Svima je jasno da opremanje ili uređenje životnog prostora veoma skupo, posebno kada se počinje gotovo od nule. Mnogo je zadataka ali i izdataka i dobrih saveta nikada nije dosta. Svaka prilika za uštedu i više je nego dobrodošla i danas je sve više tekstova koji naglašavaju da se na mnogim stavkama može uštedeti. Takođe, uvek je važno znati da nije neophodno obratiti pažnju na sve stvari odjednom, već treba postaviti prioritete.

Ma koliko da su saveti koje nalazimo podsticajni i ohrabrujući za one koji se hvataju ukoštac sa velikim poduhvatom kao što je uređenje, istovremeno su priče o uštedi i mač sa dve oštrice. Jeste dobro iskoristiti sve mogućnosti i pronaći balans između želja, mogućnosti i povoljnosti, ali treba voditi računa i o stavkama koje vredi birati pažljivo i platiti više.

Treba naći meru između potrebe da sve bude  perfektno i želje da se uštedi gde god se pruži prilika.

Zašto?

Zato što nije baš potrebno da se opečete o izreku: Ne platiš na mostu, ali ćeš na ćupriji.

Uređenje doma uvek je prilika i za uživanje i za stres i stoga je uvek značajno dobro se informisati i stvoriti što potpuniju sliku o poslovima koji tek predstoje. A ima ih, složićemo se, poprilično.

Koje su to stvari kod kojih ne treba po svaku cenu tražiti najpovoljnije rešenje?

Podovi – uložite u svaki korak

Ključna stvar za one koji su se upustili u temeljno renoviranje i uređenje. Bilo da se radi o biranju keramike za kupatilo ili kuhinju, ili je reč o parketu, valja imati na umu da je reč o trajnom delu koji treba da vam posluži jedno duže vreme. Kvalitetan parket može da potraje više decenija, kao i keramika. Zato treba dobro razmisliti o tome koliko se  isplati uštedeti kod ovakvih odluka.

Stvar na koju treba obratiti pažnju tiče se brzine menjanja trendova, te ako ste rešeni da podna obloga u vašem domu potraje duže, vredi se odlučiti za klasičnije i jednostavnije varijante.

Tepih – rešava pitanja vezana za uređenje i dekoraciju

Kvalitetan tepih može da potraje decenijama, što nije slučaj sa jeftinijim modelima koji nekad moraju da se menjaju na svakih šest meseci zbog pohabanosti. Najisplativiji su tepisi od prirodnih materijala kao što su vuna i svila a bosonogi hod po dobrom tepihu opravdaće činjenicu da ste ga platili više nego što je u tom trenutku delovalo prihvatljivo. Nema potrebe objašnjavati koliko tepih utiče i na izgled prostora – on je dobra dekorativna stavka koja će dati šmek vašem domu.

Garnitura ili trosed – uređenje podrazumeva i brigu o udobnosti

Biranje nameštaja veliki je korak i u finansijskom i u estetskom smislu. Reč je o ključnim stavkama koje nisu nimalo jeftine, i prilikom odabira dosta stvari je u igri. Važan je materijal, ali su važni i: boja, kvalitet i trajnost. I još nešto: važna je udobnost. Lep izgled će zadovoljiti vaše oči ali na kratko, udobnost je ta koja će na vas delovati opuštajuće.

Za dobru garnituru ili trosed vredi dati više novca. Time ćete na više godina rešiti pitanja vezana za uređenje vašeg doma, ali uživanje u dnevnoj sobi u trenucima predviđenim za odmaranje.

Madrac – možda nije lepa reč, ali omogućuje lepe snove

Govorimo o najvažnijem elementu spavaće sobe. Njegova udobnost presudna je za svaki vaš dan. Od njega zavisi hoćete li biti odmorni ili će se u vaše telo useliti hronični umor. Loš san i konstantan osećaj tromosti neće poboljšati čak ni fino iznijansirani drugi detalji u vašem domu. Madrac je taj koji će moći da vam pruži preko potreban odmor i jutra u kojima se budite orni za nove poduhvate.

Rasveta – svetlo je završna faza

Svetlost je ta koja daje pravi sjaj domu, ona diktira atmosferu. Vodeće su viseće i podne lampe. Svaka stilska priča koja se stvara tokom uređenja završava se pričom o rasveti. Zato zadatak potrage za osvetljenjem nemojte shvatati olako već i njemu pristupite kao i drugim detaljima za vaš budući životni prostor.

Rekli smo već: važno je postaviti prioritete i planove sprovoditi korak po korak. Neki od njih skuplji su, ali isplativiji na duže staze.

A oko ostalih stvari  – oko njih ćete lako, samo polako.