Subvencije za energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova realizovaće se prema konkursu koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike. Javni poziv upućen isključivo jedinicama lokalne samouprave najavljen je krajem aprila, a krajnji rok za konkurisanje je 21. maj.

O detaljima poziva informisati se na linku: Javni poziv za dodelu sredstava

Subvencije: preciznije informacije

Prema informacijama iz konkursa, građani će finansirati polovinu iznosa ukupne investicije, a drugu polovinu obezbedila bi opština, tačnije država iliti Uprava za finansiranje I podsticanje energetske efikasnosti.

Posle konkursa za opštine, uslediće još dva javna poziva: jedan namenjen kompanijama koje će se baviti realizacijom tih poslova, dok će drugi (predviđen za jul) biti za građane koji bi hteli da unaprede energetsku efikasnosti objekata u kojima žive.

subvencije ministarstva beograd sigma nekretnine zrenjanin

Važno je napomenuti da neće postojati ograničenja na osnovu tipa stambenog objekta u kojem građani žive, niti će taj javni poziv navoditi ograničenja kada je u pitanju kvadratura.

Kriterijumi

Kriterijumi za ove subvencije biće definisani u saradnji sa lokalnim samoupravama, a formiraće se i rang lista prijava.

Subvencije će obuhvatati i zamenu stolarije

Plan vezan za ovaj projekat i subvencije koje će biti dodeljivane predvideo je nekoliko mera koje za cilj imaju povećanje energetske efikasnosti. Tu se, dakle nalaze: subvencije za zamenu stolarije, pomoć koja se tiče izolacije, zamena ložišta, pa i ugradnja solarnih kolektora za grejanje vode.

Kada je u pitanju stolarija, jedini kriterijum za dobijanje novca je energetski pasoš. Energetski pasoš je, u stvari, sertifikat kojim se proveravaju energetska svojstva objekta i njegova efikasnost. Jednostavnije rečeno, ovaj sertifikat utvrđuje koliko je izolacija objekta sposobna da zadrži toplotu.

Izolacija

Mada je najčešće glavni izvor gubitka toplote upravo gore pomenuta stolarija, nova stolarija ne može da ostvari potpuni efekat ukoliko je loša termoizolacija. Objekat kroz neizolovane zidove gubi, prema podacima, oko 30% energije, dok se 25% energije gubi zbog tavanice i krova.

Iz tog i drugih razloga država se i odlučila za sufinansiranje. Rok i prijava za ove vrste sanacija počeće u julu, a izvesnije informacije stići će na jesen.

Subvencije za zamenu ložišta, odnosno peći

Kako i ova stavka pripada sferi energetike, kako bi se povećala energetska efikanost, subvencije će omogućiti i zamenu peći, tj. Individualnih ložišta. Ovim programom bi se zamenilo, prema prognozama, oko 1,2 miliona ložišta koja trenutno nisu u skladu sa ekološkim standardima.

Takođe, subvencije su namenjene i za prelaz na one energente koji ne narušavaju ni zdravlje ni životnu sredinu.

subvencije kuca sigma nekretnine zrenjanin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.