Satkan od sazrevanja, odrastanja i izazova, život je nizanje važnih i manje važnih događaja koje možemo nazivati inicijacijama. Svaka stvar koja predstavlja promenu u našem funkcionisanju ostaje veoma važna uspomena i dugo je pamtimo. U već poznati niz sačinjen od prvih koraka, prvih slova, prve ljubavi, prvog samostalnog putovanja, upisa u srednju školu ili na studije, pridružuje se i prvi stan.

Stan je bitna tačka našeg života jer je prvi znak osamostaljivanja, prvi značajniji dugoročniji plan – bilo da ga plaćate u gotovini ili uzimate kredit, kupujete nekretninu u kojoj ćete boraviti jedno duže vreme. Možda i zauvek.

Zato je ključno da što bolje pristupimo njegovom uređenju. Radimo to prvi put i uvek je zgodno pratiti nekoliko saveta koje će dati iskusniji na tom području.

Pravilno nijansiranje

Da, važno je da stan bude svetao. Da, treba mu dati neki lični pečat. Jeste, važno je da predstavlja ukus onog ko će u njemu boraviti, i sve to stoji, međutim:  imajmo meru. Boje u prostoru jesu značajne i činjenica da se ovog puta samo mi pitamo za sve (a ne roditelji, ne stanodavci, ne baba i deda, niko drugi, samo mi) daje odrešene ruke za mnoge stvari ali poslednje što zamišljamo kao gotov proizvod naših ideja jeste prešaren prostor koji guši.

Manje je više

Rečenica koja se svrstava među izlizanije, ali imajmo je na umu makar u prvim koracima kada se biraju boje. Jarkost u enterijeru neka dolazi iz nekog komada nameštaja, kakve komode, fotelje ili nečeg drugog, a nek stanom većinski vladaju neutralniji tonovi. Odluka će se pokazati dobrom: kada intenzivna nijansa komode dosadi lakše je (i isplativije) promeniti jedan deo nameštaja nego pristupiti kompletnom preuređivanju prostorija.

Dobrodošlica osvetljenju

Da, uglavnom želimo osvetljen prostor i svetao stan. Ali, u večernjim satima lep ugođaj je neophodan i tu na red dolaze lampe. Podne, zidne ili one koje držimo na stolu, prava su stvar u svakom enterijeru. Ne samo što su lepe u vizuelnom smislu već svojom svetlošću prostoru daju dodatnu toplinu i ušuškanost.

Zidovi stana

Rekli smo – nema potrebe za ishitrenim izborima jarkih nijansi, te se složili da boje zidova budu mirnije. Što ne znači da im ne treba vizuelno pojačanje. Ranije smo se svuda sretali sa slikama (manje) poznatih likovnih umetnika, čak i sa goblenima, međutim, sada su ideje znatno bujnije i gotovo sve može doći u obzir. Ramovi za slike, zidni satovi, ulaznice sa posećenih događaje i karte sa putovanja… Sve može biti u igri. Grad koji nikad nismo posetili a oduvek ga držimo za najveću želju – malo boravka na internetu i moguće je naći slike i predloge koje možemo prilagoditi našim potrebama i ukusu. Inspiracija je svuda. 

Stan – odmorište

Jasno je da govorimo o prostoru za dobru dremku i kvalitetan san. Ako danas možemo lako naći dobra rešenja koja ne moraju mnogo da koštaju, možda je upravo kupovina dušeka ili jastuka investicija u koju treba uložiti malo više. Spavali smo i na tvrdom i na mekom i na udobnom i ne neudobnom – sigurno već imamo svest o tome kakav bi nam dušek obezbedio miran san. Ulaganjem u dušek ulažemo i vlastiti odmor, pa nije loše detaljnije se pozabaviti ovim pitanjem i ne žuriti.

Prostori za odlaganje

Kutije, kutije i kutije. Mogu se naći svuda, u svim oblicima i dezenima. I uvek su dobro rešenje. Jer smo uvek u nekom periodu života skloni da skupljamo više sitnica  i nebitnina nego obično. Ako tome ne možemo baš uvek stati na put, barem da smanjimo vidljivost.

Dobrodošle su u kupatilu – za odlaganje kozmetike i drugih preparata; u kuhinji – za sortiranje escajga, začina i recepata, za skladištenje kesa; u spavaćoj sobi – za odvajanje veša; u dnevnoj sobi – za odlaganje časopisa i drugih stvari koje lako naprave gužvu.

Prvi stan se pamti zauvek

Prvi stan je, rekli smo, kao prva ljubav, ali kao i sam život: sačinjen od sitnica sa kojima se srećemo i koje nam boje dan. Zato u tom prvom zadatku uređivanja našeg stana moramo dati sve od sebe i od tog prostora napraviti utočište koje će nas ušuškavati i kada smo preplavljeni lošim danima, lošim vestima i lošim raspoloženjima.

Naš dom treba da bude naše gnezdo u kom dalje odrastamo, sazrevamo i osnažujemo se za nove bitke i odluke.