Sapun, minimum jedan, u svakom trenutku ima svaka kuća. Negde se desi da je broj i veći, posebno kada su u toku neke akcije pa se isplati kupiti više komada. Istina, sve je češća upotreba tečnog sapuna koji se smatra i praktičnijim. Međutim, postoji nekoliko razloga zbog kojih je posedovanje sapuna u komadu i više nego korisno. Jer, verovatno znate i sami, sapun ne mora da se koristi isključivo za pranje ruku.

Dakle: za šta sapun još može da posluži?

Sapun je odličan osveživač

Sapun divno miriše i stoga je moguće koristiti ga umesto osveživača. Gde? U ormanu, ladici u kojoj se drži veš ili čarape. Osim toga, može se držati u koferu ili automobilu. Neko ga čak povremeno drži u obući. U svakom slučaju, zaključak je isti: sapun je efikasan osveživač.

Sapun olakšava čiščenje zaprljanih noktiju

Konkretnije, priskače u pomoć kod većih prljanja ruku – odnosno, kod radova u bašti ili oko automobila. Receptura je sledeća: pre nego što se prione na posao, dobro je uroniti nokte na svega nekoliko minuta u sapun. Ovaj postupak će biti od pomoći jer će sapun sprečiti zaglavljivanje prljavštine ispod noktiju i pranje i čišćenje ruku nakon obavljanja pomenutih poslova biće olakšano.

Dobar je i za sakrivanje sitnih grešaka na zidu

Misli se na sitne nepravilnosti ili greške nastale nakon premeštanja slika ili druge zidne dekoracije. Sapun u boji zida trljati preko tih novih rupa kako bi se one sakrile. Važno je reći da je ovaj sitni trik ipak privremeno rešenje. Pravo i postojanije sakrivanje ovakvih stvari rešava se krečenjem koje kad-tad mora doći na red.

Pročitajte i tekst o sodi bikarboni: Soda bikarbona – pomoć u svakoj prilici

Sapun je pomoć kod zaglavljene brave

Iako deluje neverovatno, sapunom jeste moguće olabaviti bravu koja se zaglavila. Ključ prevući preko suvog sapuna kako bi se „nafilovao“ sapunom. Zatim staviti ključ u bravu i pomerati nekoliko puta. Trebalo bi da se brava odglavi.

Ovakva zagljavljivanja su moguća i kod ladica ili manjih brava. U svakom slučaju, sada je jasno šta treba da se uradi.

P.S. Isti postupak će biti od koristi i kada je u pitanju zaglavljeni rajsferšlus Dakle, sapunom preći preko zaglavljenog mesta kako bi se odglavio cibzar.

STOP zamagljivanju

Zamagljivanje i stakla i ogledala uglavnom iziskuje brisanje radi odmagljivanja. Međutim, sapun i tu dobro dođe. Naravno, potrebno je upotrebiti ga pre tuširanja (koje i izaziva čuveno zamagljivanje). Utrljati sapun preko staklene površine, bez dodavanja vode. Nakon prvog narednog tuširanja primetićete da se ne stvara magla. Neki se upravo ovim trikom služe i kada je reč o sunčanim naočarama ili običnim, odnosno, dioptrijskim.

Sapun rešava i škripu vrata

Vrata koja škripe veoma su iritantna mnogima. Čim se čuju, tačnije zaškripe, jasno je da im treba podmazivanje. Može i sapunom! Sve što treba da se uradi da bi se stvar rešila jeste premazivanje rubova vrata sapunom. Desi se, naravno, da ne uspe iz prve, ali to samo znači da bi trebalo podmazati još jednom.

Ako imate ljubimce koji vole da grickaju nameštaj…

…ponovo uzmite sapun. On je rešenje i u domu u kom kućni ljubimci kao što su mačka, pas ili zec, grizu nameštaj. Upotreba sapuna kao zaštita od ovakve igrarije ljubimaca koja i te kako ume da napravi štetu, i ovde podrazumeva premazivanje. Sapunom premazati drveni nameštaj i stvar je sređena: sapun ljubimcima nije ukusan, pa će vrlo brzo odustati od ove zabave. A uz to, ovaj trik neće biti vidljiv na nameštaju.

Sapun i montiranje novog nameštaja

Koliko je kupovina novog nameštaja ili polica uzbudljiva, toliko i samo sklapanje može da bude naporno. Montiranje nekada duže traje možda samo zato što nije pronađen način da sve krene kao po loju. Možda bi sapun mogao da pomogne i ovde. Šrafciger, to jest, njegovu površinu utrljati sapunom i pokušati ponovo sa radom.

P.S. Sapunom se mogu premazati i ekseri. Neće biti naodmet.

Pitanje za one koji koriste samo tečne sapune: Planirate li da kupite makar jedan u komadu? Tek da se nađe.