Računi za grejanje tokom zimskog perioda važna su tema u svakom domu. Gotovo svi želimo da troškovi grejanja budu što manji, a da se, pri tom, ne smrznemo. Takođe, istina je da tokom hladnih meseci svi pričaju o grejanju, računima i zagrejanosti objekta.

Treba reći istinu: ne postoji rešenje za niže račune koje bi važilo za svako domaćinstvo.

Što je i očekivano, jer su u pitanju različiti objekti i sve varira od slučaja do slučaja. Međutim, postoje neki saveti i smernice na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Toplota traži funkcionalnost.

Mislimo na funkcionalnost sistema za grejanje koja i omogućava kvalitetni zagrevanje prostorija. Tokom grejne sezone zagrejanost doma ali i računi koji stižu zavise i od nas. Zato ovom prilikom nabrajamo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Jer, upravo one predstavljaju greške koje dovode i do rasipanja toplotne energije i do skuplje potrošnje.

Gde grešimo? Koje navike nam, u stvari, odmažu tokom zime?

Loš način provetravanja

Znamo da pravilno zagrevanje podrazumeva i pravilnu ventilaciju. Mada nove i renovirane zgrade više i nemaju ručne sisteme, većina objekata praktikuje manuelne reakcije. To važi i za svež vazduh. Jedan od najlošijih načina za provetravanje jeste konstantno odškrinut prozor. Prozor „na kant“ omogućava hladnom vazduhu da ulazi sve vreme, dok istovremeno, u zidove ulazi vlaga. Umesto toga, mnogo je bolje na nekoliko minuta prozore širom otvoriti. Tako topao vazduh i vlaga izlaze, dok se zidovi hlade delimično. Tada nema potrebe za dogrevanjem.

Visoka temperatura u sobama

Nije neophodno da u svakoj sobi bude ista temperatura. Spavaća soba i kuhinja ne moraju biti toplije od 20°C. S druge strane, u kuhinji nije lose podesiti i 18 stepeni, budući da šporet takođe otpušta toplotu. Radna soba i dnevna ipak zahtevaju veću temperaturu. Izbegavanje zagrevanja kupatila je greška, jer to može izazvati buđ, pa se kupatilo savetuje temperatura oko 23°C.

Manji računi za grejanje zavise i od naših ekonomičnijih odluka.

Računi za grejanje veći ako se zaklanja radijator

Radijator se često zaklanja kada je reč o manjoj kvadraturi. Tada se nameštaj stavlja ispred radijatora. Ni zavese koje padaju preko radijatora nisu dobro rešenje. Oba slučaja onemogućavaju ravnomereno širenje toplote, što odmah znači i veću potrošnju. (Nemci su tokom istraživanja utvrdili da, recimo, postavljanje radnog stola ispred radijatora, može da za više od 10 odsto poveća troškove.)

P.S. Sušenje veša na radijatoru takođe smanjuje snagu zagrevanja.

Isključivanje grejanja

Kompletno isključivanje, na primer, kada se odlazi iz kuće. To automatski znači i hlađenje sistema i zidova samog objekta. Naravno, sve zavisi i od toga koliko dugo traje odsustvo, ali svejedno, isključivanje grejanja je greška. Jer: da bi se ponovo uspostavila željena temperatura, potrebno je više energije nego što bi se potrošilo da se temepratura održavala i tokom odsustva iz doma. Računi ne budu zaista manji kada se praktikuje metod isključivanja.

Zagrevanje s vremena na vreme, po potrebi

Često se ovo radi u kupatilu. Ono se, na primer, ne greje, osim pre korišćenja, kada se uključi grejanda bi se kupatilo utoplilo. Mada se vazduh zagreje, pa boravak u kupatilu nije neprijatan, zidovi i dalje ostaju hladni. A uz to, ovaj metod stvara odlične uslove za razvijanje buđi, što je tek nepotrebna šteta.

Računi za grejanje skuplji kada se greje „kroz vrata“

Grejanje „kroz vrata“ je stari sistem, a nimalo dobar. To izgleda najčešće ovako: greje se jedna soba direktno, a vrata prostorija koje se nalaze pored greju se tako što su vrata gotovo sve vreme otvorena da bi topao vazduh strujao. Na ovaj način topao vazduh koji izlazi ima mnogo vlage koja šteti prostorijama koje se ovako zagrevaju. Računi za grejanje postaju veći, šanse za buđ se povećavaju, a negde se ovaj način i dalje praktikuje.

Pročitajte i: Podno grejanje – sve što treba da znate

Bitan je i kvalitet tehnologije

Novi sistemi za grejanje su, logično, efikasniji od onih koji se koriste duže od 15 godina. Posebno ako imamo u vidu termostate. Danas postoje termostati koji su povezani sa internetom, što olakšava daljinska podešavanja temperature. Pravilna upotreba termostata smanjuje troškove grejanja.

Naravno: neke stvari vezane za grejanje ne zavise od nas. Ali, o nekim itekako možemo da povedemo računa, pogotovo ako su nam cilj niži računi za grejanje. A oni su svima u interesu.