Balirana slama važi za prirodan materijal koji i danas može da služi za gradnju. Iako se misli da kuća od slame pripada dalekoj prošlosti, neki je i dalje grade.

Savremeni svet u kom se podrazumeva praćenje tehnoloških napredaka ne beži po svaku cenu od tradicionalnog. Pogotovo ukoliko je reč o tradicionalnim materijalima čiji kvalitet opstaje i danas.

Građevinski materijal koji se spaljuje na njivama

Odnosno: balirana slama. Često se tretira kao nepotreban proizvod, pa se spaljuje, međutim: i dalje služi kao građevinski materijal. Štaviše: vrlo kvalitetan materijal. Ispitivanja kuća od balirane slame dala su zanimljive rezultate. Utvrdilo se da su ispunjeni zahtevi poput: otpornosti na vlagu, požar, zemljotrese, insekte i truljenje. Takođe, izvršena je i procena rizika. Građenje kuće od slame podjednako je rizično kao i svako drugo. I u ovom slučaju veoma je važno pravilo izvođenje radova.

U nekim evropskim državama, ona važi za sertifikovani materijal za građevinsku upotrebu. Kada se isporuči, materijal izgleda kao panel od presovane slame.

Balirana slama: potpuno prirodan materijal koji ne ugrožava okolinu

Uz to, ona je i obnovljiv resurs. Ne samo što gradnja od ovog materijala nije teška, balirana slama ima razne druge prednosti. Toplotna i zvučna izolacija jedne su od vodećih. Ne sme se izostaviti još jedan važan argument. Reč je o veoma niskoj ceni. Budući da se još uvek na nju gleda kao na poljoprivredni otpadni produkt, i dalje nije jedan od traženijih materijala.

Balirana slama je dugovečna

Za proizvodnju slame koristi se samo sunčeva energija. Dakle, ne postoji utrošak drugih energenata.

Upotrebom u građevinske svrhe, balirana slama ne okončava svoj vek. Ni najmanje. Ona može trajati duže od samog objekta, čak se može koristiti u domaćinstvu za druge namene.

Ušteda

U pomenutim izolacionim odlikama krije se tajna energetske uštede ovog materijala. Uporedićemo: zid od slame širine 40 cm odgovara zidu od bloka ili opeke debljine 30ak cm sa stiropor izolacijom debljine oko 25 cm. Ova paralela govori da zagrevanje objekata od balirane slame traži 70 pa i 80% manje energije nego što je slučaj sa standardnom gradnjom. Priča o uštedi, kada ovako postavimo stvari, postaje sasvim jasna.

Gradnja slamom: kako?

Treba se fokusirati na modernije načine. Postoje prefabrikovani paneli koji se sastoje od presovane slame. Kako su ovi paneli skupi, možda je najbolje kuću graditi od klasičnih materijala. Razlika je u tome što se presovana slama ubacuje kao ispuna, tamo gde se uglavnom stavlja opeka.

Ovde problem stvara veća potrošnja maltera. Kod ovakve gradnje treba da se, i sa unutrašnje i spoljašnje strane, nanese bar 3 cm krečnog maltera. Ovo se ne praktikuje sa cementnim malterom, zbog vlage.

Postoji način i suvih obloga. Misli se na OSB ploče – preko njih ide parapropusna vodonepropusna folija,a potom potkonstrukcija. Za spoljašnju stranu koriste se dva načina: ventilirajuća fasada ili demit fasada. To znači da kuća od balirane slame izgleda kao i svaki drugi standardno građeni objekat.

Na Zapadu se, pak, najviše praktikuje savremeni način: gradnja montažnim panelima. Paneli se proizvode u fabrici, a drveni okviri ispunjeni su slamom, dok se spoljašnji delovi zatvaraju drvenom oblogom ili krečnim malterom (rekli smo: ne cementnim). Na taj način objekat „diše“.

Ugrađivanje je brzo i jednostavno, i kada je reč o krovnim i zidnim sistemima. A montiranje se vrši tako da nema otpada.

Pročitajte i: SIP paneli: gotova kuća za 1 dan

Problem: dostupnost

Balirana slama u građevini kod nas ima jedan problem: dostupnost panela. Gradnja slamom nije sertifikovana svuda u Evropi. Za sada je nemoguće doći do građevinske dozvole za kuću koja ima ispunu od slame. Rešenje se krije u jednom od dva načina: u ispitivanjima ovog materijala koja će se vršiti u našoj zemlji, ili dobijanju evropskog sertifikata za upotrebu slame.

Zašto je važna balirana slama?

Jer je važno popularizovati ekološke materijale i voditi računa o životnoj sredini. Jer je važno razmisliti o mogućnosti življenja u objektu koji ne emituje opasne gasove i koji omogućava bolji protok kiseonika. I, što je najvažnije, jer je sasvim normalno služiti se materijalom kao balirana slama, kada je kod nas ima mnogo.