Traženje posla vrlo je dominantna tema danas. Svaka prilika za dodatnu zaradu je, u najmanju ruku, dobrodošla. U slučaju da imate posao, nemojte isključivati druge mogućnosti. Ukoliko imate nekretninu viška, pa čak i da su u pitanju samo kvadrati, odnosno soba, to znači da imate priliku za posao.

Izdavanje sobe, što da ne?

Stan na dan pobrao je sve simpatije i svu popularnost, i na sve načine dostupne su informacije o pogodnostima koje nudi. Ceo stan samo za onog ko ga je rezervisao za sebe prava je stvar, ali uvek treba razmotriti i druge opcije. Kao što je izdavanje sobe. Zašto bi sobe za izdavanje bile dobar izbor?

Jer, iako svako želi da boravi u svom prostoru, to nije uvek moguće. Razlozi se, uglavnom, kriju u finansijskim mogućnostima. Upravo zato soba može biti prostor koji će pružiti mir. Iako soba ne omogućava kompletnu slobodu i samostalnost, može biti dobro rešenje, priuštivije od stana ili kuće.

Sobe se često izdaju studentima

Onima kojima dolazak u novu sredinu može da predstavlja stresan period,  iznajmljena soba predstavljala bi i boravak u okruženju koje bi umanjilo osećaj otuđenosti i samoće. Takođe, činjenica da je soba jeftiniji izbor u odnosu na stan, značila bi učenicima ili studentima koji bi na taj način uspeli da uštede neki dinar i ulože ga u nešto drugo što bi moglo da im pospeši osećaj odomaćenosti u nepoznatom gradu.

Nije isključeno da se za sobu odluče odrasli

Oni koji u grad dođu poslom, na primer. Soba je dobro rešenje za oni koji boravak u kući posmatraju kao priliku za odmor i opuštanje. Bilo koji razlozi da su posredi kada se neko odlučuje za iznajmljivanje sobe, ona u svakom trenutku mora da predstavlja prostor udobnosti.

Šta soba treba da poseduje?

Krevet, prvenstveno. Zatim, orman za odlaganje odeće, sto i stolicu. Uz to, značajno je da soba ima i  prostor zahvaljujući kom će se kretanje odvijati nesmetano. Svaki dodatni deo nameštaja u sklopu enterijera koji se izdaje biće veliki plus.

Nije teško osposobiti za izdavanje sobu koja se ne koristi i koja zjapi prazna. Lepo i moderno dekorisana ona može biti ključna stvar za postavljanje bolje cene, ali čak i skromno uređena soba može biti solidan poslovni poduhvat.

Još jedna važna stvar kod sobe jeste obezbeđen mir. Budući da izdavanje sobe znači i međusobnu saradnju sa drugim ljudima koji takođe borave u tom stanu ili kući, veoma je značajno da soba ima određenu izolovanost. Da se, na primer, nalazi na kraju hodnika, u drugom delu kuće ili stana, to jest, da se u njoj ne čuje bukvalno sve što se događa u susednim prostorijama.

Nije loše podsetiti da se uz izdavanje sobe uvek omogućava upotreba kupatila, neretko i kuhinje. Zato treba u ovim prostorijama omogućiti delove koji će biti dostupni samo stanaru. Određene police u kupatilu i odeljak u frižideru, na primer. Posebno kupatilo ili odvojena čajna kuhinja, ukoliko je to izvodljivo, mogu biti stvar koja će vašu ponudu dići na viši nivo.

Ne zapostaviti tehnologiju

Mislimo, naravno, na televizor i brzo protok interneta. Danas je odsustvo interneta gotovo nezamislivo, a posedovanje dobre konekcije omogućiće i formiranje bolje cene sobe koja se izdaje. Zato nije loše uvesti internet ili obezbediti televizor i time se postarati za argument više tokom pregovaranja sa potencijalnim stanarima.

Lokacija utiče na cenu

Kolika je udaljenost od centra, od bitnijih orijentira u gradu važna je stvar kada nudite bilo koji prostor za izdavanje. Ni izdavanje sobe ne odstupa od toga. Što je manja udaljenost od ključne lokacije za onog ko je rešio da iznajmi sobu, to je i lakše dogovoriti se oko saradnje, što je bitna stvar u obostranoj komunikaciji.

Ključna stavka ovog posla – saradnja

Saradnja sa stanarom, odnosno komunikacija. Ako se odlučite za izdavanje sobe treba da imate na umu da mora da postoji određena fleksibilnost u odnosu sa osobom sa kojom ćete, na neki način, deliti životni prostor. To znači da i vi i ta osoba treba da uložite trud kako bi vaša saradnja bila što bolja i kako biste se osećali ugodno. Ljubaznost, predusretljivost i nenametljivost su ključne stavke koje važe za obe strane. I rezultat će biti i više nego zadovoljavajući.