Kuća kao prostor za život treba da bude i mesto za opuštanje onima koji u njemu žive. Kvalitetan san od velike je važnosti za druge segmente života i sve što ga remeti može predstavljati problem. Zato nije ni čudo što se spavanje smatra načinom punjenja baterija, kako se moderno nazivaju trenuci odmora.

Stres i problem sa kojima se svakodnevno suočavamo jedni su od “ometača” za koje baš i  nemamo konkretan recept. Ipak, san je način regeneracije za koji se ipak možemo samostalno pobrinuti, makar kada je reč o ambijentu.

Na koje stvari bi trebalo obratiti pažnju kako bismo imali kvalitetan odmor, pa i san?

Kuća je mesto života, razonode i odmora.

To znači da mora da poseduje sve što je neophodno za normalno funkcionisanje – za život, za opuštanje uz dinamične sadržaje, ali i za odmor. Ne zaboravimo i san.
Važno je podsetiti da ono što može da nas razonodi i skrene misli sa tekućih problema ili izvora stresa veoma često predstavlja prepreku za spavanje.

Elektronski uređaji STOP

Bar u spavaćoj sobi. TV, mobilni telefon i tablet važe za najveće ometače kvalitetnog odmora. Jasno da kuća nije dom ako u njemu nema bar nekog od pomenutih uređaja (neretko i sve), međutim, sve to ometa dobar san. Zvukovi, vibracije i elektromagnetni talasi, pogotovo svetlost, ometaju ljudski ritam koji pokušava da se opusti. To utiče na budnost. Podsetite se koliko ste nerazdvojni bar od jednog od pomenutih uređaja, i pokušajte da se  pred san “skinete” sa te navike i posvetite odmoru. Posle nekog vremena dopašće vam se distanciranje od aparata od kojih se uglavnom ne odvajate.

Pronađite kvalitetan dušek

Sigurno je od poslednje kupovine prošlo nekoliko godina… ili malo više. Porazmislite koliko vam dušek na kom spavate stvarno odgovara. Kuća i kada je dovršena uvek traži druge izdatke koji su, u stvari, ispunjavanje drugih potreba važnih za život. Dušek je jedna od stavki sa rokom trajanja koju ne treba previše odlagati. Dobar san zavisi i od toga. Nesanica, problem sa leđima i druge muke mogu se izbeći možda baš novim dušekom.

Gde je dušek, tu je i jastuk

Ne mogu da se namestim je najčešća rečenica kojom opisujemo noći posle kojih smo nenaspavani. Bol u vratu, ukočenost, neraspoloženje… Jastuk je isto važan kada je u pitanju preko potreban san. Visok, nizak, mekan, mali, preveliki… Svakom odgovara nešto drugo, pa treba odabrati onaj koji je nama najudobniji.

Kuća u kojoj je red je kuća u kojoj se lepše spava

Nered je često izvor nezadovoljstva. Neuredna spavaća soba zaista može predstavljati problem kada je reč o spavanju. Haos koji nas okružuje ujedno je podsetnik na sve obaveze koje su se nataložile, koje čekaju i nikako da dođu na red. Za odmor i san važno je opustiti se, a gomila nereda oko nas uglavnom ne deluje relaksirajuće. Prostorija u kojoj spavate treba da bude raskrčena. Fioke pozatvarajte, ormare takođe, a ono što vam je neophodno za naredni dan lepo složite.

Biljke su dobrodošle

To važi i kada je u pitanju spavaća soba ali i čitava kuća. Činjenica je da biljke višestruko oplemenjuju prostor. Zbog estetike ali i čistijeg vazduha. Ima rešenja i za one kojima briga o cveću i ne ide od ruke. O tome smo pisali, pa pročitajte kako da i vaša kuća zbog biljaka bude prostor za uživanje i dobar san.

O negovanju biljaka smo pisali u ovom tekstu: Sobne biljke koje uspevaju svima

Vodite računa o temperaturi prostorija

Nije dobro ni kada je previše hladno, a ni kada je mnogo toplo. Temperatura itekako utiče na san. Dobro ugrejana kuća jeste važna stvar, ali ne treba preterivati. To škodi i noćnom odmoru: za bolji san kažu da je najbolje da temperatura bude između 17 i 22 stepena.

Kuća i buka

Buka uvek smeta, a pogotovo kada se čuje u vreme predviđeno za spavanje. Buka automobila, uličnih prolaznika, komšija, bilo koja druga galama u noćnim satima ometa san. Štaviše, buka neretko poremeti čoveka i u vreme predviđeno za rad a kamoli uveče, kada je umoran i pokušava da se odmori.

Zato, neka kuća bude mesto u kom su takvi problem rešivi. Dobra izolacija, čepovi za uši ili meditacija koja će potpomoći “izolovanje” ometajućih zvukova iz uma.

A vi: trudite li se da vaša kuća bude mesto na kom se dobro spava?