Farbanje kade nije loša ideja kada ukućani razmišljaju na koji način da se pozabave stanjem svog kupatila. Novine u domu uglavnom su dobar potez, a to ne mora uvek da znači i renoviranje. To posebno važi kada je reč o kupatilu: razbijanje pločica, lepljenje novih i druge popravke uglavnom se vrše kada je to neophodno.

Zato je farbanje kade jedna od mogućnosti kada se traga za nečim što bi podmladilo ili ulepšalo prostoriju namenjenu, između ostalog, higijeni i ulepšavanju.

Farbanje kade je potez koji daje svežinu

Keramika je zgodna za farbanje, te će bavljenje kadom imati veoma zahvalan epilog. I to ne samo u estetskom smislu, već i higijenskom. Ofarbana kada ujedno je i očišćena od rđe koja se skuplja na njenoj površini, pa je njeno farbanje potez koji je zahvalan i za zdravlje ukućana.

Važan argument za farbanje kade tiče se i vremena: najčešće sve teče brzo i lako, pa posebno velike pripreme nisu nužne, kao ni strahovi od neuspeha. Ni priprema materijala ne mora da bude problematična: na jednom mestu se može naći ceo set potreban za farbanje kade, te nema potrebe za jurenjem od prodavnice do prodavnice. Set mahom podrazumeva boju, razređivač za boju i učvršćivač (herter). To se može kupiti za manje od 3000 dinara i u njemu se nalazi sve što je dovoljno za uspešan rad, i farbanje kade u dva sloja.

Postupak farbanja

Razume se, farbanje kade kao i svako drugo farbanje kreće od čišćenja, odnosno, pripreme podloge. To uglavnom znači šmirglanje. Za šmirglanje kade dovoljna je šmirgla koja ima granulaciju p180. To je postupak od kog zavisi dalji tok pa i rezultat.

Naravno, ne treba zaobići čišćenje nečistoća poput: ostataka sapuna, kamenca, masnoće ili silikona. Sve je to potrebno ukloniti kako ne bi otežavalo dalji rad. To bi možda morao da bude i korak pre šmirglanja.

U slučaju da je kada starija i da ima rupe i nepravilnosti, potrebno je dopuniti ih gitom. To su postupci koji se planiraju malo ranije, te je potrebno opremiti se materijalom, pošto set za farbanje poseduje samo ono potrebno za farbanje.

Posle šmirglanja kada mora da se očisti od prašine koja nastaje i to se radi razređivačem. Razređivač ujedno čisti kadu i priprema je za farbanje. Cene razređivača kreću se oko 100 dinara.

Farbanje kade – prvi sloj

Za prvi sloj priprema izgleda ovako: u pola litre boje sipa se pola razređivača boje i pola učvršćivača. Kada premazana prvim slojem mora da odstoji oko 4 sata i tek tada je moguće nanositi drugi sloj. Treba znati da nije pametno odjednom pomešati sve, kako se boja ne bi stvrdla što bi značilo da premazivanje drugog sloja neće biti izvodljivo.

Pripremati, dakle, dva puta: najpre za prvi sloj, a kasnije i za drugi. Iako je postupak lak i sve teče lagano, nema potrebe samostalno iz žurbe otežavati sebi.

Sa farbanjem je najbolje početi od manje pristupačnih delova, gledano od mesta na kom se nalazite tokom rada.

Ponavljamo: važno je sačekati oko 4h pre nanošenja novog sloja boje na kadu.

Savet: Nanošenje boje najbolje ide uz valjak namenjen ekstra glatkim površinama i četkom koja je zgodna za mesta koja nisu toliko pristupačna tokom rada. Boju je potrebno nanositi ravnomerno: odozgo nadole.

Farbanje kade: ide brzo ali zahteva strpljivost

Farbanje kade ne samo što može biti posao i za ljude bez mnogo iskustva sa uradi sam eksperimentima, već uglavnom jeste veoma uspešan zadatak na koji ćete biti ponosni.

Svejedno, za što bolji učinak najbolje je imati strpljenje. Boja se suši vrlo brzo, međutim, ne treba žuriti sa kvašenjem kade. Štaviše, najbolje je sa upotrebom pričekati tri dana. Nakon tog perioda, kada se može koristiti kao i dotad. Takođe, ona se ne mora tretirati na posebne načine. To znači da se može čistiti istom kućnom hemijom koja je korišćena i pre farbanja.

Mini recept:

Kako napraviti pastu za čišćenje kade?

Materijal:

60 g boraksa

80 ml soka od limuna

Pomešati ih kako bi se dobila homogena smesa. Sunđerom ili krpom naneti je na kadu, i pustiti da odstoji sat i po ili dva. Potom dobro istrljati kadu i temeljno isprati vodom.