Cink je, naučili smo poslednjih meseci, mineral veoma značajan za naš organizam. Dobar je za kožu, ojačava imunitet, kažu da manjak cinka utiče i na depresivno stanje… Kraće rečeno, cink učestvuje u raznim procesima u čovekovom organizmu.

Međutim, ovaj hemijski element na koji mnogi zaborave pošto im bude zaključena ocena iz hemije, koristan je materijal u arhitekturi.

Zato nije loše podsetiti se njegovih odlika

Cink (hemijska oznaka Zn) je veoma lagan metal veoma zahvalan u građevinarstvu. Dobro je rešenje za oblaganje objekta koji izložen ne baš povoljnim uslovima kada je reč o vremenu. Takođe, za arhitekte je materijal putem kog je moguće zamisliti i izvesti mnoge kreativne i kvalitetne projekte.

Od davnina važio je za ključni materijal kada je reč o proizvodnji legure mesinga. Takođe, vekovima se upravo cink smatrao jednim od rasprostranjenijih metala na planeti. Vađenje cinka veoma je jednostavno, dok ga je moguće pročistiti (odnosno topiti ili obrađivati) trošenjem manje energije nego što iziskuju drugi metali. Tu mislimo na aluminijum, čelik ili bakar.

Cink je materijal koji dobro podnosi vlagu

Sastav cinka čini ga zahvalnim materijalom koji se dobro prilagođava uslovima. Recimo, izloženost vlazi nije pretnja za cink. Naprotiv, u tim uslovima ploče cinka reaguju pravljenjem samozaštitnog sloja. Leti upravo taj samozaštitni sloj izoluje toplotu iz enterijera. Zimski uslovi, kiša ili sneg takođe nisu pretnja za ovaj materijal, jer kapi kiše ili grudvice snega jednostavno klize. Naravno, tokom vremena neophodno je da cink pretrpi određene promene. Patina vremena, ipak, ostavlja trag na ovom materijalu, dajući mu rustičan izgled koji takođe ima svoju draž.

Cinkane ploče zahvalne za izvođenje složenih oblika

Cink je veoma fleksibilan, pa je kao materijal u arhitekturi dobar za različita zakrivljenja ili složene geometrijske oblike. Mimo prilagodljivosti, odlikuje ga i propusnost te je dobar gotovo svakom dizajnu. Perforacije se izrađuju uz pomoć CNC mašina, pa je rezultat vrlo tačan i milimetarski precizan. Naredni kvalitet tiče se kovljivosti cinka – lako se savija, i stoga nije neophodno koristiti posebne alate ili mašine.

Smanjenje otpada moguće zbog različitih dimenzija modularnih ploča

Po završetku dizajna konstrukcije, definisana ovojnica dopušta da se, pomoću modularnih panela precizno pokriju njegove dimenzije. Preciznost omogućava pomenuto smanjenje otpada, a kvalitet je postojan. Ono što je veoma zanimljivo tiče se upravo dimenzija: različite veličine ploča mogu se kombinovati, a rezultat uvek bude veoma efektan.

Cink je dugotrajan materijal – može da odživi vek

Nije laž: cink na fasadama ili stropovima zaista može da opstane jako dugo. Kada se koristi u enterijerskim izvođenjima, cink može biti i dugovečniji. Takođe, važno je istaći da je cink moguće reciklirati: svaki element koji je napravljen od cinka može da se reciklira, a kvalitet neće biti narušen. Naravno, sastav ovog materijala neće biti narušen.