Boje u enterijeru su važne jer zahvaljujući njima jedan prostor može da postane dom. Da bi mesto u kom boravimo ujedno bilo i mesto koje nas opušta, ono treba da nam prija. Dom treba da bude prostor za uživanje, za odmor, beg od jurnjave i napornog dana. Dom treba da bude DOM.

Zato životni prostor treba da odiše nekim mirom.

Kraće, da smanjuje stres, rasterećuje i podstiče na opuštanje. Boje tu imaju značajnu ulogu. Ovom prilikom navodimo nekoliko boja koje imaju antistres dejstvo. Bilo da na zidovima dobiju veće ili manje mesto, njihove nijanse, po mišljenju mnogih, deluju zaista opuštajuće.

Boja lavande – nju vole mnogi

Jedna od vodećih kada govorimo o antistres bojama. Vrlo bliska, gotovo srodna sa ljubičastom, manje je zasićena od ljubičaste boje, te joj upravo to omogućava da prostoru pruži mir. Govorimo o svestranoj boji, koja je dobar izbor i za spavaću sobu, i za dnevnu ali i hodnik. Budući da spada među hladnije boje, treba joj dati toplinu. To se može izvesti putem toplijih tekstilnih komponenata, ali i kroz kombinaciju sa drvetom.

Boje plave – svetlo plava zaista umiruje

Spada u boje koje izuzetno opuštaju. Zidovi okrečeni u svetlo plavu intenziviraju umirujuće dejstvo koje ova nijansa ima. A uz to nije redak odabir za krečenje dečje sobe, kupatila ali i spavaće sobe. Može lepo da se uklopi uz neutralnije tonove, ali i uz one koji će biti smeliji izbor kada govorimo o daljem uređenju prostora posle krečenja.

Boje koje nadahnjuju – azurne boje

Plus, potvrđen je njihov antistres učinak. Morska plava i tirkizna, na primer, važe za moderne boje. Pružaju toplinu, mir, ali prostoru daju veselost. U zavisnosti od stila koji će dominirati u sobi mogu delovati vrcavo, razigrano ali i elegantno.

Njihovo antistres dejstvo je nesumnjivo ako uz njih povežemo asocijacije kao što su: more, svežina, mir, opuštanje. Ležernost, to je ključna stvar kod ovih boja.

Ništa bez svetlo sive – boje koja je među popularnijima

Pošto je nijansa koja prija uglavnom svima, onda i nije čudno što je svetlo siva sve češći izbor za krečenje zidova. Može da izgleda zaista divno u kombinaciji sa različitim nijansama ali i stilovima uređenja. Mirna, ugodna uz belu, ili neke ljupkije a jarkije nijanse, svetlo siva pružiće domu relaksirajući ambijent koji će prijati i gostima. Kombinacija svetlo sive boje i, recimo, neven žute ili boje senfa nije retkost, a dojam je izvanredan.

Nije istina da tamno siva spada u tmurne boje.

Kada je reč o svetlijim nijansama tamno sive, upravo one mogu da omoguće da prostor deluje tiho, mirno i relaksirajuće. Tamno siva, u svojoj svetlijoj nijansi, važi za jednu od glavnijih nijansi za uređenje enterijera danas. To znači da je idealna za kombinovanje sa drugi tonovima, bojama i da daje odlične rezultate.

Za one koji i nisu dovoljno smeli da čitavu prostoriju okreče u svetliju boju tamno sive, dovoljno ju je uvesti u prostor kroz jednu stranu zida koji bi se obojio u taj ton.  Zajedno sa belom izgledaće čarobno, a u igri sa drugim bojama, slobodnijim od proverenih tonova, takođe može delovati opuštajuće.

Prljavo roze/puder roze – romantični mir

Ovu nijansu zovu dvojako, ali je od imena važnije kako deluje u prostoru. Moderna boja koja daje eleganciju, a odiše pozitivnom energijom. Puderastu, odnosno, prljavu notu daje joj peščana nijansa koja je i razlikuje od standarno roze boje. To joj, zapravo, i daje toplinu i eleganciju, dok postojana na zidovima u prostoru deluje umirujuće. Sve više se puder roze kombinuje sa sivom.

Bež – blaga boja koja osvetljava

Lepa boja, nežna i topla, koja doprinosi da prostor deluje svetlije. Osim svetla, bež donosi dašak mira, a dobro je rešenje za svaku prostoriju u domu. Odlično se kombinuje gotovo sa svim nijansama, pa je, prema tome, veoma zahvalna za dalje uređenje doma. I svake boje u enterijeru izgledaće divno uz bež zidove. Bež daje slobodu uređivanja. Neki vole da je kombinuju baš sa sivom. I svetlijom i tamnijom nijansom sive boje.

Boje koje imaju umirujuće dejstvo mogu pomoći da se kod kuće osetite zaista opušteno. Međutim, od velikog  je značaja i vaša rešenost da što više vremena kod kuće provodite sa željom da se odmarate i uživate.