Dekorisanje doma je tema koja se poteže već kad nastupi decembar. Zapravo, čitav ovaj mesec preplavljen je pričom o praznicima. Tokom decembra i eksterijer je ukrašen gotovo svuda i ceo period obasjan je nekom toplinom, potrebom za pripremanjem poklona za drage ljude. Takođe, praznična dekoracija podjednako je zanimljiva tema i u to vreme i domovi su okićeni pa sve odiše prazničnom atmosferom.

Iako euforija vezana za praznike podrazumeva i izdatke koji se tiču poklona, trpeze, uređenja, postoje dekorativne sitnice koje se mogu samostalno napraviti bez mnogo muke i novca. A dom će svejedno izgledati veoma lepo.

Šta je ono što može da se izvede kod kuće umesto da se kupi?

Dekorisanje ulaznih vrata

U filmovima uvek zatičemo okićena ulazna vrata i taj prizor gotovo je bajkovit. To je izvodljivo i da se napravi u realnosti, i da se ukrasi vlastiti ulaz u kuću. Ne mora da postoji poseban talenat, niti neko naročito finansijsko ulaganje. Otirač u duhu praznika, ukrasna grana okićena sa svega nekoliko ukrasa ili  samo blago omotana lampicama. Venac na vratima u nekim domovima se podrazumeva. Pogled na okićena ulazna vrata u decembru daje domu sasvim drugu notu, zar ne?

Praznici mogu slobodno da zakucaju!

Prozori

Kada se ukrase prozori, to ujedno spada i u unutrašnju i spoljašnju dekoraciju. Jednostavno je prozoru dodati praznični duh: na slobodan deo simsa staviti borovu granu koja je prethodno ukrašena mašnicama, ukrasima, slatkišima. U slučaju da tu ima mesta i za dekorativne sveće – biće još lepše. Na sam prozor moguće je okačiti i venac ne nužno velikih dimenzija, pa će izgledati veoma svečano. Uz svega nekoliko sitnica, dekoracija prozora uspešno je okončana.

Dekorisanje zidova u dnevnoj sobi

Dekorisanje doma tokom praznika znači i ukrašavanje zidova. Ni ovaj poduhvat ne mora da bude težak. Ideja za dekorisanje ima mnogo: od manje zahtevnih, do onih u koje se mogu upustiti samo oni vičniji i spremniji za velike projekte. Jedna od jednostavnijih mogućnosti, kada je u pitanju dekorisanje tiče se ramova za slike ili staklenih okvira. Mogu se kupiti novi, ili iskoristiti postojeći. Potrebno je samo ištampati postere sa prazničnim slikama ili natpisima. Ponuda je velika, najteže će biti doneti odluku šta treba da se odštampa.

Dekorisanje stola: uvek inspirativna

U vreme praznika, najčešće se na stolovima viđaju zlatni ili crveni tanjiri ili tacne. Na njima uglavnom stoje ukrasi ili sveće takođe u nekoj od prazničnih boja. Uz to, za dekoraciju stola mogu se iskoristite ukrasne figurice, sušeno ili sveže voće, ili metalne kutije ili teglice sa keksićima. Čak i sam kadar takvog stola miriše na praznike.

P.S. Praznični stolnjaci ne treba da se pominju: oni su gotovo nezaobilazni.

Komoda ili neki drugi nameštaj u spavaćoj ili dnevnoj sobi. Ili hodniku.

Najlakši „recept“ za kićenje je sledeći: na celu dužinu prazne površine predviđene za dekoraciju postaviti ukrasnu granu koja je pre toga okićena ili naprskana veštačkim snegom. I na komodi su kao detalji dobrodošle sveće, figure Deda Mraza, sanke ili nešto drugo što asocira na praznike. Jedno od takođe nezahtevnih načina za dekorisanje jeste umotavanje stare kutije u ukrasni papir, pa ona može da bude deo praznične atmosfere.

Šta sve može poslužiti kao materijal za dekorisanje:

Šišarke, grančice, ukrasne mašnice,  sveće,  teglice, ukrasne trake, lampice, hamer papir, sušeno ili sveže voće, cveće, ukrasni papiri, kutije, novogodišnji ukrasi za jelku, jelka, svećnjaci, posteri, slike, sprejevi u boji, lepak ili silikoni još štošta drugo.

Ideja je zaista mnogo, a rezultat će uvek biti sjajan, samo je važno osloboditi se i prepustiti igranju.

Dekorisanje doma kroz čula: Kuvano vino, miris karanfilića, cimeta, ruzmarina, ukusni medenjaci…

Decembru, dobrodošao!