Špajz, od davnina smatran važnim delom gotovo svakog domaćinstva, danas i nije toliko popularan. U neku ruku to je i razumljivo: savremeni život više ne podrazumeva kuvanje paradajza, pravljenje kompota, zimnice ili drugih specijaliteta. Sve ono što su ranije naveliko spremale mame i bake, sada se uglavnom kupuje u prodavnicama.

Stoga, važnost špajza u jednom domu sada zavisi od potreba ukućana. Ako i nema više čuvenih specijaliteta kako što su slatko i zimnica, bar ne kao nekad, i dalje je dobro imati prostor za odlaganje. Namirnice u flašama, teglama, pa i u tetrapaku, povrće poput luka, krompira ili šargarepe, mogu se čuvati upravo u špajzu. Isto važi i za sokove, začine, ulja i sve drugo što ne mora sve vreme biti u kuhinji.

Špajz, kao i druge prostorije traži dobru organizaciju

Upravo zato je potrebno sređivati špajz dovoljno često kako bi se raščistilo sve što se pokazalo nepotrebnim. Mada to važi za sve prostorije u domu i sve prostore za odlaganje, posebno je važno kada je u pitanju špajz. Iako je razlog vrlo očigledan, nije zgoreg ponoviti da se u špajzu skladišti hrana, pa je neophodno pregledati namirnice koje se tu čuvaju.

Krenuti ispočetka: isprazniti špajz i krenuti sa raščišćavanjem

Ovo je korak naročito važan ukoliko se špajz dugo nije sređivao, te bi, u tom slučaju, bilo nužno dobro pregledati sve što se u njemu nalazi. Najpre proveriti šta je nagomilano, šta se pokazalo kao krajnje nekorisno, bar kada je reč o vašem domaćinstvu. Osim toga, treba utvrditi  kojim proizvodima je istekao rok trajanja i baciti ih bez razmišljanja. Ono što vam nije potrebno slobodno prosledite nekom drugom, jer nema smisla bacati ispravne namirnice.

P.S. Vrlo verovatno da zatrpani špajz krije i uređaje na koje ste sasvim zaboravili. Zato je sređivanje ujedno i prilika da smislite vredi li ih čuvati ili je najbolje prodati ih ili pokloniti.

Plastična ambalaža da se i ne pominje – već da se natenane pregleda i ukloni iz špajza sva plastika koja je višak.

Čišćenje je naredni korak

Brisanje polica i ostalog prostora namenjenog odlaganju. Ako je moguće (ili je iz estetskih razloga bilo u planu), ubacite neke nove elemente koji će unaprediti organizaciju špajza. Ne treba gubiti iz vida i bolju preglednost. Takođe, dobrodošle su i korpice, kukice za kačenje ili bilo šta drugo što će potpomoći snalaženje.

Ni fioke nisu loša ideja, zajedno sa drugim rešenjima koji se tiču odlaganja začina, boca sa pićem ili daski za sečenje.

Špajz ponovo napuniti

Odnosno, vratiti namirnice i druge stvari koje ste namerili da odložite u njemu. Najbolje je organizovati se prema kategorijama ili zonama pristupačnosti. Na pristupačnija mesta odložiti ono što se često koristi u domu i što treba da bude nadohvat ruke. Teže ambalaže, kao što su flaše i tegle najpametnije je držati na donjim policama, kako se one više ne bi preopteretile.

Špajz i orijentiri

Da bi špajz bio pregledniji bilo bi preporučljivo organizovati ga nalepnicama. Mislimo na nalepnice na kojima bi se ispisala imena stvari i namirnica i kojima bi se istakle police, kutije i korpe. Nije neophodno, ali je dobro rešenje ukoliko špajz koriste i oni koji nisu učestvovali u njegovom organizovanju, pa baš i ne znaju gde je šta. Uostalom, nalepnice su dobra stvar isto onoliko koliko nekada dobro dođe da nam iz špajza potrepštine donese neko drugi.

Špajz kao mesto za odlaganje posuđa

Jasno je da špajz ne mora biti isključivo mesto za namirnice. Moguće je organizovati ga tako da se u njemu odlaže i posuđe koje se ne upotrebljava često, već se čuva za posebne prilike ili proslave sa više gostiju. Takođe, i manji kuhinjski uređaji koje zaista koristite možda bi mogli da se drže upravo u špajzu.

Šta je najvažnije za špajz? Održavanje

Pod tim mislimo redovno proveravanje namirnica, i još redovnije oslobađanje prostora bacanjem ili prosleđivanjem suvišnih stvari.

Za one koji nemaju klasičan špajz:

I najmanji prostor u stanu koji služi kao ostava potrebno je što bolje organizovati i redovno sređivati.