Poskupljenje građevinskog materijala u prethodnom periodu i više je nego primetno. Štaviše, dalji rast gotovo da se i očekuje. Generalno gledano, trenutna situacija u građevinskoj industriji nimalo nije povoljna. Nije mnogo bolje ni kada su u pitanju: energetika, transport, hemijska industrija, metalska i elektro industrija, kao i prehrambena.

Stručnjaci iz oblasti građevinarstva kao što su inženjeri, arhitekte, projektanti, ali i izvođači i investitori najviše se interesuju za cenu materijala, njen rast i mogućnost nabavke. U drugim oblastima i granama industrije, njihovi stručnjaci zapitani su nad određenim problemima koji se pojavljuju ili su u najavi.

Poskupljenje čelika – isporuka ili smanjena ili obustavljena

Podaci koji se tiču privrede ukazuju na poteškoće u nabavci kada je u pitanju armatura. Konkretnije, stovarišta su zatvorena, a dalje poskupljenje materijala skoro je izvesno. Trenutno to nije preterano veliki problem, ali dugoročno može da bude.

poskupljenja zalihe sigma nekretnine zrenjanin

Za samo nedelju dana cena čelika po toni poskupela je za 50%, a isporuka prema kupcima ili je smanjena ili sasvim obustavljena. S obzirom na problem sa nabavkom, zalihe prodavaca mogu da traju maksimalno dva meseca. Nakon toga šta će biti, zavisi od mnogih drugih faktora.

Poskupljenje je tu, a proizvodnja cementa u problemu

Situacija u Ukrajini poremetila je tržište hemikalija koje su neophodne za održavanje i proces proizvodnje cementa. Kada se govori o zalihama, cementare u našoj zemlji mogu biti mirne otprilike narednih šest meseci.

Shodno tome, proizvodnja betona i cementa nije toliko sporna koliko situacija sa ogromnim poskupljenjem. Građevinski materijali, odnosno, metali iz građevinske industrije: armatura, aluminijum, čelik samo su u nizu onih čije su cene primetno skočile.

Kako je u toku i poskupljenje nafte i goriva, pitanje je trenutka kada će se povećati i cena transporta, što će takođe uticati na dalju cenovnu promenu.

Cene nekretnina u Srbiji među najskupljima u Evropi

Koliko je situacija sa nekretninama kod nas nepovoljna i u konstantnom porastu piše se već dosta dugo. Oni koji prodaju nekretnine vole što mogu da dobiju dobar iznos, koji, s druge strane, nerado daju oni koji moraju da ga plate. Dok neki čekaju da se situacija sa visokim cenama po kvadratu stiša, činjenica je da toga trenutno nema ni u najavi.

Kada je reč o zvaničnijim i preciznijim podacima, treba podsetiti na skalu indeksa cene nekretnina.

Skala indeksa cene nekretnina, odnosno property price index, pokazuje da je srpska prestonica treći po redu najskuplji grad u Evropi. Ispred Beograda nalaze se Moskva (prvo mesto) i portugalski Kaskasis, koji je zauzeo drugo mesto.

Posmatrajući po zemljama, ispred Republike Srbije (koja ima indeks 16.52), jedino je Belorusija (16.69). Najpovoljnije cene nekretnina u Evropi ima Island, čiji je indeks 6.36.

Poskupljenje na tržištu nekretnina kreće se od 10 do 45%. Preciznije govoreći, najintenzivniji rast cena stanova uočen je u Nišu. Imajući u vidu porast cena građevinskog materijala i očekivanog poskupljenja transporta, sva je prilika da će se i to dodatno odraziti na tržište nekretnina.

Šta možemo očekivati?

Neizvesnost oko nas kada su u pitanju mnoge druge oblasti i grane industrije, a naročito građevinske, uključujući i nove cene armature i čelika, nesumnjivo ce uticiti na cenu izgradnje. To će se, neodvojivo, odraziti i na novogradnju.

Nije isključena ni mogućnost da dođe do nestašice nekih materijala – ili zbog smanjene proizvodnje ili zbog poteškoća sa nabavkom. U tom slučaju, bakar i aluminijum će definitivno biti na spisku deficitarnih materijala.