Poskupljenje stanova problem je koji opterećuje sve one koji se poslednjih meseci, čak i godina, intenzivno interesuju za kupovinu nekretnina. Cene rastu iz meseca u mesec, neki se već privikavaju na ovaj trend cenovnog rasta, dok neki ostaju strpljivi nadajući se nekoj promeni i mogućnosti da kupe stan jeftinije.

Ipak, činjenica da je građevinski materijal počeo da poskupljuje još početkom godine, te se taj tempo rasta i nastavio, to je uticalo i na cene nekretnina. Prvenstveno na nekretnine koje su u izgradnji.

Poskupljenje nekog materijala čak  i 100%

Najveće poskupljenje doživeli su gvožđe, vodovodne instalacije, stiroduri i stiropori – i to za 50 pa čak i 100%. Nešto niže cene, ali svejedno u porastu beleže crep, cement, blokovi, mahom sve osim PVC stolarije.

poskupljenje gradnja sigma nekretnine zrenjanin

Zajedno sa lomovima na berzi prošle jeseni poskupeo je i čelik. Zapravo, cena čelika je u samo jednom mesecu porasla za 60%, a ovo poskupljenje pratile su cene i drugih materijala.

Još uvek je nemoguće tačno proceniti da li se ovo desilo usled globalne krize, ili je posledica tihog trgovinskog rata između Zapadne Evrope i Kine.

Bakar je, ako uzimamo podatke sa berze, sa 4000 dolara poskupeo na 9000, a betonski čelik sa 450 dolara skočio je na 650. Sirovina koja se koristi za stiropor, stirodur i PVC kanalizaciju umesto dotadašnjih 900 dolara poskupela je na 2100.

Svi ovi materijali od ključnog su značaja za građevinu, a cena im je nesumnjivo i osetno porasla.

Poskupljenje jednog znači poskupljenje drugog

Betonsko gvožđe, bitan finansijski element, u ovom trenutku plaća se oko 200 evra po tonu. Pored betonskog gvožđa, poskupljenje postoji i kada su u pitanju armaturna mreža, profilne cevi, vodovod i kanalizacija od plastike. Isti trend pojačanih cena doživeli su brodski pod, drvoprerađevine, lamperija i ali i OSB ploče. Poskupljenje se kreće od 40 do 60% a prisutni su svi uslovi da se rast cena sirovina nastavi.

Poskupljenje domaćeg građevinskog materijala nešto slabije

Cenovno stanje domaćeg materijala nešto je podnošljivije – cement, blokovi i crep poskupeli su između 5 i 10% ali se ovo poskupljenje smatra uobičajenim sezoniskim. Međutim, nijedna cena zasad ne deluje stabilno, što nimalo nije utešno.

poskupljenje sigma nekretnine zrenjanin

Kakvo je stanje u trgovini?

Zasad nije lako proceniti prodajnu situaciju, jer je građevinska sezona gotovo na početku, a prvi kvartal i nije poznat po velikoj prodaji, već je više period zagrevanja. Ipak, ono što defitinitivno obeshrabruje u prodaji materijala za građanstvo jeste što za planirane radove, recimo na fasadi, sad treba izdvojiti duplo više novca nego što je pre bio slučaj. Investitori, ipak, još uvek nalaze način da se izbore sa situacijom.

Poskupljenje kvadrata do 10%

Ovaj procenat za poskupljenje kvadrata konkretno znači da bi cena po kvadratu bila uvećana za otprilike 100 evra. Logično, kad poskupi materijal porastu i troškovi gradnje, pa se ova promena mora ukalkulisati u prodajnu cenu nekretnine. To će, slažu se investitori, nužno odraziti i na prodaju, međutim, drugo rešenje zasad ne postoji.

Ipak: gradilišta je sve više

Iako deluje nelogično, činjenica koju svi uočavaju jeste da su gradilišta i dalje na svakom koraku. Stiče se utisak da se u našoj zemlji nikad nije više gradilo, a da realnih objašnjenja za porast potražnje baš i nema.

Kada je reč o konstantnim poskupljenjima, cenovnim nestabilnostima i uticaju novih cena na prodaju nekretnine, više će se znati kako bude odmicala građevinska sezona i kad stignu ključni prodajni kvartali.