TA peći smatraju se jednim od povoljnijih rešenja kada je reč o grejanju na struju. Međutim, da li se isplati ovaj vid grejanja? I što je najvažnije: kako se ono odražava na račun za struju: može li da se uštedi ili je to samo varka?

Kako su pred nama sve hladniji dani, pa se mora razmišljati i o predstojećoj grejnoj sezoni, možda je baš pravo vreme da se razmotre sve opcije.

TA peći – kako one uopšte rade?

Sastoje se od grejača, naravno električnih, koji zagrevaju šamotne blokove. Budući da to zagrevanje ide do temperature od skoro 500 stepeni, jasno je da je akumulacija velike količine toplote sasvim izvodljiva. Pomenuti šamotni blokovi obloženi su debelim slojem izolacije oko kog je oplata od lima. Baš zbog tog sloja izolacija površina TA peći postepeno isijava toplotu čitavog dana. U veoma hladnim danima, kada su temperature veoma niske te je potrebno veće zagrevanje, TA peći nude mogućnost izduvavanja. Reč je o ventilatoru koji se nalazi u samoj peći koji, u stvari, pokreće strujanje vazduha. Taj vazduh struju upravo oko šamotnih blokova, koji se na taj način prinudno hlade, dok se istovremeno soba zagreva.

Taj ventilator unutar peći je povezan sa termostatom. Pošto termostat prati visinu temperature u prostoriji, kada ona padne ispod podešene, automatski se prestaje sa dogrevanjem. Tačnije: tada se izduvavanje isključuje. To je razumljiva stvar: termoakumulaciona peć ne može u tim uslovima  da greje celog dana – kada bi izduvavanje trajalo više sati, peć bi se sasvim ohladila.

Koliko košta ovaj vid grejanja?

Podaci koje iznosimo vezani su za korišćenje TA peći u vreme jeftinije tarife, najčešće noćne. Kažu da dve ove peći, ako imaju snagu od 3 kilovata, za pola godine potroše struju vrednu od oko 42 000 dinara. Agencija za energetiku tvrdi da je to podatak za temperaturu od 20 stepeni, 16 sati dnevno.

Međutim, dosta toga zavisi od uslova samog prostora, pogotovo izolacije. Takođe, dopunjavanje peći i korišćenje skuplje strujne tarife uvećava troškove. Dopunjavanje peći tokom skupe struje ne bi trebalo da bude opcija – troškovi postaju veći. Uz to, iz Agencije kažu da je bolje kupiti malo veću TA peć jer se tako obezbeđuje bolje grejanje.

Da li je moguće uštedeti?

Pošto kada razmatramo o grejanju razmatramo i štednji, treba razmotriti opcije i kada je u pitanju grejanje na TA peći. Pomenuli smo da je važno da električni grejači rade samo tokom jeftine struje. Zato i nije dobro da njena veličina bude dosta manje spram prostorije – to će iziskivati češće izduvavanje, dakle i veću potrošnju. Logično je: kada peć češće izduvava, ona traži i više dopunjavanja.

Nezgodno je davati savete o veličini peći. Ipak, otprilike za stan od šezdesetak kvadrata mogu biti dovoljne tri peći. Da bi se omogućilo punjenje peći tokom jeftine tarife, nije loše nabaviti tajmere koji se mogu automatski uključiti, kako se ne bi čekalo određeno vreme tokom noći za ručno uključivanje. Nije skupa investicija a itekako je korisna.

TA peći: da li je neophodno kupiti novo?

Večita dilema: novo ili polovno. Veoma je lako naći ponude polovnih peći, međutim, mada kažu da je novo uvek bolja opcija, to je i skuplje.

Kod kupovine polovnih peći, koje su često i rekonstruisane, nikada ne možemo biti sigurni u kvalitet popravke. Važno je i pitanje izolacije: kakvu izolaciju ima polovna TA peć, da li je reč o kamenoj ili staklenoj vuni. Kamena vuna se koristi kao izolacija kod savremenih peći, i smatra se zdravijom spram staklene. Polovna peć u tom slučaju je i nepouzdana, jer baš zato što ne znamo materijal korišćen za izolaciju, nije baš najpametnije uključivati izduvavanje.

Nove peći jesu skuplje, rekli smo, ali uvek postoji mogućnost kupovine na rate.

TA peći kao rešenje za grejnu sezonu? Izvodljivo i isplativo, samo je važno birati pametno. I kada je reč o veličini  i o tome hoće li biti nova ili polovna.