Ambar vrata danas važe za izbor koji je u trendu kada se govori o uređenju enterijera. Njihova najveća karakteristika tiče se funkcionalnosti, pa su klizna vrata ambara uglavnom rešenje za prostor u kom je ušteda prostora i više nego dobrodošla.

S druge strane, za ovo funkcionalno rešenje vezuje se i činjenica da klizna ambar vrata doprinose atmosferi. Rustičnost koju poseduju daje prostoru uvek važnu notu topline i ušuškanosti. Zato su ova vrata dobar izbor i za domove kojima treba jedan takav pečat.

Koliko su ova vrata bila dobro rešenje kada je reč o ulazu u ambar, ne treba posebno pominjati. Tek toliko da su, zahvaljujući staroj ambarskoj atmosferi iz filmova i sećanja, ova vrata i zadržala ime i ostala u modi.

Ambar vrata: ušteda prostora nadohvat ruke

Ima sve više domova u kojima ugrađivanje klasičnih vrata donekle predstavlja luksuz kada je reč o mestu koje zauzimaju. Prostor koji je neophodan da bi se vrata nesmetano zatvarala i otvarala  veliki je problem za objekte kojima znači svaki milimetar slobodnog prostora. Ambar vrata za malu kvadraturu jesu pun pogodak, a pri tom, estetski uticaj koji poseduju je priča za sebe.

Ova vrata umesto klasičnih su odlično rešenje u bilo kojoj prostoriji. Dobra su za odvajanje spavaće sobe od dnevne, zgodna da posluže umesto uobičajenih vrata u kupatilu. Uz sve to, ona mogu predstavljati i dekorativnu pregradu.

Idealno se uklapaju u industrijski stil ali i u rustičan

Kako ambar vrata imaju front od punog drveta, idealno pristaju uz oba pomenuta stila, i svakom od njih mogu dati upravo ono što mu nedostaje. Kada je u pitanju enterijer uređen industrijskim stilom, ambar vrata doprineće toj atmosferi nesavršenog kutka koji važi za jedan od trenutno najpopularnijih.

U rustičnom ambijentu, ambar vrata pojačaće notu rustike, od čega će prostor biti topliji, potpuniji i stilski ujednačeniji.

Ambar vrata: saveti za montiranje

Najbolje ih je izrađivati po meri, to bez daljnjeg. I to je stvar za koju je, uglavnom, najbolje angažovati stolara. Drugo sve može i da se izvede samostalno. Samo, kao i uvek, treba voditi računa o procesu, pojedinostima i postupati pažljivo.

Pre svega treba imati na umu veličinu vrata. Ona moraju biti šira od prolaza, odnosno, otvora za klasična vrata.

Zid je ključan i mora biti čvrst. To znači da je najbolje da on bude zidan ili bar ojačan na mestu na kom će se montirati šina za vrata. Glavna šina se montira na čvrst zid, dok je na podu važno postaviti L vođicu. ( Ona je uglavnom dimenzija 5 x 2,5 cm). Kretanje ambar vrata po šini ograničava se ugrađivanjem L graničnika.

Dekorativne odlike ambar vrata

Šine i točkovi su najčešće crni, međutim, farbanje je uvek moguće za one koji su za ova vrata namenili druge nijanse. Štaviše, možda će baš druge boje u kombinaciji sa vratima celom prostoru dati drugačiji, posebniji izgled.

Važna stavka: cena

Povoljnije je ukoliko već imate na umu da se poigrate sa vratima koja imate. To znači da je potrebno samo nabaviti točkove i šinu. To sve, otprilike, može da košta manje od 100 evra.

Za naručivanje kompletnih vrata cena je dosta veća. Tada su u igri i materijal i stolarove ruke i ugradnja. U tom slučaju, iznos će biti oko 400 evra.

U principu, ova vrata su dostupno rešenje. Koliki je njihov doprinos znaju upravo oni kojima su ova vrata spasila ionako skučen prostor. O dekorativnom učinku ne treba posebno govoriti.  Pošto ih je moguće ofarbati, praviti po meri, vrlo je jasno da je finalan izgled zasigurno osvojio srca i domaćina i gostiju.

Pročitajte i: Farbanje stolarije – samo pratite korake

Ambar vrata ne moraju biti samo od drveta

Zapravo, veoma često srećemo i staklena, ili vrata načinjena kombinacijom stakla i drveta. Poenta im je ista: ušteda prostora i dekorativnost. Ipak, drvena ambar vrata najčešće se izrađuju i montiraju sa gvozdenim elementima ili crnim metalima. Staklena, pak, više idu uz nerđajuće ili hromirane elemente.

Iako se danas kombinuju sa mahom moderno uređenim enterijerima, ambar vrata osvežavaju sećanja na davna vremena i ugodne trenutke sa porodicom. A takav osećaj zajedništva svima godi.