Dekorativni valjak nekada se redovno koristio prilikom krečenja. Kada se pomisli na izdezenirane zidove bez tapeta uglavnom se pomisli i na staru kuću iz detinjstva, u kojoj su živeli neki stariji ljudi. Shodno tome, ovakav način krečenja mahom se vezuje za prošlost.

Međutim, on i danas može biti nečiji izbor za osvežavanje zidova i njihovu dekoraciju. Čak na ovaj način okrečeni zidovi mogu biti pun pogodak u moderno uređenom enterijeru, u savremenom domu mladih ljudi. Valjak sa mustrama prostoru zaista može da pruži unikatan izgled, a sve zavisi od dezena i osmišljene ideje. Važno je naglasiti da za ovaj poduhvat nije neophodno angažovati majstora, već  je izvodljivo samostalno uraditi čitav posao. Takoreći, u pitanju je uradi sam angažman.

Krečenje dekorativnim valjkom: pribor i materijal

Posebno zanimljivo je što se, pre polaska u nabavku, ne mora pripremiti dugačak spisak sa neophodnostima kada je u pitanju ovo krečenje. Naprotiv, pored boje koja se odabrala potrebno je obezbediti još samo tri stvari: pomenuti dekorativni valjak, aplikator sa sunđerom i posudu za boju. Sigurno, dezen dekorativnog valjka bitna je stavka u celom ovom planiranju, ali postoji dobra ponuda i mogu se pronaći zanimljive šare.

Dekorativni valjak: važna je proba

Pre nego što se otpočne sa radom, iliti dekorisanjem, najbolje bi bilo isprobati valjak. To je, zapravo, mini vežba kako bi sam proces rada bio što bolji, a samim tim, i krajnji rezultat krečenja. Dekorativni valjak potrebno je povlačiti ravnomernim pritiskom, i zato je dobro isprobati kako bi se utvrdilo koliko snažno treba „lepiti“ valjak za podlogu, odnosno zid.

Aplikator i sunđer treba povezati, odnosno, sunđer namestiti na aplikator, a odabranu nijansu sipati u pripremljenu posudu. Tek tada dekorativni valjak staviti u posudu sa bojom. Postupak je sledeći: dekorativni valjak treba vući odozgo nadole, ujednačenim pritiskom na zid. Idealno bi bilo ne prekidati potez tokom spuštanja. Kada se dođe do kraja, postupak se ponavlja u drugom redu, istovetno kako je opisano.

Pročitajte i: Tapete su ponovo u modi. Nalepite ih sami.

Dekorativni valjak treba da ostavlja ujednačeni otisak

Zato je i dobrodošlo isprobavanje pre nego što se prione na krečenje. Takođe, neke mustre imaju dezen koji bi valjalo uklopiti, pa je važno i uigrati se tokom rada i eventualno redove otpočinjati naizmenično kako bi se postigao pun efekat dezena.

Natapanje sunđera: važan deo posla

Sunđeru sa aplikatora je, kao, uostalom i svakom drugom, neophodno natapanje. Da li bi ga trebalo natopiti bojom posle dva ili tri kruga krečenja zavisi od površine koja se kreči. Natapanje se vrši na sledeći način: dekorativni valjak se skine, sunđer se natopi bojom, a valjak se, potom, vrati na svoje mesto.

Održavanje pribora nije teško, a dekorativni valjak ne služi samo za zidove

I sunđer i dekorativni valjak održavaju se jednostavno: peru se mlakom vodom pomoću četkice. Tako da, kada se krečenje završi, dekorativni valjak ponovo može da se upotrebi, kada se javi nova prilika. Kako valjak može poslužiti i kod dekorisanja i farbanja nameštaja, iscrtavanja na papiru ili tkanini, ta nova prilika ne mora da bude tek za nekoliko godina.

Najpametnije je birati akrilne boje

Snabdevanje farbom jednostavno je kao i sve u ovoj recepturi. Boja se može naći u gotovo svakoj farbari, i izvodljivo je i samostalno mešati nijanse kako bi se dobio ton po želji. Ipak, za krečenje dekorativnim valjkom najviše se preporučuju akrilne boje. One nemaju miris, brzosušeće su i nema poteškoća tokom pranja.

Pitanje za one koji planiraju krečenje:

Birate li da vaši zidovi budu drugačiji i uzimate li (sada) u obzir dekorativni valjak?