Beton i izbetonirane površine u dvorištu ili domu uglavnom deluju kao monotono rešenje, odnosno, nimalo kreativno. Srećom, tom mišljenju staje na put podatak da je beton moguće obojiti. To ujedno znači da je moguće i poboljšati dekorativni efekat betonskih površina. A logično, uz malo boje neutralnost ovog materijal dobija sasvim drugu dimenziju.

Bojeni beton danas se bira češće od drugih podnih obloga.

Iako postoje mnogi načini da beton ne bude siv, bojenje je ipak jedini način da se ulepša, osveži ili dekoriše već dovršena betonska površina. I najpraktičniji, jer se to postiže uz pomoć boja ili premaza.

Premazi su odličan izbor, pogotovo ako se koristi neki kvalitetniji, jer stvaraju površine otporne na hemikalije. Zato bojenje betona nije retko u servisima automobila, garažama ili fabrikama. Otpornost na UV zračenja značajna je vrednost premaza, pa ih to što ne blede i što se jednostavno čiste čine sjajnim rešenjem kada je u pitanju beton u dvorištu.

Beton i boje za beton

Boje za beton takođe imaju svoje kvalitete. Boja je, za razliku od premaza, sposobna da prodre u samu strukturu betonske površine, čineći podlogu otpornijom i izdržljivijom. Kada se beton farba bojom bitno je da se površina suši što sporije, kako bi boja zašla što dublje. Zato je najpametnije ovaj posao obavljati kada nije leto, zarad boljeg rezultata. Loša stvar kod boje je što nije otporna na UV zračenje kao što je slučaj kod premaza, pa na udaru jakih sunčevih zraka mora početi da bledi.

Beton i pravilno nanošenje boje

Kada je reč o novoj površini od betona, važno je pustiti da se dobro osuši. Taj proces nekada traje i do 30 dana. Sušenje je neophodan korak, jer ako se ne osuši, beton neće uspeti da dobro apsorbuje boju što će uticati na (ne)ravnomernost nijanse.

Kada se farba starija betonska površina, pre bojenja potrebno je detaljno čišćenje. Tu u pomoć priskaču: voda, grublja četka, čak i čelična u slučaju većih nečistoća. Potom, pred samo farbanje, najbolje je površinu i usisati, kako bi bilo što manje prašine tokom rada.

Prvi potez je nanošenje osnovne boje – nekad se u osnovnu boju dodaje i malo završne, zbog ujednačavanja tona. Uvek je dobro pratiti savete prodavca i uputstvo. Nakon osnovne, u dva premaza se beton farba završnom bojom. Nanošenje se uglavnom vrši četkom ili valjkom, u zavisnosti od veličine i tipa površine.

Bojenje betona već prilikom izrade donosi još nekoliko mogućnosti. Obično se dodaje pigment u svež beton tokom mešanja – sipa se u šljunak, pre dodavanja vode i cementa. Na taj način dobija se ujednačeno obojena smeša bez grudvica. Ipak, ova metoda donekle oslabljuje vezivnu moć betona, pa je izuzetno važno voditi računa o količini pigmenta koji se dodaje. Nipošto se ne preporučuje dodavanje pigmenta u većoj količini od 10% mase cementa. Iz tog razloga je navedeni postupak pogodno rešenje kada je namera da se beton oboji u neke blaže tonove – terakotu, krem, ili slične zemljane tonove. Oni koji ipak žele da postignu određenu nijansu moraju voditi računa o razmerama, kako bi se izbegla neujednačenost boje.

Najveći kvalitet ovog postupka bojenja tiče se same boje: beton bude iste nijanse, i moguća oštećenja neće izazvati pojavljavanje sive, tačnije, osnovne boje betona.

Beton u intenzivnijoj boji

Oni koji ipak žude za jarkijim tonovima i spremni su da se poigraju tokom farbanja mogu da primene čuvenu dry shake metodu. Ona se postiže tako što se po sveže izlivenoj betonskoj površini ujednačeno posipa pigment. Potom se on ravna i zaglađuje, odnosno, meša sa površinskim slojem. Ovaj postupak dopušta i dodatno dodavanje pigmenta zbog postizanja željene nijanse.

Dobra strana dry shake metode tiče se samog betona. Dobija se površina koja ima debljinu od 3 ili 4 milimetra, koja je otpornija od bojenog betona. Osim toga, konačna nijansa logično je intenzivnija od one koja se dobija toniranjem cele betonske mase pred izlivanje. Uz to, ovako obojen beton uglavnom podseća na prirodan kamen, što izgleda vrlo lepo.

Pročitajte i tekst o farbanju pločica: Pločice i farbanje – lako do novog izgleda

Loše strane ove metode je što se ona može primeniti samo kada je u pitanju horizontalna površina, konkretno, neka staza ili pod. Zatim, za najbolji mogući ishod procesa farbanja najbolje je i najpreporučljivije angažovati majstora, dok drugi navedeni postupci mogu da se izvedu i samostalno.