Hygge – sve popularniji termin za koji moguće da ne znamo na šta se odnosi. A mnogima je bila misterija i kako se izgovara. Sama reč veoma jasno upućuje na skandinavske predele, ali treba ući u dublju tematiku.

Krenimo od izgovora i značenja

Hygge se izgovara otprilike ovako: hu-ge. Reč je o danskom terminu koji označava srećan život i blagostanje. Preciznu definiciju ove reči teško je naći, ali se ona odnosi na atmosferu, udobnost i stil života. Neki ga tumače i kao koncept satkan od malih rituala koji uveseljavaju.

Hygge dolazi iz Danske.

Logično, budući da Danci važe za najsrećnije ljude na svetu. Zato je hygge lako povezati upravo za ovaj narod koji se trudi da živi što punije i kvalitetnije, stoga i udobnije, u dobrom raspoloženju. Hygge ima samo jedan imperativ: samog čoveka. Sve treba da bude prilagođeno potrebama čoveka, kako bi se on osećao dobro.

Pretočiv u enterijer, ovaj koncept neguje jednostavnost i ušuškanost doma koje je veoma lako uspostaviti uz nekoliko ključnih stvari. Sada kada je jesen već tu, toplina doma veoma je važna.

Danski komfor u našem domu

U pitanju je minimalistički stil uređenja koji bi trebalo da upućuje na ravnotežu između rada i uživanja. Minimalizam, koji podrazumeva rasterećivanje od svega suvišnog odlično se uklapa u danski koncept života. Jednostavnost u enterijeru znači i jednostavan nameštaj, raščišćen prostor koji „diše“ i koji dopušta individualna poigravanja sa dekoracijom. Praktičnost je veoma važna za Dance, ali i njihov koncept.

Enterijer, pomenuli smo dovoljno puta, veoma utiče na raspoloženje i atmosferu u domu, a hygge, otuda, ima značenje i smirujućeg, ušuškanog ambijenta. Enterijer nije dominantan u odnosu na čoveka – dom treba da bude u skladu sa onima koji u njemu žive, koji su ga spram sebe i uredili.

Hygge nije bezličan.

Za minimalizam se uvek vezuju neutralnost, odsustvo boja i dinamičnih detalja. Ali ovaj koncept dopušta slobodu, razigranost, nijansiranje. Uvođenje danske ideje u naš životni prostor može da podrazumeva odabir boje i primenjivanje njenih jačih i slabijih nijansi.

Boje koje mogu biti dobar izbor su, naravno, bela i krem, ali i hladna siva, zagasita nijansa plave.

Važno je ono što je prirodno.

Materijal je veoma važan za hygge stil uređenja. Najbolji izbor uvek je nešto prirodno što ima bogatu teksturu: mermer, drvo, kamen, keramika. Zelenilo, cveće, grančice sezonskog rastinja, ručni radovi, pletiva, stvari su koje se itekako uklapaju u ovaj dekor. Ukusna hrana, topli napici, kutak pun knjiga, stolica na ljuljanje, slatke šolje za kafu ili čaj. Uživanje, važno je uživanje.

Da, ne zaboravimo i hobije. Kao ni dobro društvo. Ili društvene igre.

Svetlost

Dancima, svi to znamo, treba svetlosti. Svetlost je dobrodošla u svaki enterijer, poigravanje sa lampama, nijansirana osvetljenost, sveće. Sveće je najlakše pridodati već uređenom domu. Najbolje je izabrati nekoliko sveća različitih boja i veličina. A koliko su prijatne i živahne znamo i bez danskog koncepta. I lampice su dobro rešenje.

Hygge – treba da bude neformalno.

Prostor u kom živimo, koji je naš dom treba da bude i kutak u kom smo svoji i opušteni. Hygge koncept podseća da u domu treba da budemo slobodni, inspirisani na uživanje, raspoloženi za lepe trenutke, jasne misli, pa i meditaciju. Zato je važna rasterećenost prostora, odsustvo nereda. Prepuštanje.

Mirisi, ukusi, dodiri

Kraće – ugodnost. Dozvoljeno je, a svakako i dobrodošlo sve što nam godi. Čaj zanimljivog ukusa, kafa sa mnogo pene, tanjir tople supe koja okrepljuje, mirišljavo meko ćebe… Popodneva ili večeri kao stvoreni za gledanje serija ili filmova… bilo šta, samo da nas usrećuje, osvežava, puni energijom. Mnogo jastučića, sedenje na podu, vatra iz kamina, ili topli radijatori – sama pomisao greje dušu u jesenje večeri. Sve je to hygge.

I bez mnogo razmišljanja o bojama, materijalima, enterijerskom ukusu Danaca, njihov koncept življenja možemo primeniti onako kako ga i sami tumačimo.

Hygge – naše gnezdo

Svakodnevica je žustra, sve se odigrava brzo, predah je i više nego potreban. On, prema danskom konceptu življenja, treba da dolazi od kuće, da postoji u našem domu. Beg od svega što opterećuje i sloboda da se prepustimo svemu što nam daje radost.

A vaš dom, koliko je hygge?