Prve asocijacije na crnu jesu misterija, opasnost, elegancija. Crna se posmatra kao boja moći, sigurnosti, autoriteta. Kada govorimo o bojama koje je dobro uklopiti u enterijer, uglavnom pominjemo sve mogućnosti dodatnog osvetljavanja prostorija, neutralnim tonovima, nežnijim nijansama.

Mnogi se boje da koriste crnu jer žele da izbegnu mračnu atmosferu u domu, ali ona donosi i prefinjenost koja može da transformiše bilo koju sobu. Crna zasigurno  ima svojih prednosti i ume biti i više nego dobrodošla tokom uređenja.

Crna  – budi jake emocije

Kažu i da podstiče samopouzdanje. Drže je za formalnu i ozbiljnu nijansu pa se često koristi u poslovnim okruženjima. Ipak, i kada se uređuje životni prostor, crna može biti dobar izbor i iskombinovati se i više nego zanimljivo.

Crna je boja autentičnosti, boja noći, tame, svega mističnog. Dominantnije uvođenje crne u prostor zahteva određenu dozu hrabrosti, jer zaista predstavlja izazov. Pažljiva i stručna primena može potpomoći da se izbegnu svi neželjeni efekti kombinovanja crne boje, pa prostor može izgledati sjajno.

Za one koji su spremni da isprobaju magične efekte crne u prostoru, nekoliko saveta biće dovoljno da se stekne uvid u sve mogućnosti diskretnog a efektnog uvođenja boje tame u enterijer.

Crna – za razbijanje svetlog

Bela ili krem sofa okružena sasvim belim zidovima skoro da moli za intervenciju crne. Ujedno, svetao enterijer je i najlakša podloga za kombinovanje sa crnom. Saradnja će biti perfektna. Crni sto, crni jastučići, lampa ili svećnjaci daće svetlom prostoru dobru dozu elegancije i sve će izgledati potpuno drugačije. Crni detalji neće narušiti  belinu koju diktiraju zidovi i nameštaj, već će oplemeniti čitavu stilsku priču.

U danas sve popularnijem otvorenom životnom prostoru, dodir crne će najbolje razgraničiti nevidiljive granice između prostorija.

Crno svetlo – što da ne?

Naravno, govorimo o lusterima. Zašto ne bi bili crni? To je sve popularniji izbor kada posmatramo enterijere uređene, recimo, industrijskim stilom, a sve se češće bira crni luster i u drugačijim stilskim kombinovanjima. Razigraće prostor i oduševiti sve koji uđu u vaš dom.

Koža – ali u crnoj boji

Pametan, jasan i hrabar potez. Upečatljiv, takođe. Bilo kojoj boji u domu daće dozu ozbiljnog, samouverenog, i prostor će delovati sigurnije, ali i šarmantnije.

Pastelne tonove razbiti crnilom

Opet crna koja se umeće u nežne tonove. I definitivno ih neće neutralisati, već će tako dekorisan prostor ličiti na duh starih vremena  – na šezdesete godine prošlog veka. I prostorija će biti i više nego šik. Crna će dati oštrinu, a ovi krhkiji tonovi modernost i nežnost.

Crne linije – dobrodošle u enterijer

Mislimo na sasvim usputne detalje koji će zasigurno privući pažnju. Nogare od stolice, crne, biće odlične, crni ramovi dragih i lepih slika na zidu. Sitna crna kombinovanja na jedan poseban način definisaće prostor tako da se ne umešaju u druge boje i detalje. Diskretno a veoma, veoma vidljivo.

Načičkanost detalja – crna za dobar stil

Zgodno za uređenje spavaće sobe, na primer. Sitni crni detalji na jastučićima ili prekrivaču. Crne lampe na noćnim stočićima, crni ram velikog ogledala – bilo šta od ovih kombinacija ili sve od navedenog. Iako možda nekom tmurno zvuči tako nipošto neće izgledati, naročito ako su druge boje u sobi dosta svetlije ili ako spavaća soba ima dosta svetlosti. Zapravo, uz pomoć nekoliko jasnih a dobrih upliva crne, kutak za spavanje i odmor izgledaće kao sasvim stilizovano, ukusno dekorisano gnezdo koje pruža dobar san.

Slaganje drugih boja sa crnom

Naravno, pomenućemo neke smelije kombinacije.

Crna i tirkizna

Svestrana kombinacija koja stvara mek ambijent, topao, pomalo vintidž ili sasvim moderan prostor sa smelijim nijansama.

Crvena i crna

Stendalovska kombinacija, dramatična i energična. Vrlo smela, pri tom. Možda je najbolje kombinovati ih u kuhinji, zbog retko utiska.

Crna i limeta zelena

Čisto i klasično kombinovanje, pogodno za kupatilo, na primer. Zabavan stil koji osvežava i može da izgleda i više nego fanki.

Crna je zahvalan izbor kada govorimo o uređenju enterijera. Ali je od velike važnosti naći dobar balans. Odlučiti koliko je crne potrebno vašem prostoru, spram svetlosti, spram veličine prostora, atmosfere koju želite da dobijete. Pažljivo odlučivanje sa količinom crne biće od presudnog značaja za pun ugođaj koji sasvim sigurno priželjkujete u svom domu.