Plava, odnosno, Classic Blue koju je Pantone Institut odabrao kao boju za 2020. godinu važi za neprolaznu nijansu. Što bi i samo ime nijanse reklo: klasik.

Već dvadeset godina Pantone se odlučuje za boju koja za godinu koja sledi treba da predstavlja mnogo više od same nijanse u trendu. Boja godine, ujedno, označava sve ono što predstoji u narednoj godini, ona treba da obuhvati ljudske težnje i potrebe.

Zato nije loše porazmisliti na šta, prema mišljenju Pantone Instituta, Classic blue upućuje.

Plava, klasik koji traži stabilnost

Izvršna direktorka Pantone Color Instituta, Leatris Ajsman, pojasnila je odluku o nijansi koja je neke verovatno i iznenadila. Ona je potvrdila da je ciljano odabran ton plave koji tera na razmišljanje i na preispitivanje. Leatris Ajsman istakla je, između ostalog, da se u ovoj nijansi plave nalazi beskraj nebeske večeri koji daje hrabrost da se prošire naši vidici i prodube naši odnosi sa drugima. Razumevanje i jasnija komunikacija je ono što nam itekako treba, a plava bi mogla da nas na to dodatno motiviše.

Sa Instituta Classic Blue opisuju kao neagresivnu boju koja štiti, inspiriše na iskrenost. Zvuči dobro, zar ne?

Zašto klasično plava?

Verovatno da je već postalo dosadno isticati dinamiku svakodnevice. Jurnjave, obaveze, prezasićenost i odsustvo kvalitetnih trenutaka za odmor. O haotičnoj komunikaciji sa sobom i drugima da ne govorimo. Plava, koja važi za nebesku nijansu, u ovoj godini trebalo bi da podstiče na smirenost i opuštenost. Intenzivnija plava umesto svetlije nijanse ima za cilj da osvesti ljudsku potrebu za stabilnošću, za većim poverenjem u sebe i ljude.

Današnjica je prepuna stresa i anksioznosti. Plava, ove godine, odabrana je kao pokušaj da se unese balans.

Kada se bira  boja godine, razmatraju se različiti segmenti uticaja koje određeni ton može da ima. Dakle, ne radi se samo u vizuelnom dojmu, već se sa nijansom povezuju i mirisi, ukusi, zvuci ali i taktilne senzacije.

Plava u enterijeru

Mada je neki drže za dosadnu nijansu, kad se sve sagleda realno, u pitanju je manjina. Mnogo je onih koji u klasičnoj nijansi plave nalaze svevremensku boju koja je vrlo inspirativna i zahvalna za kombinovanje.

I većina je u pravu: u pitanju je plava koja nalikuje boji neba u večernjim satima, nijansa borovnice koja se dobro uklapa i kada je u domu na zidovima, kao dominantna, ali i kada je u enterijeru samo kroz detalje ili nameštaj.

Zidovi klasično plave boje

Dom koji ima zidove okrečene u duboko plavu nijansu pospešuju sve ono što je Pantone tim želeo birajući boju za 2020. Reč je o boljoj koncentraciji, organizaciji misli, usredsređivanju. Plava je hrabra, udobna, sigurna, smirujuća. Ne mora cela soba biti obojena ovom nijansom. I jedan zid makar dopustiće jasnije misli, bolji protok volje i koncentracije. U estetskom smislu plava nipošto neće biti démodé. Naprotiv, dobro ukombinovan dom i dekorisan ovom bojom biće veoma moderan i interesantan posetiocima.

Nameštaj i dekoracija

Može biti veoma efektno ali i nenapadno. Plava, uprkos svojoj intenzivnosti, ne vrišti  čak ni kada je dominatna. Ona, s kojom god bojom da se kombinuje, deluje smirujuće, podsticajno i nepretenciozno. Kada se u dekorisanju poigrava sa plavom i nekom intenzivnijom, pa i “vrištećom” nijansom, upravo plava predstavlja balans, mir, toplinu.

Putem detalja plavu je moguće u enterijer uvesti putem dekoracije: prostirki, ćebeta, tepiha, jastučića, dekorativnih sitnica koje su katkad neprimetne, a katkad daju celom prostoru pravu atmosferu. Mornarskim tonovi i njihova popularnost nisu za usputna pominjanja  – zahtevaju čitav tekst koji bi obuhvao ovaj voljeni i moderni dezen.

Plava je voljena boja. Zašto?

Kao većina ljubavi, i ova je naizgled neobjašnjiva. Međutim, plava, kao boja za koju se neretko vezuje i mudrost, može se povezati sa našom večitom potragom za odgovorima na različita, a važna pitanja. To je verovatno bila i zamisao onih koji su odabrali baš Classic blue: da 2020. godina bude ona u kojoj ćemo se koncentrisati na ostvarivanje naših zamisli, sa što više samopouzdanja.

Koliko će nam plava biti talična saznaćemo u decembru, kada, iščekujući nijansu za 2021. budemo vršili retrospektivu svih nas u plavom.