Niski plafoni u domu iako deluju veoma simpatično i vrlo upakovano, nisu toliko jednostavni za dekorisanje. Međutim, postoji nekoliko saveta koji mogu biti od pomoći, te mogu ujedno i olakšati posao koji se tiče uređenja. Zahvaljujući ovim cakama prostor će delovati više.

Ne igrati se sa nijansama zidova

Boje na zidovima ključne su u niskim domovima. Tamni tonovi se, po pravilu, izbegavaju, već su najpogodnije neutralne ili pastelne nijanse koje vizuelno proširuju dimenzije prostora. Plafon je najbolje okrečiti istom bojom kao i ostale zidove kako bi se postigao osećaj prostranosti.

Podovi, s druge strane, najbolje da su tamniji. Kada je plafon svetao, a pod taman svaka prostorija izgleda kao da je viša nego što je u realnosti.

niski plafoni spavaća soba sigma nekretnine zrenjanin

Nameštaj: ili do plafona ili da je nizak

Niski plafoni odnosno niske kuće zahtevaju i nizak nameštaj, ili onaj koji ide do plafona. Zlatna sredina nije toliko dobar izbor. Kada je u pitanju uređenje domova sa niskim plafonima – najbolje je birati jednostavnost. Nameštaj neka je što funkcionalniji – praćenje skandinavskog stila kod niskih plafona gotovo je nepogrešivo. Niske komode, a dugačke i široke, sofe bez nogara i niske stolice uklopiće se savršeno. Osim lepote ovog stila, skandi prostor će u dom uneti vizuelnu težinu koja će „vladati“ u donjem delu prostorije, te će se skrenuti pogled na niske plafone.

Nije pametno birati nameštaj osrednje visine – ako već i niste za niski nameštaj, onda idite u drugu krajnost: za skladištenje birajte komade koji dosežu do vrha. Ugradni ormani ili police od poda do plafona biće i praktično i vizuelno povoljno rešenje.

Kreveti sa niskim nogarima ili još bolje – bez nogara

Kaoi nameštaj u drugim prostorijama i spavaća soba najzahvalnije je da ima nizak krevet. Po mogućstvu: krevet bez nogara, ako može i bez uzglavlja. U slučaju da je uzglavlje neophodnost, neka se barem ne ističe masivnošću ili nek bude u nijansi zidova.

niski plafoni nameštaj sigma nekretnine zrenjanin

Niski plafoni i zidna dekoracija

Slike na zidu ne samo da personalizuju prostor, već su od pomoći i kada je potrebno uvećati ga u vizuelnom smislu. Kako bi se nadomestila visina koji niski plafoni nemaju, najbolje je birati vertikalne slike u kojima su dominantni neutralni tonovi. U niskim domovima efekat viših plafona postiže se tako što se vertikalne slike postavljaju nešto više nego kod drugih domova koji nemaju problem odsustva visine – dakle, iznad nivoa očiju.

Bonus: Sasvim je dobro (a i kul) okačiti jednu veliku ili mnogo malih slika koje se penju skoro do plafona. Na taj način niski plafoni biće kamuflirani dobrim dizajnerskim trikom.

Niski plafoni i velika ogledala: bez greške

Opšte je poznato da ogledala uvećavaju prostor. Ona će, stoga, biti idealan saveznik domovima u kojima su niski plafoni. Veliko, vertikalno ogledalo itekako će poboljšati izgled doma i stvoriće optičku iluziju da prostor ima visinu koja mu, zapravo, nedostaje.

Urednost – uvek dobra stvar

Iako je uredan dom važan kod skoro svih stilova i tipova domova, u domu u kom „dominiraju“ niski plafoni urednost je skoro pa imperativ. Zato ne treba preterivati u dekoraciji kako prostor ne bi izgledao pretrpan i kako bi se stekao privid reda.

Što je prostor manje natrpan čini se da da on više diše, dom ujedno deluje i veći i viši. To je, u neku ruku, i jednostavno i vrlo logično.