Mađarska nema more, ali ima banje o kojima govore mnogi turisti. Zato se ova zemlja gotovo tokom cele godine ističe svojom banjskom, hotelijerskom i ugostiteljskom uslugom.

Ova zemlja ima oko 1500 izvorište, te sa Francuskom, Italijom, Japanom i Islandom u svetu prednjači kada je u pitanju banjski turizam. Najveći procenat mađarskih banja i termomineralnih izvorišta nalazi se u prestonici i njenoj okolini, međutim, srpski turisti često obilaze one bliže granici, zbog kraćeg puta.

I Srbija ima različite lekovite banje i spa centre, ali je atraktivno obići okolne zemlje i prepustiti se njihovoj ponudi. Kako kod svakog planiranja veliku ulogu igra i budžet kojim se raspolaže, Mađarska prednjači jer pruža maksimalnu ponudu po veoma pristuopačnoj ceni.

Mako banja, odnosno Hađmatikum

Hađmatikum banja, smeštena na granici Mađarska-Rumunija, nalazi se u mestu Mako, koje je udaljeno oko 30 kilometara oko Segedina, a od naše prestonice oko 250 km.

Reka Maroš poznata je zbog svoje kvalitetne vode, pogodne i za kupanje i za piće. Tretmani su stoga, bazirani upravo na lekovitoj vodi i blatu.

Arhitekta Imre Markovec radio je arhitekturu ovog kompleksa, a vizuelni doživljaj zaista je izvanredan. I u enterijeru i eksterijeru zapažene su kupole, krive linije i lukovi jer su dominantan deo ovog arhitektonskog projekta.

Centralni deo same banje iznutra predstavljaju bazeni pogodni za relaks i podvodnu masažu. U Mako banji ima bazen zanimljivog strujanja vode, potom jedan sa đakuzijem i stolovima sa šahom, ali i bazen sa vodopadom i reflektorima koji menjaju boje. Ipak, posetiocima je najzanimljviiji bazen sa jodom u kom temeperatura vode dostiže 39°C.

Mađarska banja u Morahalomu – Sveti Eržebet

Mali grad Morahalom nalazi se na samoj granici naše zemlje sa Mađarskom. Udaljen od Segedina 20 km, a od Beograda 217 kilometara, veoma je popularan srpskim turistima. U Morahalomu se nalazi lekovita banja koja je i centar banjskog turizma kada je u pitanju južna Mađarska – Sveti Eržebet.

Lekovita voda ove banje poboljšava opšte stanje organizma, a zdravstveni tretmani prilagođeni su ljudima koji sa reumatskim problemima. Takođe, dobri su onima koji imaju probleme kao što su: sportske povrede, hronične bolesti kože, bolesti nervnog sistema, kičmenog stuba, urološke tegobe ili neplodnost.

Pre dolaska najbolje bi bilo obezbediti mapu sa bazenima, jer ova mađarska banja ima ukupno 21 bazen: 6 na otvorenom, 15 u zatvorenom prostoru.

Mađarska ima i banjski kompleks Đula

Đula nalazi se u istoimenom mestu na jugoistoku zemlje, a od Beograda je daleko 350 kilometara. U Đulu rado idu ljubitelji zelenila i zanimljviih pejzaža, jer je sam kompleks smešten u zelenom parku koji  predstavlja i botaničku baštu. O kvalitetu vazduha zato ne treba posebno govoriti. Ova mađarska banja sastoji se od 11 otvorenih i 11 zatvorenih bazena.

Voda u banji pokazala se dobrom za lečenje bolesti motorike, ginekoloških upala i nervnih problema.

 Takođe, mesto Đula poznato je i po dvorcu iz 15. veka u kojem je tokom leta moguće ispratiti različite kulturne manifestacije.

Mađarska banja blizu granice sa Hrvatskom: Harkanj

Ova banja udaljena je od hrvatske granice 10 kilometara. Od našeg glavnog grada ni 300 kilometara. Harkanj je jedna od tri banje na svetu u kojima izvire voda odlična za lečenje psorijaze. Svakako, za obilazak ove banje nije nužno imati ovaj tip problema, već je dovoljno želeti kupanje u mutnoj sumpornoj vodi bogatoj mineralima.

Reč je o jednoj od najstarijih mađarskih banja: stara je 200 godina, što se i vidi na nekim delovima banjskog kompleksa koji zaista ukazuju na njenu dugovečnost. Ipak, ponudom je donekle prilagođena potrebama prosečnog wellness konzumenta, pa ima i ponudu aerobika na otvorenom prostoru.

Kada je reč o zabavnom programu, ovde nema mnogo sadržaja za decu, pa se ne može reći da je izvrsna turistička atrakcija za porodične ekskurzije. Zato je najbolji mogući izbor onima koji žele pravi odmor, tišinu, mir i kvalitetno čišćenje kože.

Specifično za banju Harkanj je što se čitavim kompleksom oseća neprijatan miris sumpora i amonijaka, međutim, turisti ne opisuju ovo iskustvo kao neizdrživo. Štaviše, oni koji su kupali u ovim vodama ružnjikavog mirisa kažu da je osećaj opuštenosti važniji od svakog mirisa.

Ovo je samo mali prikaz ponude koju ljubiteljima banjskog turizma nudi Mađarska. Banja u ovoj zemlji ima toliko da je pitanje mogu li ih sve pobrojati oni koji tamo žive.