Sasvim je očigledno da podstanarski život podrazumeva ograničenja kada je reč o adaptaciji prostora i preuređivanju. Iznajmljeni stan uglavnom znači da renoviranje nije stvar kojom ćete se vi baviti, međutim, u različitim oblastima njegovog uređenja imaćete odrešene ruke. Reč je, naravno, o nekoj vrsti njegovog redizajna.

Iako zvanično tuđ, iznajmljeni stan može da liči na vas

Tačno. Samo je potrebno poslužiti se cakama kako biste prostoru u kom boravite dali lični pečat. U zavisnosti od stanodavca i pravila koje će on postaviti koja se tiču unošenja inovacija u prostor koji iznajmljujete, imaćete jasne smernice čime sve možete da se poslužite kako biste ga personalizovali.

Ovde smo nabrojali 5 načina zahvaljujući kojima ćete se u iznajmljenom stanu osećati ušuškano i sasvim odomaćeno.

1. Boja zidova ili tapete

Vrlo je važno znati na koji način smete da pristupite ušuškavanju tuđeg stana pa je pre ovakve odluke potrebno sa sigurnošću znati šta je stanodavcu u redu da uradite tokom uređenja. Za lepljenje tapeta bitno je dobiti zeleno svetlo, međutim, retko da će kom stanodavcu smetati da okrečite stan, pogotovo ako ćete u njemu boraviti duže vreme. Neutralni tonovi su pun pogodak, a u slučaju da ste ljubitelj jarkijih nijansi, možda je najbolja odluka da se u drečaviju boju okreči samo deo zida umesto cele sobe.

U slučaju da ste se dogovorili da zidove dekorišete tapetama, inspiracije neće manjkati. Dezena je zaista mnogo, i samo je potrebno pronaći onaj koji će vam najviše prijati.

Takođe, ne zaboravimo mogućnost ukrašavanja zidova slikama, fotografijama, kolažima, policama ili bilo kojim drugim kreativnim zamislima.

2. Razmeštaj u stanu koji je iznajmljen

Stavka značajna za one koji iznajmljuju namešten stan. To što se odlučili za neki stan ne znači da ste prihvatili i raspored nameštaja u njemu. Ako vam se čini da bi razmeštaj bio dobro rešenje, slobodno mu pristupite. Moguće je da niste sigurni gde bi šta najbolje bilo premestiti, pa zato isprobajte neke varijante na papiru, kako biste našli pravo rešenje. Možda je fotelja iz dnevne sasvim dobrodošla u vašoj spavaćoj sobi, a neke druge stvari iz spavaće mogu da se uklope u sasvim drugi deo stana. Za to imate odrešene ruke i slobodno razmatrajte različite opcije.

3. Odlučite se za novi tepih

Tepih je ključna stavka pomoću koje se prostor gotovo transformiše. On prostoru daje toplinu, i odlično je rešenje ako baš i nemate mnogo prostora za personalizaciju stana koji iznajmljujete. Dodatni argument je činjenica da ga možete nositi sa sobom kada se budete selili, naredni put možda baš u vlastiti stan ili kuću. Ako je situacija takva da u iznajmljenom stanu podovi i nisu naročito očuvani, jednobojni itison zamaskiraće problem, a manji akcentni tepih će dati poseban šarm celoj prostoriji.

4. Dodatno osvetljenje

Svetlo je od velike važnosti za atmosferu u stanu. I angažman na poboljšanju atmosfere putem svetla je lak: potrebno je samo odabrati lampu, luster ili i jedno i drugo kako biste za tren oka napravili bolji ugođaj. Lusteri i lampe danas se lako zamene za druge, adekvatnije modele i vrlo lako ćete, tražeći bolje rešenje za osvetljenje u domu, naći način za postizanje neuporedivo bolje atmosfere.

5. Biljke – znak života

Drage sitnice, fotografije, i druge stvarčice jesu važne za davanje ličnog pečata prostoru, međutim, ne zaboravite biljke. One ne samo da podižu raspoloženje, već će prostoriji dati šarmantnu životnu notu koja će vam prijati. Mnogo je biljaka koje traže zaista malo brige i održavanja i lako možete pronaći biljkuza vaš stan čak i ukoliko niste poznati kao osoba kojoj cveće ide od ruke. Uz to, neki tvrde da samo prostor sa biljkama liči na istinski dom. Vredi proveriti istinitost tvrdnje, zar ne?

Činjenica da, usled različitih okolnosti, stambeno pitanje nije rešeno, već je iznajmljeni stan prostor u kom (ste primorani da) živite neko vreme nipošto ne treba da bude izgovor za to što se u njemu niste odomaćili. Sa vrlo malo truda i bez ozbiljnijih izdataka, vaš iznajmljen stan može da bude jedno slatko gnezdo u kom se u svakom trenutku osećate „kao kod svoje kuće“. Sve dok konačno ne odete svojoj kući koju ćete moći da urediti sasvim odrešenih ruku.