dnevna soba bude soba za spavanje kada dođu gosti. Bilo da gostima ustupate svoju sobu, ili ih smeštate u dnevnu kada dođu da prenoće, treba se prilikom uređenja i time voditi. To će biti važna stvar kada budete planirali šta biste sve uselili u svoj prostor namenjen dnevnim aktivnostima.

Da li imate decu ili planirate da u skorije vreme osnujete porodicu?

Nimalo naivno pitanje, jer ukoliko se vaš samački život uskoro okončava i težite proširenju porodice, treba i to imati na umu. Razmislite o potrebama svog statusa i situacije. Ako je dete na putu ili je još uvek malo, dnevna soba bi morala da ima više mesta za dečju opremu – dubak, opremu za negu, ili bilo šta slično.

Kutak namenjen mališanima u okviru dnevne sobe veoma je važan jer i oni treba da se osećaju prijatno. Dnevna soba je ipak za zajedničke trenutke.

Kakve su vaše aktivnosti koje obavljate kod kuće?

Da li za vas boravak u dnevnoj sobi podrazumeva samo gledanje televizije, serija i filmova? Da li u dnevnoj neretko dovršavate poslovne stvari, pa vam je potreban i radni kutak? Kada imate svest o tome šta sve uglavnom obavljate u dnevnoj sobi, biće vam lakše da se usredsredite na nameštaj koji bi bio najbolje rešenje.

Dnevna soba i prostor – koliko vam zaista prostora treba?

Ako je vaše slobodno vreme vezano za čitanje ili učenje, onda je vašoj dnevnoj sobi potreban i neki radni sto. U slučaju da ste ipak najviše fokusirani na opuštanje uz televizijski program, onda vam treba prostranija garnitura, udoban ležaj koji će vam omogućiti što veće uživanje. Ne treba zaboraviti ni mogućnost da ste sportski tip i da, možda, imate sobni bicikl ili nešto slično. Dakle, i tome bi mesto moglo biti u dnevnoj sobi – da biste nesmetano vežbali uz seriju ili neku emisiju. Sve to treba dobro razmotriti pre nego što požurite sa kupovinom nameštaja dopadljivog na oko.

Dnevna soba i boje: Koje boje volite?

Dosta smo pisali o navikama i životnom stilu. Pobrojana pitanja donekle su vas usmerila na nameštaj koji biste uzimali u razmatranje za opremanje dnevne sobe. Ne smemo zanemariti i boju, kako bi, pravilnim odabirima, dnevna soba delovala opuštajuće i prijala vam. Sigurno da ne želite da vreme provodite u prostoriji prepunoj boja ili mračnih tonova.

Birajte tonove koje volite i koji su zahvalni za održavanje. Za one koji imaju malu decu, bela možda i nije najbolje rešenje, ni kada je reč o nameštaju i zidovima. Međutim, možda i bela bude super, u kombinaciji sa nekim drugim nijansama. Razmotrite boje pogodne za police, fotelju, orman, zidove… I odlučite se za one kombinacije koje vas neće činiti napetim.

Jer: dnevna soba je za uživanje, za drage i opuštene trenutke posvećene odmoru i druženju.