SIP paneli: gotova kuća za 1 dan verovatno nekom zvuči kao naslov bez smisla. Uopšte, kuća izgrađena za jedan dan  zvuči kao san i istovremeno deluje nemoguće. Pošto napredovanje tehnologije znači i ubrzanje inače dugotrajnih procesa, ovaj san više nije neostvariv.

Za zidanje kuće uvek vezujemo mnogo stresa, mnogo buke, prašine, pomeranja rokova i mnogo više potrošenog novca nego što je previđeno. Srećom, to više ne mora da bude tako.

Onima kojima je krajnje neverovatno da je izvodljivo sagraditi kuću brzo, bez višemesečnog mučenja sa raznim problemima, potvrđujemo da nije laž. Rusija, SAD i Kanada dugo primenjuju ovo brzo, ali kvalitetno rešenje. Ovaj patent počeo je da se širi pedeset godina nakon što se pojavio, ali se u Srbiju “doselio” pre nekoliko godina.Kod nas gradnja montažnih kuća baš i ne važi za jedan od zastupljenijih načina za rešavanje stambenog pitanja. Međutim, upravo se u montažnoj gradnji krije trenutno najpovoljnija finansijska prilika.

SIP paneli – novo tehnološko rešenje

Napredak u tehnologiji podrazumeva i napredak u građevinarstvu, pa sada na tržištu postoje i paneli sa kojima je gradnja ujedno i brža i jeftinija.

SIP, još poznat pod imenom termoizolacioni sendvič panel, jeste strukturno-izolacioni panel. On se sastoji od dve OZB ploče sa 95% drveta i ekspandiranog polistirena. Ekspandirani polistiren nama je najpoznatiji pod imenom (visokogramski) stiropor. Lepljenjem i presovanjem nastaju ove ploče koje važe za kompaktan materijal, pogodan za dalje obrađivanje.

Ploče koje nastaju sastoje se od izolacije koja se nalazi “u sendviču” između dve vrlo snažne obloge. Tokom gradnje se međusobno povezuju čeličnim konstrukcijama ili drvenim gredama.

Važno je reći da SIP paneli važe za ekološki čist materijal, pa se sve više koriste tokom izgradnje medicinskih objekata. Mogu biti debljine 123-225 mm.  Debljina panela je različita: različiti su paneli koji se koriste za pregradne zidove i oni koji se postavljaju sa, recimo, spoljne strane. Kada upoređujemo ciglu i panel, možemo reći da panel debljine 15 cm može da zameni zid od cigle debljine oko 150 cm.

Stručnjaci tvrde da je važna potvrda kvaliteta SIP panela njihova otpornost na vatru – mogli bi da izdrže sat vremena u požaru od 600 stepeni.

Kuća od SIP panela se gradi brzo

Kako se u sklopu panela nalazi izolacija, reč je o zaista brzoj gradnji. Zahvaljujući tome što je reč o materijalu koji ima već rešeno pitanje izolacije, vreme izgradnje je kraće. Zidovi se već u fabrici seku prema dimenzijama koje je naveo kupac, dok ih majstori sklapaju odmah pošto ih isporuče. To znači da je, kad su u pitanju SIP paneli sve unapred pripremljeno. Sve je prilagođeno naznačenim merama, pa kada se počne sa postavljanjem materijala, nema potrebe za doradom.

Vreme u gradnji skraćuje i činjenica da kod kuća od panela nisu potrebni radovi kao što su zemljani i betonski, te nije neophodno unajmljivati dosta majstora.

Kvadrat košta manje od 200 evra

Najčešće se kod nas biraju montažne kuće od oko 60 kvadrata. Mislimo na one za čiju se gradnju koriste SIP paneli. Okvirna cena je oko 190 evra po kvadratu. To znači da kuća od 60 m2  može da se izgradi za manje od 12 hiljada evra. Dodatna prednost ovog materijala je to što objekat lako može da se dograđuje i proširuje.

Drugi segment koji podrazumeva uštedu tiče se zagrevanja: kuća od SIP panela ne zahteva mnogo energije za zagrevanje. Kako zidovi kuće nisu od betona, ne dolazi do propuštanja toplote. SIP paneli dobro reaguju i na ekstremne vrućine, jer se prostorije veoma lako hlade.

Najveća prepreka je nepoverenje

Iako arhitekte ne nalaze zamerku materijalima koji se koriste za gradnju ovih montažnih objekata, predrasude i dalje postoje. Možda jer smo generalno uvereni da svaki napor mora mnogo i da košta. Možda jer se ne odlučujemo lako na isprobavanje novih stvari. Šta god bio razlog, ovaj vid gradnje kod nas još uvek nije dobio širu primenu.

Nije retkost da se ljudi, iako isprva zainteresovani da čuju kako to mogu za malo para dobiti kvalitetan objekat, ipak odluče za “siguricu”: za zidanje kuće ili vikendice na klasičan način – ciglom i blokovima.