Film, odnosno filmski enterijer, zvučalo to verovatno ili ne, nekim gledaocima privlači veću pažnju od glumaca i radnje. Kad kažemo „nekim gledaocima“, mislimo na istinske ljubitelje dizajna enterijera koji koriste bezmalo svaku priliku da i u filmskoj ili životnoj sceni posmatraju ambijent.

Kako se u filmskim ostvarenjima sva zbivanja nužno odigravaju u određenom prostoru, podsećamo na nekoliko odličnih filmova sa sjajnim enterijerima.

Atonement

Iako u ovom filmu pažnju privlači i moda, enterijer porodičnog doma Talisovih i dominantni floralni motivi takođe zapadaju za oko. Film je sniman u engleskoj kući viktorijanskog stila, ali je ambijent moguće postići i danas. Tapete su ključne. Motivi cveća, nežni tonovi, nezaobilazno pastelni. Nameštaj – antikvitet pomoći će pri dekorisanju doma po uzoru na ambijent iz filma. Svakako, restauracija starog nameštaja biće od pomoći, obilazak buvljaka kako bi se pronašle neke dekorativne sitnice. Lampe, lusteri, prekrivači, blještavilo starog doba…

Film The Great Gatsby

Sjajna adaptacija Ficdžeraldovog romana koju je režirao Baz Lurman oduzima dah, između ostalog, i dekorom. Čuvene žurke koje se održavaju kod Getsbija ljubiteljima enterijera daju priliku da uživaju u ambijentu uređenom u duhu starog Holivuda. Onima koje ovakav enterijer posebno inspiriše potreban je veći prostor, kako bi se oživela getsbijevska atmosfera. Možda najbolje primeniti samo neke od mnogobrojnih detalja. Persijski tepih, svećnjaci kao dekor za proslavne večere, komad klasičnog nameštaja, ćupovi sa cvećem ili kolica za piće… Pojedini detalji obogatiće prostor koji je idealan ukoliko ima i visoke plafone.

Čuveni Parasite

Četiri Oskara koja je osvojio ovaj film pokrenula su različite debate iz oblasti i umetnosti i arhitekture. Jedno je sigurno: niko nije ostao imun na kontrastnu sliku domova dveju porodica: čamotinja i siromaštvo porodice Kim i bogatstvo i brižljiv dekor kuće porodice Park. Mada se film bavi različitim problemskim situacijama kada je reč o Južnoj Koreji, socio-ekonomskim poteškoćama i kapitalizmu uopšte, enterijer koji vidimo kod Parkovih prokomentarisao je i onaj ko se posebno ne interesuje za dizajn.

Film Grand Budapest Hotel

Ostvarenje Vesa Andersona iz 2014. godine ističe se perfektnom simetrijom kada je reč o prostoru. Oni koji se ozbiljnije bave tumačenjem filmova, u prostornom skladu Andersonovih filmova nalaze i jasan sklad između prošlosti i sadašnjeg trenutka, ali i stvarnog i izmaštanog. Prostorom u ovom filmu dominiraju boje i teksture. Na momente je to nadrealno, ali je ljubiteljima takve atmosfere enterijer iz filma inspirišući.

Film koji ne nadahnjuje: The Shining

Definitivno film čiji enterijer ne slovi za popularan, pogotovo ne nadahnjuje atmosferom. Budući da se ceo film vrti oko unutrašnjeg svet Džeka Torensa čiji um obuzima već poznato ludilo, jarke nijanse u enterijeru pojačale su sliku stanja protagoniste. Snažni tonovi koji preovladavaju u izolovanom hotelu pospešili su celokupni doživljaj filma: agresija, halucinacija, i svi događaji koji su usledili zbog Džekovog mentalnog kraha.

Film: A Clockwork Orange

Kjubrik je u ovom filmu želeo i uspeo da šokira, uzdrma, ali i inspiriše, između ostalog, i scenografijom. Futuristički London, eskcentričnost, pomodnost, ali i ukliznuće u bizarno. Sve to zahvaljujući  i konceptualnoj umetnosti.

Oni koji ne propuštaju da istaknu da im je ovaj film među dražima i žude da ukradu neku ideju vezanu za enterijer, za početak moraju imati minimalistički uređen dom. On je idealan za dekorisanje skulpturama, jarkim bojama, tapetama neutralnih tonova koje su pogodne za kačenje futurističkih slika. Konceptualni nameštaj se podrazumeva. Dom-koncept, drugo ime za dekor doma onih kojima je film bio inspiracija.

Bez Greja ništa: Fifty Shades of Grey

Kristijan Grej i Anastazija i njihova ljubavna i seksualna priča osvojili su svet. Luksuzni penthaus u Sijetlu u kom Grej živi. Istina, teško je uopšte pričati o uređenju prostora koji bi nalikovao na Kristijanov, iz više razloga, međutim, ne pomenuti taj ambijent značilo bi ogrešiti se o popularnost ovog filma.

Čudesna Italija: Call me by your name

Film rađen prema istoimenom romanu Andrea Asimana šarmantan je u svakom mogućem smislu, a u vizuelnom predstavlja jedan mali raj. Spori kadrovi doma, trpeze, obilazaka ruralnih predela, prirode, gotovo su briljantni. Pastelni tonovi, bajkoviti maksimalizam usred sparnog leta inspirativni su svima koji su uživali u ovom ostvarenju. Svaka scena kao da je slika sa razglednice. Čudesna vila iz 17. veka, antikviteti, ugodna sofa, klavir, bašta… Kadrovi, bilo enterijera bilo eksterijera nadahnjuju, ponajviše atmosferom leta koje odmara i gledaoca.