Sajam nameštaja, grubo i informativno govoreći, slovi za jedan od najznačajnijih događaja u Jugoistočnoj Evropi, kada se radi o dizajnu, proizvodnji i, naravno, distribuciji nameštaja. Međutim, ne treba smetnuti sa uma da je to i svojevrsni raj za oči i prilika da se sazna i vidi nešto novo. Kraće rečeno: ovaj događaj je prilika da se sasvim nesmetano sretnu stručnjaci i ljubitelji enterijerske ponude.

Ukupno šest dana, koliko je trajao 57. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, u fokusu su bili proizvođači i kompanije koje se bave ovim oblastima. Bila je to prilika za okupljanje najvažnijih regionalnih, ali i evropskih dizajnera i proizvođača. Učestvovalo je više od pet stotina izlagača iz 38 zemalja koje su se prijavile za ovaj događaj.Istovremeno, uz Sajam nameštaja trajao je i 57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije.

Sajam nameštaja je svojevrsni vizuelni i stilski doživljaj

On je u fokus, i ove godine, stavio ideje, perfektan dizajn, tehnološke inovacije, ali i premijere. Ne treba posebno isticati da je veliki akcenat bio i na kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja. U svakom slučaju, laički rečeno, sajam nameštaja je, što je i očekivano, uspeo da navede na razmišljanje i one koji su ga posetili poslovno i privatno.

Kreveti, dušeci, komode sasvim su očekivana stvar na ovakvoj manifestaciji. Bilo je tu i već dobro poznatih dezena i tonova, kao i komada nameštaja koji, iako na prvi pogled deluju rogobatno, i dalje imaju svoje ljubitelje. Ne mora tu nužno biti reč o trendu. Često se nameštaj bira kako bi se uklopio u već postojeću enterijersku shemu.

Kao što je i očekivano, sajam nije protekao bez noviteta. Reč je kolekcijama nameštaja koje danas predstavljaju vrhunski spoj kvaliteta i estetike. Konkretnije, mogli su se uočiti funkcionalni, sofisticirani primerci, bezvremene forme, nameštaj koji poseduje i svetlosne efekte, i još štošta drugo.

Šta se još moglo videti na Sajmu?

Sve vezano za dekor, galanteriju, nezaobilazni dizajnerski nameštaj, ali i stilski, tapacirani. Dok su u jednoj hali bile mašine i alati koji se koriste za drvnu industriju, u drugoj su se mogli videti: boje, lakovi, repromaterijali, komore za sušenje. Sajam nameštaja ne bi bio čuven koliko jeste, da na njemu nisu učestvovale dizajnerske škole i mladi dizajneri, te im je na raspolaganju bila čitava hala.

Pročitajte o uređenju i: Dnevna soba: vodič za uređenje

Koji materijali su u trendu?

Pretpostavljate i sami: prirodni. Već duže vreme je u modi sve što aludira na ponovni susret čoveka i prirode, na njihovo dublje povezivanje. Što nije neshvatljivo jer je priroda naša svakodnevica. Sajam nameštaja ponovo je ljubitelje enterijera podsetio na materijale poput drveta i gvožđa.

Veličina je problem

Ono što je posetiocama Sajma zapalo za oko definitivno je veličina nameštaja. Prevelike garniture kao i trpezarijski stolovi izgledali su guliverski: zabrinjavajuće je i pomisliti na unošenje takvog nameštaja u dom.

Sajam nameštaj donosi i drugi problem: cenu

Uprkos različitim stilovima, dezenima i ponudama, najveći problem uglavnom jesu cene. Istina je da svako na Sajmu može da pronađe nešto što će mu se dopasti, međutim, to ne znači uvek i šoping. Nameštaj i njegova kupovina zadaju glavobolje i kada nije sajam, jer se uvek bira u sklopu budžeta, ali beogradske hale su tek muka.

Sajam nameštaja imao je i popuste, međutim, kao što obično biva, retki su popusti na novitete. Niže cene uglavnom dobijaju proizvodi koji su ostali na stanju iz nekih prethodnih kolekcija.

Nagrada ZLATNI KLJUČ

Ova nagrada dodeljuje se u pet kategorija, a namenjena je najuspešnijim izlagačima. Žiri je internacionalan, a kategorije koje se razmatraju i nagrađuju su sledeće:

Najbolji mladi dizajner (tim arhitekata Abovus Architects – „VAL – Desk Organizer“pametan dizajn);

Doprinos razvoju dizajna (Zlatni ključ dobila je profesorka Jelena Matić sa Šumarskog fakulteta);

Art direkcija (pobedio je proizvođač Garda);

Iznenađenje sajma/dobar početak (kompanija Fagus);

Najbolji proizvod (pobedu odnela kompanija Nunc za sistem „Ala“ (dizajn: Studio Ru:T i Nataša Njegovanović)).

Šta je najvažnije na Sajmu?

Definitivno inspiracija. Ne samo inspiracija onih koji nastupaju kao izlagači, već inspiracija koja se rodi u posetiocima.

Nije uvek poenta u kupovini, već u idejama. To je činjenica koja je ključna i sa Sajmom i bez njega.