Kuhinjsko ostrvo odnedavno je postalo simbol modernosti dekora jedne kuhinje. Štaviše, kuhinje danas sve ređe podrazumevaju zaseban deo doma. Bilo da je u pitanju kuća ili stan, kuhinja se često osmišljava kao deo dnevnog boravka.

Moderan čovek radije kuva u društvu, nego što ga zabavlja samostalno kuvanje u izolovanom prostoru koji je kuhinja nekada zauzimala.

Kuhinjsko ostrvo – praktično rešenje

Ono, u stvari, spaja dva prostora – onaj za pripremu hrane i onaj za njenu degustaciju. Neretko, i dnevni boravak deo je ove enterijerske priče. Međutim, kuhinjsko ostrvo ne slovi samo za praktičan element, već i elegantan. U estetskom smislu, ono može biti pun pogodak u domu i vizuelno mu dati pravi šmek.

Da li je kuhinjsko ostrvo bolje od šanka?

Praktičnost ostrva spram šanka ogleda se u činjenici da mu je lakše pristupiti. Dok se šank mora ugraditi u zid, kuhinjsko ostrvo postoji samo za sebe, pa je pristupačnije za prilazak. To je važno i kada se govori o zajedničkom pripremanju hrane i kada se koristi umesto trpezarijskog stola.
Uz to, za razliku od šanka, ovaj element vizuelno potpomaže izgledu kuhinje čineći da ona izgleda prostranije. Ne samo da pruža pogled ka drugim prostorijama na koje se „nadovezuje“, kao što su trpezarija ili dnevna soba, već kuhinjsko ostrvo može biti pokretljivo. Može imati točkiće, ili može biti na rasklapanje. Točkići su zgodni jer je, zahvaljujući njima, kuhinjsko ostrvo moguće pomeriti da bi se prostor u kuhinji oslobodio.

Postoje i ostrva koja služe za odlaganje – i namirnica ali i posuđa. Primena kuhinjskog ostrva zaista je sveobuhvatna.

Nije za svaku kuhinju.

 Za malu kuhinju ostrvo nije dobro rešenje: nikom nisu potrebna sudaranja o elemente tokom kuvanja. Zatim, važno je i za šta bi kuhinjsko ostrvo služilo. Nekom bi bilo prostor za pripremanje obroka, dok bi nekom bilo zgodno i umesto trpezarijskog stola. U drugom slučaju, kuhinjsko ostrvo moralo bi da ima i stolice, što zahteva dodatni prostor. Kako se sve češće kuhinje izrađuju po meri nije loše proveriti sa majstorom koje su opcije otvorene, a od kojih ideja je najbolje odustati.

I radna površina i trpezarija

Kuhinjsko ostrvo može biti i jedno i drugo. To zavisi i od veličine prostorije ali i od zamisli onih koji dom uređuju. Kako je reč o elementu koji nema ograničenja kao što je zid, osmišljavanje njegovog izgleda daje mnoge slobode. Ostrvo može da bude kružno, polukružno, nepravilnog oblika… Postoje različiti načini njegovog uklapanja sa drugim prostorijama sa kojima deli kvadraturu. Nije zahtevan ni u smislu dimenzija jer se uglavnom i prilagođava spram namene i prostora.

Kako je „open space“ sve zastupljeniji način organizacije u domu, na kuhinjskom ostrvu se mogu naći i aparat za kafu, ketler, toster, ali i sudopera. Ovakve stvari u okviru ostrva podrazumevaju i više planiranja. U slučaju električnih aparata potrebno je sprovesti električne instalacije, a u slučaju sudopere i vodovodne. Ipak, ako i se ne planira ugradnja električnih uređaja, zahvalno je da kuhinjsko ostrvo poseduje utičnice. Dobro će doći za blender, mikser ili neki drugi mali aparat.

Kuhinjsko ostrvo umesto trpezarije.

Tada se posebno mora voditi računa o komforu. Logično, jer tu treba da se sedi i važna je udobnost. Zato bi valjalo pažljivo odrediti dimenzije: visinu i širinu površine, i ne zaboraviti izbor stolica koje će se uklopiti.

Pročitajte i: Koji stil kuhinje najviše ide uz vas?

Za malu kuhinju može poluostrvo

Poluostrvo je, u tom slučaju, zlatna sredina. Uz to, možda i pogodnije rešenje od klasičnog ostrva koje bi sigurno zauzelo veliki prostor ionako male prostorije. Šta poluoostrvo predstavlja? To je, u stvari, element nema slobodu kuhinjskog ostrva, već mora biti u kontaktu sa zidom. Dakle, kuhinjsko poluostrvo mora biti naslonjeno na zid, dok ima funkciju istu kao i ostrvo. Međutim, kod njega nije omogućen prilaz sa sve četiri strane. Logično, jer je jedna prislonjena uz zid.

Kuhinjsko ostrvo – moderno rešenje ali ne po svaku cenu

Mada gotovo svaki prostor sa kuhinjskim ostrvom izgleda odlično, nekada to i nije najbolja odluka. Ne zavisi samo od poteškoća sa kvadraturom, već i od ličnih afiniteta. Ipak, važi za jedno od zahvalnijih rešenja. Za svaki slučaj: treba imati na umu kuhinjsko ostrvo. Jer možda je baš ono element koji nedostaje vašem domu.